Idą, idą Święta, a wraz z nimi mnóstwo wyjątkowych chwil, które wielu z nas spędzi z bliskimi. Magia Świat sprawia, że każdy docenia czas, kiedy można zebrać siły i skupić się na celach. Niestety, ale dla wielu osób zbyt długie świąteczne siedzenie przy stole i przejadanie się sprawia, że czują dyskomfort żołądkowo-jelitowy. Co zrobić, aby czuć się lekko podczas Świąt?

Aktywność fizyczna, ruch i kroki!

Umiar w jedzeniu?

Probiotyki i oś jelito-mózg

Probiotyki i trawienie

Enzymy trawienne na lepsze trawienie

Aktywność fizyczna, ruch i kroki!

Najważniejszą rzeczą jest to, aby w Święta nie zapominać o minimalnej aktywności fizycznej. Umiarkowany trening dostosowany do możliwości czasowych i obecnej dyspozycji fizycznej pomaga nie tylko lepiej się poczuć, ale także pobudzić nieco przytłumioną perystaltykę jelit. Pokarm lepiej się trawi, zapobiegamy przy tym wielu innym problemom. Odpowiednia dawka ruchu pomaga nie tylko przesuwać treść pokarmową, ale również pobudza bardzo ważne krążenie i przepływy krwi co znacznie zmniejsza ryzyko wzdęć, gazów, biegunek, bólów brzucha i niestrawności.

W trakcie Świąt wiele osób doświadcza także nieprzyjemnych konsekwencji zróżnicowanego jedzenia. Komfort trawienia pogarsza się, a przy tym mamy gorsze samopoczucie, czy nastrój. Nie o to w Święta przecież chodzi!

Umiar w jedzeniu-dlaczego jest ważny?

Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że dość ciężko jest zachować w Święta umiar w jedzeniu, a niektórym niestety także w piciu.Duża dostępność jedzenia, świetna świąteczna atmosfera, której towarzyszą spotkania i rozmowy z bliskimi to czas, kiedy ciężko nam o kontrolę i umiar. Pojawiają się nie tylko potrawy niezdrowe, ale po prostu rozmaite i smaczne. Taka okazja nie zdarza się często. Wiele wypadkowych czynników takich, jak brak ruchu powoduje dyskomfort żołądkowo-jelitowy. Co więc z tym robić? Zacznijmy więc od początku.

Probiotyki i oś jelito-mózg

Zdrowie zaczyna się w jelitach” to popularny cytat bardzo wymownie podkreślający rolę mikrobiomu jelitowego w kontekście budowania szeroko pojętego zdrowia. Co więcej w jelitach nie zaczyna się tylko zdrowie, a także samopoczucie! Probiotyki wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, a także na nasz mózg poprzez oś jelito-mózg.

Oś jelito-mózg to bardzo istotna sieć neuronalna, która łączy i buduje drogę pomiędzy ośrodkowym układem nerwowym (mózgiem) a układem pokarmowym (jelitami). Przenoszone sygnały, jako konkretne informacje są związane z hormonami, nerwami, odpowiedzią immunologiczną. Oś regulują m.in. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, kortyzol, wybrane neurotransmitery / neuromodulatory i kluczowa mikrobiota! To właśnie mikroflora jelitowa warunkuje prawidłową pracę żołądka i jelit. Na stan jelit szczególny wpływ ma stres, leki czy dieta i tak ważne nawyki żywieniowe, a z nimi oczywiście jest ciężko chociażby w Święta.

Probiotyki pomagają nam wytwarzać substancje ułatwiające trawienie składników pokarmowych, wspieranie odporności czy tak ważne wspieranie odpowiedniej czynności i zdrowia jelit oraz usuwanie zbędnych i toksycznych produktów przemian metabolizmu. Probiotyki pomagają także lepiej trawić laktozę, a to z enzymem laktazy jest często problem. Usprawnianie trawienia laktozy pomaga złagodzić dyskomfort trawienny. Dzięki probiotykom usprawnia się działanie enzymu – β–galaktozydazy, która po prostu usprawnia rozłożenie laktozy do glukozy i galaktozy.

Idą Święta, ale już teraz warto zadbać o komfort pracy jelit. Wybierając probiotyk, pamiętaj, że dobry probiotyk zawsze cechuje się odpowiednią odpornością na pH żołądka. Dzięki temu nie dojdzie do zmniejszenia jego działania biologicznego w żołądku. Dobry szczep probiotyczny może posiadać doskonałe zdolności adherencyjne względem błony śluzowej jelit, a także zapewniać prawidłową ochronę przed patogenami, znajdującymi się w innych bakteriach występujących w jelitach. Obecny trend związany z probiotykami dotyczy coraz częściej probiotykoterapii kierunkowej, czyli stosowanie możliwie najlepszych szczepów kontekście danego problemu (np. probiotyki na IBS / problemy z praca żołądka i jelit, probiotyki na odporność, probiotyki związane z wydolnością wysiłkową, itd.).

