Ranking najlepsze suplementy na odporność 2023

Suplementy na wzmocnienie odporności mogą pomóc w walce z częstymi infekcjami i chorobami w okresie jesienno-zimowym. Wtedy wówczas wiele osób chce zmniejszyć ryzyko zachorowania. Osoby, które stosują te produkty unikają wówczas długotrwałego osłabienia, kaszlu, kataru, bólu gardła, mięśni i stawów. Szybciej wracają do codziennych obowiązków i dobrego samopoczucia. Warto pamiętać, że suplementy wzmacniające odporność doskonale sprawdzą się także w sytuacjach przewlekłego stresu, ciężkiego treningu i stosowania antybiotykoterapii. Zobacz nasze top 10 suplementów na odporność w 2023 roku!

 

1. Kompleks witaminowo-mineralny

2. Kurkumina

3. NAC

4. Astaksantyna

5. Probiotyki

6. Cynk

7. Colostrum

8. Witamina C

9. Witamina D3

10. Omega 3

 

Spadek odporności w okresie jesienno-zimowym jest co roku problematyczny dla wielu osób. To czas częstych infekcji i dużej liczby zachorowań. Warto zadbać wcześniej o swoje zdrowie i ustrzec się niepotrzebnych problemów. Sięgajmy więc po sprawdzone sposoby na odporność. Kaszel, katar, ból gardła i drapanie w jego okolicach, uczucie ogólnego osłabienia, nudności, ból mięśni i stawów – to tylko niektóre objawy świadczące o spadku odporności. Niestety w okresie przejściowym, czyli najczęściej na przełomie października i listopada dochodzi do obniżenia temperatury, zmienia się pogoda (pojawia się deszcz i wiatr), dni stają się krótsze. To wszystko nie służy utrzymaniu naszego zdrowia i dobrej odporności. 

 

Sprawny układ odpornościowy pozwala lepiej radzić sobie z walką z potencjalnymi infekcjami, dzięki temu lepiej się regenerujemy i mamy dobre samopoczucie. Odporność wzmacnia prawidłowa dieta, umiarkowana aktywność fizyczna i dobrze dobrane suplementy wspierające. Pamiętajmy, że szczególnie uporczywe mogą być infekcje górnych dróg oddechowych, bowiem mogą nawracać szczególnie wtedy, kiedy brakuje w organizmie pewnych składników odpornościowych.

 

Zobacz nasz najnowszy ranking i przekonaj się, jakie są najlepsze suplementy na odporność w 2023 roku oraz jak je stosować, by były skuteczne i szybko poradziły sobie z chorobą i częstymi infekcjami!

 

1. Kompleks witaminowo-mineralny

Ocena w rankingu: 9.2 pkt. / 10 pkt.

 

Suplementy witaminowo-mineralne są mieszanką najważniejszych składników kompleksowo wzmacniających cały organizm. Dodają sił witalnych, uzupełniają niedobory pokarmowe oraz są bogate w kluczowe witaminy i składniki mineralne. Witaminy z minerałami wzmacniają ogólną odporność organizmu, a dzięki zawartym w nich witaminom tj. witamina C, witamina E, Witamina D oraz pierwiastkom tj. selen, cynk czy magnez – w sposób szczególny wzmacniają układ immunologiczny. Część z nich zawiera również żelazo i miedź (biorące udział w odpowiedzi odpornościowej). Dowody naukowe jasno wskazują, że większe ilości tych składników skraca czas infekcji i łagodzą przebieg objawów choroby. Jeśli stosujesz regularnie witaminy i minerały – rzadziej chorujesz i czujesz się lepiej!

 

W suplemencie witaminowym znajdziemy również inne składniki wspierające odporność – np. dodatki kompleksów antyoksydantów pozyskiwane z koncentratów z warzyw i owoców oraz innych składników (czarny pieprz, bioflawonoidy cytrusowe katechiny z zielonej herbaty, resweratrol, kurkuminę, koenzym Q10, imbir), które również pomogą przy częstych infekcjach wirusowych zwalczając stany zapalne.

 

Dawkowanie: W zależności od marki producenta  (najczęściej 2-3 kapsułki / dzień).

 

2. Kurkumina

Ocena w rankingu: 9.0 pkt. / 10 pkt.

 

Kurkumina (turmeric) to naturalna przyprawa indyjska o żółtym zabarwieniu. Zalicza się do to najsilniejszych naturalnych substancji o działaniu przeciwutleniającym, wspierających układ odpornościowy w walce z infekcjami. Kurkumina naturalnie występująca w kurkumie zawiera cenne kurkuminoidy zwalczające infekcje i stany zapalne.

  

Aby podnieść wchłanianie kurkuminy, warto rozważyć suplementację kurkuminy z bioperynąBioperine® (wyciągiem z pieprzu czarnego zawierającym min. 95% pieprzu) lub zakupić kompleks kurkuminy zawierający min. 95% kurkuminoidów. Kurkuma w proszku słabo się przyswaja, stąd warto wybierać dobrej jakości suplementy z kurkuminą charakteryzujące się nawet kilkudziesięciokrotnie lepszą przyswajalnością!

 

Dawkowanie: 500-600 mg / dzień (1 kapsułka). W okresie spadku odporności ilość ta może być wyższa (nawet 2 czy 3-krotnie).

 

3. NAC

Ocena w rankingu: 8.8.0kt. / 10 pkt. 

