Białko roślinne w proszku to najczęściej mieszanka pochodzenia roślinnego przeznaczona dla wegan i wegetarian. Pomimo dobrej i ugruntowanej pozycji białka serwatkowego na rynku, okazuje się że białka dla wegan i wegetarian mogą z powodzeniem wspierać nie tylko vege-sportowców – regenerować, czy budować suchą masę mięśniową, ale także wspierać zdrową dietę każdej osoby na diecie roślinnej. Jakie białko roślinne wybrać? Zapraszamy do naszego rankingu białek wegańskich 2023!

 

1. SUNWARRIOR CLASSIC PLUS

2. GHOST VEGAN

3. FUEGO VEGE PROTEIN

4. SUNWARRIOR BLEND

5. DYMATIZE PLANT PROTEIN

6. REDCON1 GREEN BERET

7. USN PLANT PROTEIN 100%

8. RULE1 PLANT PROTEIN

9. SWEDISH VEGAN PROTEIN

10. MY PROTEIN VEGAN BLEND PROTEIN

 

W białku roślinnym odpowiednio połączono ze sobą różne rodzaje białka pochodzenia roślinnego. Skład aminokwasowy białka z roślin (tzw. aminogram) sprawia, że odżywki te doskonale regenerują organizm i wspierają cele sportowe. Jeśli chcesz uzupełnić białko w diecie roślinnej – dodanie odżywki białkowej z roślin to świetny pomysł!

 

W odżywce z białkiem roślinnym (określanej także jako „białko dla wegan i wegetarian”) występują najczęściej białka tj.:

 

  • białko grochu, białko z ryżu (oraz z ryżu brązowego),
  • białko z dyni, białko konopne, białko ze słonecznika,
  • białko z nasion chia, białko z amarantusa (quinoa),
  • białko z nasion dyni, białko z nasion arbuza, białko z bobu,
  • białko z fasoli mung, białko z sezamu, rzadziej białko sojowe, itd.

 

Pamiętajmy, że wegańskie odżywki białkowe to także odżywki zawierające nie tylko różne rodzaje roślinnego białka (ang. „plant-based protein blend”) ale również białka występujące jako „monobiałka” (izolat białka grochu, ryżu, itd.). W zależności od produktu skład białek w produkcie może być nieco inny. Jednak warto mieć na uwadze szczególnie dodatek białka grochu, ryżu czy konopi, gdyż te białka poprawiają profil aminokwasowy. 

 

Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest dodatek żelaza, witaminy B12, wapnia, potasu, magnezu, kwasu foliowego, witaminy C czy naturalnych związków roślinnych. Odżywki roślinne mają różne wartości błonnika oraz mogą różnić się innymi składnikami dodatkowymi. Atutem trendu w produkcji białek roślinnych jest zwracanie uwagi na surowce (np. wykorzystanie ekoprotein, dodatki prebiotyków – inuliny) oraz coraz lepszą produkcję smacznych i dobrze rozpuszczalnych białek roślinnych.

 

Dokładna analiza etykiet białek roślinnych to podstawa do lepszego zrozumienia, czym różnią się między sobą  i na co zwracać uwagę przy ich wyborze!

 

Białko dla osób niespożywających mięsa staje się z roku na rok coraz bardziej pożądanym produktem, ze względu na coraz większe grono osób zainteresowanych szeroko pojętym zdrowiem. Coraz większa świadomość wpływu diety roślinnej na zdrowie, dbanie o klimat (dieta przyjazna dla klimatu) powoduje, że coraz więcej osób decyduje się na zakup białka roślinnego. Osoby coraz częściej chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i interesują się wprowadzeniem diety wegańskiej czy wegetariańskiej. Dieta roślinna to niższe ryzyko nowotworów, miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego (w tym mniej udarów i zawałów serca).

Odpowiednio połączone białka roślinne i ich skład aminokwasowy sprawiają, że wegańskie białka coraz mniej odbiegają od białek serwatkowych! Znajduje się w nich optymalna ilość aminokwasu – leucyny (>2g / porcję) i białka ogółem (20-26 g / porcji – ilość zależna od wielkości miarki w produkcie). Wiele osób stosuje białko roślinne przy budowaniu masy mięśniowej,  jako wsparcie procesu regeneracji czy jako profilaktykę niedoborów.

Kolejna sprawa to słodziki w białku roślinnym – najczęściej stosuje się sukralozę, sukralozę łączoną ze stewią (jako glikozydy stewiolowe), erytrytol, rzadziej samą stewię. Smak białka roślinnego zależy nie tylko od rodzaju użytego białka, ale także umiejętnego użycia rodzaju słodzika w białkach roślinnych oraz całego procesu technologicznego, stąd warto zwrócić na to uwagę. Białka roślinne dla sportowców są bardzo dobrze przyswajalne, mogą zawierać nieco mniej białka niż białka serwatkowe – średnio 60-75%. Białko roślinne nadaje się również do wypieków, dlatego poza stosowaniem go w ciągu dnia lub po treningu z powodzeniem można używać go także do przygotowania dietetycznych wypieków!

 

Tymczasem wracamy do wyników rankingu!

 

1. SUNWARRIOR CLASSIC PLUS

Nasza ocena: 9.5 / 10

 

To bardzo dobre białko roślinne uznanej marki Sunwarrior, dla której od lat czysty skład to priorytet! Marka zwraca szczególną uwagę na naturalne pochodzenie stosowanych surowców białka roślinnego. Produkt bazuje na fermentowanym, organicznym białku roślinnym (ryż, groch, komosa, ryżowa, nasiona chia, nasiona amarantusa). Zaletą białka jest dodatek witaminy C oraz żelaza (bardzo przydatny składnik w diecie kobiet z problemami z gospodarką żelaza, szczególnie anemią/ niedokrwistością). Dodatek w nazwie „plus” (przyp. „Sunwarrior Classic Plus) sugeruje, że produkt został dopracowany także pod względem smaku. Jeśli szukasz smacznego białka roślinnego – pamiętaj o tym! Produkt Sunwarrior Classic Plus jest przyjazny osobom na diecie keto, osobom z nietolerancją laktozy oraz uczulonych na gluten. W produkcie użyto bardzo dobrego, naturalnego słodzika – stewii.

 

Białko z Sunwarrior to także łagodny smak i kremowa konsystencja! Białko w każdej porcji ma niewiele kalorii (ok. 100) co odróżnia je od innych produktów. Warto przypomnieć, że każdy inny produkt marki – SUNWARRIOR CLASSIC to również bardzo dobry wybór!

 

Kcal: 100

Pojemność: 375 g i 750 g

Porcja: 25 g

Białko: ok. 17 g

Cukry: 0 g

Tłuszcz: 1,5 g

Błonnik: 0 g

Dodatki: witamina C (41 mg), żelazo (4 mg)

Smaki: wanilia, czekolada, neutralny

 

Zalety: 

+ naturalne surowce

+ dodatek żelaza i witaminy C

+ dobry smak, rozpuszczalność, konsystencja

Wady:

– wyższa cena

– nieduży wybór dostępnych smaków

 

2. GHOST VEGAN

Nasza ocena: 9.2 / 10

 

Każdy produkt firmy Ghost słynie z bardzo dobrej jakości i wyjątkowego składu! Białko Ghost Vegan nie zawiera glutenu i soi, a jego źródłem jest białko z grochu, pestek dyni oraz pestek arbuza. Produkt został wzbogacony niezwykle cenną dawką żelaza (5 mg) oraz wapnia (39 mg) i potasu (333 mg).

 

Białka w Ghost Vegan Protein to białka roślinne z organicznych plantacji (podobnie jak białko z marki Sunwarrior). Wyjątkowy smak białka Vegan Ghost otrzymano dzięki dopracowanemu procesowi technologicznemu i użyciu tylko 1 słodzika – sukralozy. Białko Ghost’a posiada ciekawe smaki (szczególnie odmiany z dodatkiem cereal milk).

 

Kcal: 132

Pojemność: 980 g

Porcja: 35 g

Białko: 20 g

Cukry: 0 g

Tłuszcz: 2 g

Błonnik: 2 g

Dodatki: kakao w proszku, naturalne i sztuczne aromaty, dodatek wapnia, potasu, żelaza

Smaki: chocolate-cereal milk, peanut butter-cereal milk, banana pancake, ciasto naleśnikowe, cinnamon

 

Zalety: 

+ wysoka jakość produkcji, naturalne surowce 

+ dobra rozpuszczalność i smak, przyjemny zapach, ciekawe innowacyjne smaki

+ użycie naturalnych substancji słodzących

Wady:

– wyższa cena

– nieduży wybór dostępnych smaków

 

3. FUEGO VEGE PROTEIN

Nasza ocena: 8.8 / 10

 

To innowacyjny produkt polskiej marki stawiającej na wysoką jakość swoich produktów. Marka Fuego szybko dostosowuje się do światowych trendów, czego pokłosiem jest białko roślinne Fuego. W produkcie postawiono na zastosowanie białka grochu oraz białka drożdżowego. Białko posiada cenny skład aminokwasowy oraz ciekawe opcje smakowe. Fuego dobrze się rozpuszcza i ma kremową konsystencję. Zaletą Fuego Vegan jest użycie naturalnych słodzików w postaci glikozydów stewiolowych (stewii). Każda porcja białka to aż ponad 20 g białka w porcji i śladowa ilość tłuszczu i cukru. W białku wykorzystano również dodatek naturalnego odtłuszczonego kakao.

