Kawa rozpuszczalna jest bardzo popularna w wielu rejonach świata. W niektórych krajach stanowi ona nawet ponad 50% całej konsumpcji kawy. Do jej atutów zalicza się to, że jest również tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu niż „zwykła” kawa. Warto również wiedzieć, że picie zwykłej kawy wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia, lecz należy się zastanowić, czy te same korzyści dotyczą kawy rozpuszczalnej.

Czym jest kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna to rodzaj kawy produkowanej z suszonego ekstraktu kawy. Podobnie jak w przypadku zwykłej kawy, ekstrakt powstaje w wyniku parzenia zmielonych ziaren kawy, jednak jest bardziej skoncentrowany. Po zaparzeniu, woda jest usuwana z ekstraktu, aby uzyskać suche drobinki lub proszek, z których oba rozpuszczają się w wodzie.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Istnieją dwa główne sposoby produkcji kawy rozpuszczalnej:

  • Suszenie rozpyłowe - Ekstrakt kawy jest rozpylany w gorącym powietrzu, które szybko odwadnia krople i zamienia je w drobny proszek lub małe kawałki.

  • Liofilizacja - Ekstrakt kawy jest zamrażany i rozdrabniany na drobne cząsteczki, które następnie są suszone w niskiej temperaturze w warunkach próżni.

Obie metody zachowują jakość, aromat i smak kawy.

Czy kawa rozpuszczalna ma wartość odżywczą?

Kawa, ze względu na wysoką częstotliwość spożywania jej przez ludzi, jest głównym źródłem antyoksydantów we współczesnej diecie. Uważa się, że jej wysoka zawartość przeciwutleniaczy odpowiada za wiele związanych z nią korzyści zdrowotnych. Podobnie jak zwykła kawa, kawa rozpuszczalna zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy. Ze względu na sposób, w jaki jest przetwarzana, może zawierać nawet wyższe ilości niektórych antyoksydantów niż inne napary, takie jak zielona i czarna herbata czy matcha. A czy kawa ma kalorie? Jedna standardowa filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera tylko 7 kalorii oraz niewielkie ilości potasu, magnezu i niacyny.

Kofeina w kawie rozpuszczalnej

Kofeina jest najpowszechniej spożywanym środkiem pobudzającym na świecie, a kawa jest jej największym źródłem w diecie Jednak kawa rozpuszczalna zawiera zazwyczaj nieco mniej kofeiny niż tradycyjna kawa. Ile jest więc kofeiny w kawie rozpuszczalnej? Jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej zawierająca jedną łyżeczkę proszku może zawierać 30-90 mg kofeiny, podczas gdy jedna filiżanka standardowej kawy zawiera 70-140 mg. Oczywiście ilości spożytej kofeiny będą zależeć od ilości użytego produktu do przygotowania jednej filiżanki kawy.

Ponieważ wrażliwość na kofeinę różni się w zależności od organizmu, kawa rozpuszczalna może być lepszym wyborem dla tych, którzy muszą ograniczyć jej spożycie. Kawa rozpuszczalna jest również dostępna w wersji bezkofeinowej – dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem i aromatem kawy bez dostarczania kofeiny.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Akrylamid jest potencjalnie szkodliwą substancją chemiczną, która powstaje podczas palenia ziaren kawy. Ta substancja chemiczna jest również powszechnie spotykana w wielu produktach spożywczych, dymie papierosowym i artykułach gospodarstwa domowego. Co ciekawe, kawa rozpuszczalna może zawierać nawet dwa razy więcej akrylamidu niż świeżo palona kawa. Nadmierna ekspozycja na akrylamid może uszkodzić układ nerwowy i zwiększyć ryzyko zachorowania na raka, jednak ilość akrylamidu, na którą organizm jest narażony poprzez codzienną dietę i kawę, nieważne czy rozpuszczalną czy tradycyjną, jest znacznie niższa niż ilość, która może być szkodliwa. Z tego względu picie kawy rozpuszczalnej nie powinno budzić obaw związanych z narażeniem na negatywne skutki akrylamidu.

Kawa rozpuszczalna czy zwykła?

Kawa rozpuszczalna jest szybsza w przygotowaniu, łatwiejsza do zaparzenia i nie wymaga ekspresu do kawy. Ma również bardzo długi okres przydatności do spożycia i jest tańsza niż zwykła kawa. Z tego względu może okazać się przydatna chociażby w podróży. Kawa rozpuszczalna zawiera nieco mniej kofeiny i więcej akrylamidu niż zwykła kawa, jednak w swoim składzie posiada większość tych samych przeciwutleniaczy. Podsumowując kawa rozpuszczalna jest zdrowym, niskokalorycznym napojem, który wiąże się z tymi samymi korzyściami zdrowotnymi, co inne rodzaje kawy.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec