Pomysły na zdrowe i szybkie śniadania część 3
W poprzednich częściach tej serii znajdziesz 10 pysznych przepisów na zdrowe, wartościowe i sycące śniadania. Dowiesz się też dlaczego warto jeść posiłek rano oraz jakie cechy powinno mieć prawidłowo zbilansowane śniadanie.
W artykule:
- Bajgiel śniadaniowy
- Riso waniliowe z musem owocowym
- Kanapki z twarożkiem
- Omlet na słodko
- Odżywcza wersja tostów
Bajgiel śniadaniowy
- Bajgiel
- ¼ dojrzałego awokado
- 1 łyżeczka serka śmietankowego
- 1 plaster sera żółtego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy
- kilka plastrów pomidora
- kilka liści dowolnej sałaty
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
- Wstaw bajgla przekrojonego na pół na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Na jedną połówkę połóż ser i piecz tylko tyle, by się rozpuścił.
- Na połówkę z serem połóż awokado, rozgniecione z dodatkiem soli i papryki ostrej. Drugą połówkę posmaruj serkiem.
- Na oliwie usmaż jajko sadzone, dopraw solą i pieprzem.
- Do kanapki dodaj też pomidora i sałatę. Smacznego!
Riso waniliowe z musem owocowym
- 50g suchego brązowego ryżu
- 1 opakowanie skyru waniliowego
- ½ szklanki mleka
- 1 płaska łyżka waniliowego proszku budyniowego
- dowolne owoce jagodowe (jagody, maliny, truskawki)
- erytrytol lub inny słodzik
- kilka dowolnych orzechów
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż na miękko. Możesz wykorzystać np. ryż pozostały z obiadu, by zaoszczędzić czas i energię. Może być delikatnie słony, będzie to pasowało do reszty słodkich składników.
- Podgrzej ryż z mlekiem i proszkiem budyniowym w rondelku aż zgęstnieje.
- Ostudź i wymieszaj z jogurtem.
- Owoce podgrzej w rondelku z dodatkiem słodzika aż się rozpadną i powstanie mus.
- Przełóż ryż na zmianę z musem owocowym w słoiczku. Posyp orzechami. Możesz śmiało zabrać na wynos, świetnie smakuje na zimno.
Kanapki z twarożkiem
- 3 kromki chleba żytniego
- ½ kostki chudego twarogu (ok 120g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- kilka posiekanych rzodkiewek
- kilka liści sałaty
- kilka plastrów ogórka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgnieć twarożek z jogurtem, solą, pieprzem, oliwą. Dodaj szczypiorek i rzodkiewkę.
- Wymieszaj twarożek i posmaruj nim kromki chleba.
- Na kanapkach ułóż sałatę i ogórka. Smacznego!
Omlet na słodko
- 30g mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
- 15g dowolnej odżywki białkowej
- 1 jajko
- ½ jabłka
- 1 mała marchewka
- 80g mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon, kardamon, szczypta soli
- 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 3 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
- Zetrzyj marchewkę na tarce na drobnych oczkach, a jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Wymieszaj dokładnie mąkę, odżywkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia, przyprawy i słodzik, po czym dodaj marchew i jabłko.
- Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem.
- Wylej masę na patelnię i smaż pod przykryciem na wolnym ogniu z obu stron.
Odżywcza wersja tostów
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego (żytniego / orkiszowego / razowego)
- 2 łyżeczki dowolnego pesto
- 2 plastry pomidora
- garść świeżego szpinaku
- ½ kulki mozzarelli light
Przygotowanie:
- Posmaruj dwie kromki chleba pesto, połóż na nie po plastrze pomidora, kilku liściach szpinaku oraz plastrach mozzarelli.
- Przykryj kanapki dwoma kolejnymi kromkami chleba.
- Zapiekaj w tosterze / grillu / na natłuszczonej patelni pod przykryciem. Smacznego!