 

Kcal: 117 

Pojemność: 900 g 

Porcja: 30 g

Białko: 22,6 g

Cukry: 0,4 g

Tłuszcz: 2,1 g

Błonnik: 1 g

Dodatki: kakao alkalizowane, aromaty

Smaki: lody waniliowe, słony karmel, mleczna czekolada

 

Zalety: 

+ wysoka jakość zastosowanych surowców

+ dobra rozpuszczalność i wyjątkowy smak

+ naturalne słodziki (stewia)

Wady:

–mała pojemność

 

4. SUNWARRIOR BLEND

Nasza ocena: 8.4 / 10

 

Mieszanka białek roślinnych Sunwarrior Blend to produkt łączący w sobie 2 wysokiej jakości białka roślinne tj. białko grochu i białko konopne. Produkt zawiera cenny dodatek żelaza (jest go naprawdę sporo – aż 9 mg na porcję). Dobrym wyborem jest także opcja białka bezsmakowego (neutralnego), co w produktach z białkiem roślinnym nie jest częste. Produkt Sunwarrior Blend zawiera aromaty naturalne, dodatki zmielonego kokosa, kakao i soli morskiej.

Naturalny aromat jagodowy i mokka. W smaku berry z Sunwarrior zastosowano również białko z jagód goji.

 

Kcal: 100

Pojemność: 375 g i 750 g

Porcja: 25 g

Białko: 16-19 g

Cukry: 0

Tłuszcz: 2 g 

Błonnik: 0 g

Dodatki: żelazo 9 mg, ekologiczny zmielony kokos, kakao

Smaki: mokka, naturalny, berry

 

Zalety: 

+ naturalne surowce roślinne 

+ dodatek dużej ilości żelaza w porcji, opcja smaku neutral

+ bardzo dobry smak, rozpuszczalność, konsystencja

Wady:

– wyższa cena

– nieduży wybór dostępnych smaków

 

5. DYMATIZE PLANT PROTEIN

Nasza ocena: 8.1 / 10

 

Białko roślinne z Dymatize to wysokiej jakości białko zawierające >60% białka roślinnego grochu oraz dodatki białka z nasion dyni i ciecierzycy. Dymatize Plant Protein cechują wyższa ilość białka w każdej porcji (nawet 26 g) oraz śladowa ilość cukru. Białko dosładzane jest mieszanką stewii i sukralozy. Minusem może być brak uwzględnienia błonnika oraz mniejszy wybór smaków.

 

Kcal: ok. 145

Pojemność: 836 – 902 g

Porcja: 38 g

Białko: 26 g

Cukry: 0,1 g

Tłuszcz: 2,9 g

Błonnik: brak danych

Dodatki: aromaty, substancje zagęszczające, może zawierać soję, jaja, mleko

Smaki: wanilia, czekolada

 

Zalety: 

+ wysoka jakość produkcji, doskonała rozpuszczalność

+ wysoka ilość białka w porcji

+ doskonała konsystencja

Wady:

– wyższa cena, nieduży wybór dostępnych smaków, brak błonnika



6. REDCON1 GREEN BERET

Nasza ocena: 7.9 / 10

 

Marka białka REDCON1 oferuje wysokiej klasy odżywki dla sportowców klasy premium. Jedną z nich jest białko roślinne Redcon1 Green Beret! Białko to połączenie wysokiej jakości izolatu białka grochu z białkiem brązowego ryżu i qinoua (opcjonalnie może być także dodatek fasoli mung). Zaletą produktu jest brak dodatku soi oraz informacja, że produkt jest przyjazny osobom na diecie keto. Produkt Redcon1 bardzo dobrze miesza się z wodą i ma lekką konsystencję. Zawiera erytrol i stewię. Minusem jest dostępność małych opakowań białka. Bardzo dobrym krokiem było wzbogacenie białka roślinnego w dodatek żelaza (9 mg – tyle samo co w Warrior Protein Blend), potasu (35 mg ) oraz wapnia (205 mg).

 

Kcal: 120

Pojemność: 930 – 1050 g (zależy od smaku)

Porcja: 34,4 g

Białko: 20 g

Cukry: 0 g

Tłuszcz: 1,5 g

Błonnik: 1 g

Dodatki: kompleks: potas, wapń, żelazo

Smaki: wanilia, masło orzechowe, truskawka, czekolada

 

Zalety: 

+ wysoka jakość produkcji, ciekawa konsystencja

+ dodatek dużej ilości żelaza, wzbogacony wapniem i potasem

Wady:

– wyższa cena

– nie zawsze dostępne wszystkie smaki



7. USN PLANT PROTEIN 100%

Nasza ocena: 7.4 / 10

 

Białko roślinne USN to produkt, w którym w występuje 100% białka roślinnego. Produkt nie zawiera cukru oraz soi. Białko to łączy w sobie 3 wysokiej jakości białka pochodzenia roślinnegoizolat białka grochu, białko ryżu i białko konopne. Bardzo dobrą cechą białka jest obecność witaminy B12 (1,5 uq) oraz żelaza (2,8 mg) wspierającego pracę układu nerwowego, transport tlenu czy pracę wielu enzymów. Produkt zawiera dodatek sukralozy i stewii.

 

Kcal: 123

Pojemność: 900 g 

Porcja: 30 – 35 g

Białko: 23 g

Cukry: 0,1 g

Tłuszcz: 2,6 g

Błonnik: 0,3 g

Dodatki: witamina B12, żelazo

Smaki: wanilia, truskawka

 

Zalety: 

+ naturalne surowce

+ dodatek żelaza i witaminy B12

+ dobry, smak, rozpuszczalność, konsystencja

Wady:

– wyższa cena, nieduży wybór dostępnych smaków



8. RULE1 PLANT PROTEIN

Nasza ocena: 7.0 / 10

 

Białko pochodzenia roślinnego od Rule1 (Rule1 Plant Protein) to doskonałe połączenie aż 4 białek roślinnych (grochu, nasion słonecznika, pestek dyni i arbuza). Rule1 nie zawiera białka pszenicy i dodatku soi. W składzie występuje cenny dodatek prebiotycznej inuliny oraz potas (190 mg), żelazo (2 mg) i wapń (20 mg). Produkt posiada dodatek stewii i ekstraktu zielonej kawy. 

 

Kcal: 120

Pojemność: 570 – 610 g (zależy od smaku)

Porcja: 30,5 – 32 g

Białko: 20 g

Cukry: 0 g

Tłuszcz: 2,5 g

Błonnik: 2 g

Dodatki: żelazo, wapń, potas, ekstrakt zielonej kawy, naturalny aromat, inulina

Smaki: chocolate fudge, frozen banana, cold brew coffee, inne

 

Zalety: 

+ 4 źródła białka, ciekawe smaki

+ dodatek żelaza, potasu, wapnia

+ przyjemny smak i zapach, dobra rozpuszczalność

Wady:

– nieduży wybór dostępnych smaków



9. SWEDISH VEGAN PROTEIN

Nasza ocena: 6.8 / 10

 

Skandynawskie białko roślinne Swedish to białko w skład którego wchodzi białko grochu i białko ryżu. Produkt zawiera śladową ilość cukru – zawiera 2 słodziki: aspartam i acesulfam K. Vegan Protein Deluxe 750 g od Swedish Nutrition to ok. 20 g białka w każdej porcji odżywki, ok. 2,5 g błonnika i tylko 102 kcal!

 

Kcal: 102

Pojemność: 750 g

Porcja: 27 g

Białko: 19,8 g

Cukry: 0,02 g

Tłuszcz: 1,8 g

Błonnik: 2,5 g

Dodatki: kakao w proszku

Smaki: czekolada-banan, wanilia-migdał, wanilia-jabłko

 

Zalety: 

+ dodatek błonnika

+ dobry, smak, rozpuszczalność, konsystencja

Wady:

– substancje słodzące tj. aspartam i acesulfam K, mogą być słodsze

 

10. MY PROTEIN VEGAN BLEND PROTEIN

Nasza ocena: 6.4 / 10

 

Białko uznanej na całym świecie marki MyProtein w produkcie białkowym dla wegan i wegetarian postawiło na białka roślinne otrzymane z grochu i bobu (w formie izolatów). My Protein Vegan Blend zawiera słodzik – sukralozę oraz dodatek naturalnych aromatów. Produkt mogą stosować osoby z nietolerancją laktozy czy mleka.

 

Kcal: 110

Pojemność: 1000 g i 2500 g

Porcja: 30 g

Białko: 22 g

Cukry: 0,1 g

Tłuszcz: 0,6 g

Błonnik: 0,5 g

Dodatki: kakao w proszku, naturalne aromaty

Smaki: czekolada, bananowy, kawa, truskawka, latte z kurkumą, kawa z orzechem laskowym

 

Zalety: 

+ ciekawy smak i dobra rozpuszczalność, dostępne duże opakowania

Wady:

– brak żelaza, witamin, błonnika