Problemy z trawieniem? - Tego unikaj!

Trawienie pokarmu to złożony proces, podczas którego spożyta żywność jest rozkładana na mniejsze elementy, które później mogą zostać wykorzystane jako źródło energii, budulec lub w innych celach.

Trawienie to proces wieloetapowy. Istnieje wiele powodów zaburzeń trawienia, których nie jesteśmy w stanie wyleczyć na własną rękę. Dlatego jeśli doskwiera ci ból, dyskomfort lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, koniecznie udaj się do specjalisty.

Istnieją pewne produkty oraz nawyki żywieniowe, przez które możesz mieć problemy z trawieniem. Unikaj ich, by poprawić swoje trawienie!

 

W artykule:

  • Nieodpowiednia ilość błonnika
  • Zbyt mała ilość wody
  • Ciężkostrawne jedzenie
  • Nieregularne posiłki
  • Ostre przyprawy

 

Nieodpowiednia ilość błonnika może zaburzać trawienie

Błonnik ma korzystny wpływ na działanie przewodu pokarmowego, ale tylko jeśli jest spożywany w odpowiedniej ilości. Jego podaż powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb i tolerancji organizmu. 

Zbyt mała ilość błonnika w diecie może powodować zaparcia. Błonnik pokarmowy (nierozpuszczalny) przyczynia się do zwiększenia objętości mas kałowych i reguluje perystaltykę jelit. Stanowi też prebiotyk, wspierający zdrowie naszej mikroflory jelitowej

  

Z drugiej strony, nadmierne spożycie błonnika może powodować dyskomfort,i ból brzucha, a także wzdęcia i zaburzenia wypróżniania. Niektóre osoby mogą być bardziej wrażliwe na dużą ilość błonnika, inne mogą chorować na zaburzenia trawienia, takie jak IBS (zespół jelita drażliwego), a dobrze tolerowana przez nich ilość błonnika będzie różna. Dlatego warto indywidualnie dostosować zapotrzebowanie na błonnik

Istotne jest utrzymanie właściwego bilansu między błonnikiem rozpuszczalnym, a nierozpuszczalnym w diecie, aby uniknąć problemów trawiennych.

 

Błonnik rozpuszczalny znajdziemy między innymi w owsie, jęczmieniu, cytrusach, jabłku, marchwi, strączkach, siemieniu lnianym i orzechach. Natomiast nierozpuszczalny w produktach pełnoziarnistych, kukurydzy, pszenicy, orzechach, nasionach i niektórych warzywach.

 

Zbyt mała ilość wody

Woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i ogólnego zdrowia. Niedostateczne nawodnienie może być przyczyną problemów z trawieniem. Woda jest bowiem potrzebna do formowania kęsów, przesuwania pokarmu, działania enzymów trawiennych, rozkładania pokarmu i wchłaniania składników odżywczych. 

Woda pomaga też w tworzeniu miękkiego stolca, który może przesuwać się przez jelita. Brak jej wystarczającej ilości może zatem prowadzić do zaparć, wzdęć i uczucia dyskomfortu.

Zbyt małe spożycie płynów może prowadzić do złego samopoczucia i zmęczenia, co może wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego. 

  

Ciężkostrawne jedzenie

Jedzenie ciężkostrawne to takie, którego strawienie wymaga stosunkowo dużego wysiłku układu pokarmowego. Może ono powodować uczucie pełności, dyskomfortu, wzdęcia i inne problemy gastryczne. Zwykle jest to żywność z dużą zawartością tłuszczu, białka i błonnika, wydłużającego czas trawienia. Problemy z trawieniem mogą potęgować duże porcje takiego jedzenia. 

Przykłady ciężkostrawnej żywności:

tłuste mięso

kiełbasy i wędliny

tłuste produkty mleczne

potrawy bogate w błonnik

warzywa kapustne, dania smażone

fast food

Nie musisz całkowicie rezygnować z takiego jedzenia, ale staraj się eksperymentować i sprawdzać, które produkty są przez ciebie lepiej tolerowane, a które gorzej. 

  

Nieregularne posiłki

Nieregularne posiłki mogą negatywnie wpływać na wchłanianie składników odżywczych, a także perystaltykę jelit. Może to prowadzić również do zaparć

Długie przerwy między posiłkami mogą skutkować “rzucaniem się” na jedzenie w wyniku silnego uczucia głodu. Nadmierne spożycie jedzenia może powodować obciążenie układu trawiennego i nieprzyjemne dolegliwości pokarmowe. 

Długie okresy głodzenia mogą nasilać wydzielanie kwasu żołądkowego, czego konsekwencją może być refluks i inne problemy ze strony przewodu pokarmowego. 

Ostre przyprawy

Jedzenie, zawierające ostre przyprawy może niekorzystnie wpływać na trawienie. Zależy to jednak od indywidualnej tolerancji i zdrowia przewodu pokarmowego. 

 

Pikantne przyprawy podrażniają śluzówkę żołądka i cały układ trawienny. W konsekwencji nasilają wydzielanie soków trawiennych i przyspieszają motorykę jelit, co powoduje szybsze przemieszczanie się pokarmu. Może to wpływać zarówno korzystnie, jak i negatywnie na trawienie. Osoby bardziej wrażliwe na ostre przyprawy, mogą mieć przez to biegunkę lub odczuwać ból brzucha czy wzdęcia.

 

Słowo od Strefy Mocy

Jedz odpowiednią ilość błonnika, dostosowaną do twoich potrzeb i tolerancji. Zarówno zbyt duże, jak i zbyt małe spożycie błonnika może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pij wodę regularnie w ciągu dnia, nawet jeśli nie czujesz silnego pragnienia, by utrzymać odpowiednie nawodnienie i wspierać zdrowie układu trawiennego.

Unikaj ciężkostrawnych posiłków, jeśli masz problemy z trawieniem. Obciążą one dodatkowo układ pokarmowy i wywołają nieprzyjemne dolegliwości. 

Spożywaj posiłki regularnie i dbaj o zrównoważoną dietę. Pozwoli ci to uniknąć przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

Obserwuj, jak reagujesz na ostre jedzenie i ogranicz ostre przyprawy, jeżeli wywołują one u ciebie problemy z trawieniem. 

 

Kluczem w pozbyciu się problemów z trawieniem jest poznanie ich przyczyny. Warto skonsultować swoje dolegliwości ze specjalistą i wdrożyć leczenie, jeśli będzie konieczne. Dodatkowo warto obserwować swoją dietę i ograniczyć elementy, które nasilają dolegliwości pokarmowe.