Tradycyjnie, włoski makaron jest robiony z semoliny (zwanej również "mąką semolinową", "semoliną durum" lub "złocistą pszenicą durum"), która jest po prostu inną nazwą dla rafinowanych ziaren pszenicy. Większość makaronów w sklepach spożywczych wymienia semolinę jako składnik, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, że jest to ziarno rafinowane!

Rafinacja oznacza, że całe ziarna pszenicy zostały poddane procesowi mielenia, który usuwa zewnętrzną warstwę otrębów i wewnętrzną warstwę zarodków, pozostawiając jedynie bielmo. Mielenie ziaren pozwala uzyskać bardziej miękkie chleby i makarony, a wielu ludzi jest obecnie przyzwyczajonych właśnie do takich produktów. Podczas gdy biała mąka i białe makarony zawierają pszenicę, są one wykonane z rafinowanej pszenicy, a nie z pszenicy pełnoziarnistej.

Dlaczego węglowodany nierafinowane to lepszy wybór?

Problem w tym, że usunięcie otrębów i zarodków oznacza, że wszystkie zdrowe włókna, witaminy i minerały zostają usunięte. Około jedna czwarta zawartości białka w ziarnie i dwie trzecie lub więcej innych składników odżywczych jest tracona w procesie rafinacji! Większość rafinowanych ziaren jest teraz wzbogacona o witaminy z grupy B i minerały, jednak proces ten przywraca jedynie niewielką część tego co zawierają całe ziarna.

Jaki makaron wybrać na redukcję?

Makaron jest tak powszechnie wykorzystywany w kuchni, że zaleca się wybór najbardziej zdrowej opcji. Najbardziej odżywczym i sycącym makaronem jest makaron w 100% pełnoziarnisty. Jaki jest najlepszy makaron na redukcji? Robiąc zakupy wybierz:

  •       makaron pełnoziarnisty z komosy ryżowej
  •       makaron pełnoziarnisty kukurydziany
  •       makaron pełnoziarnisty z brązowego ryżu
  •       makaron gryczany (makaron soba)
  •       makaron z amarantusa
  •       makaron orkiszowy

Makaron w diecie - korzyści

  •        Makaron jest sycący

Makaron to doskonała podstawa zdrowego, pożywnego i sycącego posiłku. Jest idealną podstawą dla wielu innych produktów spożywczych, w tym bogatych w błonnik warzyw i nasion strączkowych, zdrowych dla serca ryb, bogatych w antyoksydanty sosów na bazie pomidorów, pełnych pełnowartościowego białka produktów mlecznych oraz drobiu i chudego mięsa. Makaron w odpowiednich ilościach i proporcjach z innymi zdrowymi produktami to doskonały wybór nawet na diecie redukcyjnej.

  •        Wartościowe źródło energii

Węglowodany w postaci makaronu dostarczają organizmowi glukozę, czyli niezbędne paliwo dla Twojego mózgu i mięśni. Odpowiednio wybrany i przygotowany makaron to doskonałe źródło węglowodanów. Makaron pełnoziarnisty, ugotowany al dente, połączony z wartościowymi tłuszczami i białkiem tworzą posiłek o niskim indeksie glikemicznym, z którego organizm powoli uwalnia energię i utrzymuje poziom glukozy we krwi na stałym poziomie. Węglowodany złożone w połączeniu z błonnikiem to podstawa sytego i zdrowego posiłku.

  •        Niska zawartość sodu i brak cholesterolu

Jeżeli dbasz o poziom cholesterolu, makaron będzie idealnym rozwiązaniem, ponieważ ma bardzo niską zawartość sodu i nie zawiera cholesterolu. W przeliczeniu na filiżankę, wzbogacone odmiany makaronu stanowią dobre źródło kilku istotnych składników odżywczych, w tym żelaza i witamin z grupy B.

  •        Źródło kwasu foliowego

Wybierając makaron pełnoziarnisty włączysz do swojej diety bardzo dobre źródło kwasu foliowego. Obecnie można kupić nawet wzbogacony makaron właśnie tym składnikiem. Kwas foliowy jest niezbędny dla kobiet w wieku rozrodczym. Ile kwasu foliowego zawiera makaron? Jedna porcja suchego makaronu pełnoziarnistego dostarcza równowartość około 100 mikrogramów kwasu foliowego, czyli 25% zalecanego dziennego spożycia.

Podstawa zdrowej diety

Makaron jest częścią dobrze zbilansowanej diety. Dieta śródziemnomorska i dieta Dash są uznawane za jedne z najzdrowszych diet świata. Nie bez powodu to właśnie makaron stanowi jedno z głównych źródeł węglowodanów w posiłkach tych diet. Wybierz zdrową wersję makaronu, przygotuj go w odpowiedni sposób i ciesz się zdrowiem oraz zbilansowana dietą.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec