Kolorowy talerz - znaczenie kolorów w diecie
Choć może się to wydawać dziwne, różnorodność kolorów w diecie ma duże znaczenie. Różne barwniki, zawarte głównie w roślinach, mają różnorodne składniki odżywcze, które mogą nieść wiele korzyści zdrowotnych.
Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się jakich składników możesz spodziewać się w warzywach i owocach o konkretnym kolorze i dlaczego kolorowa dieta jest ważna.
W artykule:
- Antyoksydanty
- Korzyści z różnorodności na talerzu (mikroflora, zapobieganie niedoborom)
- Czerwone warzywa i owoce - właściwości
- Zielone warzywa i owoce - właściwości
Antyoksydanty
Antyoksydanty to substancje, zawarte w żywności, które zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki. Uszkodzenia komórek i tkanek mogą przyczyniać się do wielu problemów zdrowotnych.
Kolorowe warzywa i owoce są bogactwem różnorodnych przeciwutleniaczy. Ich regularne spożycie wraz z dietą może zapobiec wielu chorobom (serca, nowotworom..), a także spowolnić procesy starzenia, czy wzmocnić odporność. Dieta bogata w antyoksydanty sprzyja również płodności, zarówno żeńskiej, jak i męskiej.
Antyoksydantami, które możemy znaleźć w roślinach są witaminy A i C, karotenoidy (likopen), flawonoidy (antocyjany), polifenole i inne.
Przeciwutleniacze znajdują się też w ziołach i przyprawach. Przyprawy, jakimi warto urozmaicić swoje potrawy to m.in. kurkuma, cynamon, oregano, majeranek.
Korzyści z różnorodności na talerzu
Różnorodne kolory w diecie mogą zapobiegać jej monotonności. Wiąże się to z różnorodnymi smakami i teksturami, dzięki czemu dieta będzie ciekawsza i bardziej satysfakcjonująca, co w dłuższej perspektywie może pomóc utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe.
Różne składniki odżywcze i przeciwutleniacze mogą wspomagać różne funkcje organizmu. Na przykład, flawonoidy (obecne w czerwonych i niebieskich owocach) mogą wspomagać funkcjonowanie układu krążenia.
Komponowanie posiłków tak, by były kolorowe i różnorodne może zapobiegać niedoborom niezbędnych składników odżywczych. O różnorodności warto pamiętać zwłaszcza przy stosowaniu diet w jakimś stopniu eliminacyjnych, takich jak wegańska, czy keto.
Różnorodność kolorów może również przyczynić się do zróżnicowania mikrobiomu jelitowego. Różne składniki spożywcze odżywiają różne rodzaje korzystnych bakterii, co może mieć pozytywny wpływ na zdrowie jelit i ogólną odporność.
Czerwone warzywa i owoce - właściwości
Czerwone, pomarańczowe i fioletowe warzywa i owoce są bogatym źródłem wielu składników odżywczych i związków o korzystnym wpływie na zdrowie. Warto, by każdy z kolorów gościł w codziennym jadłospisie.
Bogactwem przeciwutleniaczy są owoce jagodowe (maliny, truskawki, jagody, porzeczki), które są zaliczane do polskich superfoods, ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Warto korzystać z nich w sezonie, mrozić lub kupować mrożone. Dostarczą antocyjanów, które są silnymi antyoksydantami. Mogą stanowić prewencję chorób serca, innych chorób krążenia, nowotworów. Są ważnym elementem diety przeciwzapalnej. Zawierają też bardzo dużo witaminy C, która wspiera odporność i również działa przeciwutleniająco.
Granat jest źródłem polifenoli i antocyjanów. Może pomagać w ochronie komórek przed uszkodzeniem i wspierać zdrowie serca. Winogrona natomiast zawierają resweratrol, który jest powszechnym składnikiem w diecie przeciwmiażdżycowej, przeciwzapalnej i przeciwutleniającej.
Pomidory zawierają likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, stosowanym często w zaburzeniach płodności u mężczyzn. Zawierają też witaminę C oraz potas. Pomidory są istotnym elementem diety zapobiegającej chorobom układu sercowo-naczyniowego (zawał serca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, itd). Potas wspiera również funkcjonowanie mięśni.
Czerwona papryka jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, ważnej dla odporności, wchłaniania żelaza oraz równowagi oksydacyjnej. Zawiera również witaminę A, która jest potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, czy utrzymania dobrej kondycji skóry.
Zielone warzywa i owoce - właściwości
Zielone warzywa liściaste to grupa roślin o wielu właściwościach prozdrowotnych. Wiele z nich jest źródłem witamin A, C, K, z grupy B (np. kwasu foliowego) oraz żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Mogą wspierać zdrowie m.in. układu sercowo-naczyniowego i regulację ciśnienia krwi. Są także niskokaloryczne, dlatego mogą być wartościowym elementem diety redukcyjnej.
Zielone warzywa liściaste zawierają chlorofil, który jest odpowiedzialny za zielony kolor roślin. Chlorofil jest korzystny dla zdrowia układu trawiennego i może działać detoksykująco.
Zielone rośliny zawierają również luteinę i zeaksantynę, czyli antyoksydanty, które są korzystne dla zdrowia oczu i mogą pomagać w zapobieganiu zaburzeniach wzroku, spowodowanych m.in wiekiem.
Jak wszystkie warzywa i owoce, będą zawierały dużą ilość błonnika, którego odpowiednie spożycie zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych, pomaga w kontroli masy ciała oraz prawidłowej pracy jelit. Błonnik reguluje też poziom cukru we krwi, a także przyczynia się do uczucia sytości.