Probiotyki- jaki mają wpływ na trawienie?

W kontekście zaparć dobrym wyborem będzie poszukiwanie takich szczepów jak np.: Bifidobacterium lactis HN019, Bifidobacterium lactis BB-12®, Bifidobacterium lactis DN-173 010 czy Lactobacillus rhamnosus GG®, L. acidophilus La-5. Ból, ucisk w żołądku, zaparcia, biegunki – wszystko to możemy częściowo ograniczyć. American College of Gastroeneterology wraz z grupą roboczą specjalistów uważają, że szczep Lactobacillus plantarum DSM 9843 (in. L plantarum 299v) może być przydatny przy IBS zmniejszając nasilenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, częstość i natężenie bólu brzucha, wzdęcia, konsystencję stolców, odczucie niepełnego wypróżnienia).

Stosowanie szczepu Bifidobacterium bifidum może dać także zadowalające efekty, ale jego suplementacja powinien trwać minimum 4 tygodnie. Przyjmuje się, że „produkty probiotyczne” powinny mieć minimalne stężenie 106  CFU/ml lub gram oraz że w sumie około 108 do 109 i być spożywane codziennie. Kolejnym elementem jest założenie, że dobry szczep to taki, który jest zdolny do wzrostu w warunkach produkcyjnych / handlowych oraz powinien zachowywać „żywotność” w normalnych warunkach przechowywania.

Zanim przejdziemy do enzymów warto jeszcze wspomnieć o babce płesznik (Psyllium husk). Jest to składnik bogaty w błonnik nierozpuszczalny, który w krótkim czasie pomaga zniwelować zaparcia. Warto przyjmować 5g (1 łyżeczkę) dziennie do dowolnego posiłku, popijając większą ilością wody! W przypadku nadchodzących lub obecnych problemów trawiennych warto rozważyć także suplementy laktazy, alfa-galaktozydazę (rozkłada warzywa kapustne i strączki), czy suplementację substancji stanowiących kombinacje różnych enzymów trawiennych, o których za chwilę wspomnimy. Inna propozycją może być także suplementacja betainą HCL – zawiera składnik soku żołądkowego nazywany trimetyloglicyną (in. TMG).

Enzymy trawiennie na lepsze trawienie

Problemy z wydzielaniem enzymów mogą także wynikać ze złej jakości codziennej diety, czy problemów z żołądkiem. Enzymy wpływają na trawienie pokarmów i mogą być wydzielane już na początku jedzenia, np. podczas spożycia kęsa pożywienia lub nawet na samą myśl o jedzeniu. W różnych częściach układu pokarmowego dochodzi do trawienia pokarmu (zarówno makroskładników pożywienia, jak również innych jego składników). Dobrze zbilansowana dieta może wspierać naturalne wydzielanie enzymów trawiennych. W okresie Świat ciężko o zbilansowaną dietę, stąd warto rozważyć ze specjalistą zastosowanie enzymów trawiennych. Suplementacja mieszanki enzymów (ang. „enzymes blend”, „enzymes / superenzymes complex”) to mieszanki kilku / kilkunastu substancji stanowiących enzymy trawienne. W ich składzie znajdują się także składniki usprawniające produkcję wybranych enzymów co może pomóc z dyskomfortem żołądkowo jelitowym w okresie świątecznym.

Chcąc zapewnić sobie spokój z trawieniem warto pamiętać o aktywności fizycznej (spacery, umiarkowane wysiłki) i wdrażaniu naturalnych produktów pro / prebiotycznych także w okresie Świąt. Uwzględnienie błonnika, odpowiedniej ilości wody to także element prewencyjny związany z dobrostanem jelit i żołądka. Umiejętna suplementacja może zmniejszyć ryzyko i nasilenie wzdęć, gazów czy biegunek oraz poprawić ogólny komfort żołądkowo-jelitowy i samopoczucie. Może poprawiać wchłanianie w tym okresie licznych składników odżywczych oraz ogółem ułatwić przetworzenie wchłanianie ciężej strawnych potraw i pokarmów. Każdy wybór warto skonsultować ze specjalistą!



______________________________
Autor: Łukasz Jaśkiewicz