Wysokobiałkowe posiłki bez odżywki białkowej
Z różnych względów, część osób nie chce korzystać z odżywek białkowych. W normalnej diecie, bez zwiększonego zapotrzebowania na białko, rzeczywiście nie ma konieczności uzupełniania diety w białko (mimo, że jest to wysokiej jakości produkt, który często wiele ułatwia), ponieważ tradycyjna dieta powinna w pełni pokryć zapotrzebowanie na białko.
Zapotrzebowanie na białko rośnie w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej, budowy masy mięśniowej, w trakcie rekonwalescencji, gojenia ran, ciąży, laktacji oraz u osób starszych. Dietę wysokobiałkową zaleca się również w czasie redukcji masy ciała, wtedy warto jednak skorzystać z odżywki białkowej.
Pokrycie wysokiego zapotrzebowania na białko, bez użycia odżywki białkowej, może być dla niektórych osób dużym wyzwaniem. Należy uwzględnić w diecie dużo źródeł tego makroskładnika, takich jak mięso, ryby, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża oraz orzechy i nasiona.
W artykule znajdziesz 5 przepisów na pyszne posiłki, zawierające od 30 do 77 g białka na porcję!
W artykule:
- “Syrniczki” z patelni z frużeliną z wiśni
- Roślinny bowl wysokobiałkowy
- Kanapki z pastą jajeczno-rybną
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- Deser stracciatella z owocami
“Syrniczki” z patelni z frużeliną z wiśni
(33 g białka / 12 g tłuszczu / 51 g węglowodanów / 430 kcal)
- ½ kostki twarogu chudego (125 g)
- 40 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
- 100 g wiśni mrożonych
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (5 g)
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki erytrolu
Przygotowanie:
- Ugnieć twaróg widelcem.
- Dodaj jajko, 1 łyżkę erytrolu i mąkę.
- Zagnieć ciasto i podziel na 3-4 części. Uformuj z nich placki.
- *Możesz dodać odrobinę mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące.
- Rozgrzej patelnię z olejem i smaż placki na średnim ogniu po 3-4 minut z obu stron.
- Włóż wiśnie do rondelka i podgrzewaj. Dodaj 1 łyżkę erytrolu.
- Gdy wiśnie się rozpadną, dodaj do nich skrobię wymieszaną w wodzie i podgrzewaj aż zgęstnieje.
- Podawaj syrniczki z wiśniową frużeliną i innymi dowolnymi składnikami.
Roślinny bowl wysokobiałkowy
(31 g białka / 29 g tłuszczu / 59 g węglowodanów / 600 kcal)
- 50 g komosy ryżowej
- 2 łyżki czerwonej soczewicy (ok 25 g)
- ½ opakowania tofu naturalnego (ok 90 g)
- 1 łyżka oliwy (10 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (5 g)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki erytrolu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka rzodkiewek, ogórek świeży, dowolna sałata, ⅓ świeżej papryki
- 1 łyżeczka masła orzechowego (10 g)
- 1 łyżeczka sezamu (5 g)
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w kostkę i obtocz skrobią. Usmaż je na złoty kolor na rozgrzanej oliwie, po czym ściągnij z patelni.
- Na tą samą patelnię wlej 1 łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki wody, dodaj 1 łyżeczkę erytrolu oraz posiekany czosnek. Dodaj do tego usmażone tofu, tak żeby oblepiło się sosem i zredukuj sos aż będzie gęsty.
- Ugotuj komosę ryżową z soczewicą.
- Pokrój warzywa w plasterki.
- Przygotuj sos: wymieszaj 1 łyżkę sosu sojowego z 2 łyżkami ciepłej wody, masłem orzechowym, 1 łyżeczką erytrolu i soku z cytryny.
- W misce / na talerzu ułóż wszystkie składniki obok siebie, polej sosem i posyp sezamem. Smacznego!
Kanapki z pastą jajeczno-rybną
(33 g białka / 14 g tłuszczu / 46 g węglowodanów / 430 kcal)
- 3 kromki żytniego chleba
- 2 jajka
- 60 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżeczka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 ogórki kiszone
- rukola
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo.
- Odsącz tuńczyka z zalewy i rozgnieć razem z jajkami, majonezem i szczypiorkiem.
- Posmaruj kanapki pastą, dodaj rukolę i plastry ogórka kiszonego.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem
(77 g białka / 29 g tłuszczu / 83 g węglowodanów / 812 kcal)
- 70 g makaronu pełnoziarnistego
- 150 g piersi z kurczaka
- 200 g brokuła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju
- ½ kulki mozzarelli (ok 60 g)
- 1 jajko
- 150 g jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, papryka słodka i ostra w proszku, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Oczyść i pokrój kurczaka, a cebulę posiekaj.
- Usmaż kurczaka z cebulą na patelni na oleju. Dopraw solą.
- W międzyczasie ugotuj brokuła i makaron (możesz to zrobić razem, ale najpierw wrzuć makaron i po kilku minutach dopiero brokuła - to zależy od czasu gotowania makaronu i brokuła).
- Wymieszaj jogurt z jajkiem i przyprawami.
- Wymieszaj ugotowany makaron i brokuł z usmażonym kurczakiem z cebulą. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej jajkiem z jogurtem i na wierzch dodaj mozzarellę, pokrojoną w kostkę.
- Zapiecz w piekarniku w 180 st.C przez około 20 minut. Smacznego!
Deser stracciatella z owocami
(31 g białka / 12 g tłuszczu / 49 g węglowodanów / 379 kcal)
- ½ kostki twarogu chudego (125 g)
- 200 g jogurtu naturalnego
- dowolny słodzik (aromat w kroplach, np waniliowy / erytrol)
- 6 herbatników kakaowych
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- ½ banana
- garść świeżych lub mrożonych malin
Przygotowanie:
- Zblenduj lub dokładnie wymieszaj twaróg z jogurtem i słodzikiem.
- Do masy dodaj posiekaną czekoladę i maliny.
- W naczyniu / słoiczku umieść 3 herbatniki, wylej na nie połowę masy i plastry banana. Ułóż kolejną warstwę herbatników i masy. Gotowe!