 

NAC czyli n-acetylo-cysteina to związek silnie wzmacniający odporność, zwalczający infekcje wirusowe i bakteryjne. Pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych oraz znacznie skraca czas infekcji łagodzi ich objawy. NAC to prekursor glutationu, który jest najsilniejszym komórkowym antyoksydantem. To właśnie odpowiednio wysoki poziom glutationu zapewnia prawidłowy przebieg funkcjonowania procesów komórkowych, dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie z chorobą i infekcją. NAC pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych wpływając na skrócenie czasu samej choroby umożliwiając szybszy powrót do zdrowia i dobrego samopoczucia. Suplementacja NAC dobrze sprawdzi się z selenem, cynkiem czy witaminą C.

 

Dawkowanie: 600-1800 mg / dzień.

 

4. Astakstantyna

Ocena w rankingu: 8.5 pkt. / 10 pkt.

 

Astaksantyna jest naturalną substancją o działaniu poprawiającym odporność organizmu. Posiada silnie działanie antyoksydacyjne. Astaksantyna to pochodna karotenu – niezwykle cennej substancji obniżającej stany zapalne (towarzyszące częstym spadkom odporności), skutecznie zwalcza także szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki tlenowe. Astaksantyna może być pozyskana z alg, choć naturalnie w diecie występuje w owocach morza (languście, krewetkach, krabach, łososiu, pstrągu różowym, krylu antarktycznym). Astaksantyna może wykazywać silniejsze działanie antyoksydacyjne (nawet >50-krotnie względem witaminy C).

 

Astaksantyna stosowana jest nie tylko w celu poprawy odporności, ale również w sporcie (poprawa regeneracji i zmniejszenie bólu) oraz szeroko pojętej medycynie (w prewencji wielu chorób oraz zmniejszeniu ich powikłaniom).

 

Dawkowanie: 4-6 mg (do 2 x dziennie).

 

5. Probiotyki

Ocena w rankingu: 8.3 pkt. / 10 pkt. 

 

Pomimo, że w naszym rankingu probiotyków zabrakło ich na miejscach 1-3 w kontekście poprawy odporności, uważamy że wciąż to niedoceniona grupa suplementów. Probiotyki mogą poprawiać odporność, stąd warto rozważyć suplementację probiotyków nawet przez kilkanaście tygodni. Uważa się, że mikrobiota jelitowa jest ściśle związana z naszym mózgiem (interakcje oś jelito-mózg) i odpornością.

 

Ochłodzenie, czy stany silnego stresu mogą wpływać na obniżenie sprawności układu immunologicznego. Bakterie probiotyczne poprawiają stan równowagi mikroflory jelitowej wspierając funkcje układu odpornościowego oraz zapobiegają przedostaniu się do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów i patogenów. Osłabienie organizmu powoduje dysbiozę (nieprawidłowy skład mikrobioty jelitowej). Wybierając probiotyk sprawdź rodzaj bakterii (Bifidobacterium, Lactobacillus oraz inne szczepy), ilość CFU (jednostek tworzących kolonię) oraz datę przydatności do spożycia probiotyku. Dobrze sprawdzą się probiotyki wieloszczepowe , które dzięki umiejętnej kompozycji szczepów bakteryjnych mogą zapewnić silniejszą ochronę dla układu odpornościowego. 

 

Dawkowanie: najczęściej 1-2 kapsułki dziennie.

 

6. Cynk

Ocena w rankingu: 8.0 pkt. 10 pkt.

 

Odpowiedni poziom cynku w organizmie, który możemy szybko i skutecznie podnieść dzięki suplementacji wspiera liczne funkcje odpornościowe organizmu. Poprawia ilość i aktywność ważnych dla odporności komórek (makrofagów, neutrofili i komórek NK „natural killers”). Suplementacja cynkiem chroni przed infekcjami i powikłaniami chorób. Cynk jest składnikiem setek enzymów odpowiedzialnych za liczne przemiany komórkowe – szczególnie te związane ze sprawnym zwalczaniem wirusów, bakterii i grzybów.

 

Zbyt mała ilość cynku naraża organizm na spadek odporności i większe ryzyko powikłań po przebytych infekcjach czy chorobach. Suplementacja cynku w postaci chelatu cynku, glukonianu cynku czy pikolinianu może pomóc wzmocnić odporność komórkową zapobiegając nawrotom nieprzyjemnych infekcji. Warto dodać, że jeśli już chorujesz i chcesz szybciej poradzić sobie z infekcją – cynk ma udowodnione działanie naukowe i znacznie skraca czas trwania infekcji i nasilenie objawów choroby. 

 

Dawkowanie: 30-60 mg cynku (1-2 kapsułki dziennie).

 

7. Colostrum

Ocena w rankingu: 7.8 pkt. /10 pkt.

 

Siara bydlęca (colostrum bovinum; młodziwo) to kolejna substancja polecana dla osób często borykających się ze spadkiem odporności. Siara zawiera colostrum, czyli wyciąg z wydzieliny gruczołów mlekowych ssaków („pierwsze mleko matki”) bogaty w cenne dla zdrowia i poprawy odporności związki. Uważa się, że zawarte w colostrum substancje – a jest ich ponad 200 (także witaminy i makroelementy), razem mają duży wpływ na poprawę odporności. Substancje immunomodulujące czyli wzmacniające pracę układu odpornościowego (poprawiające funkcje przeciwciał) to kluczowe związki w colostrum tj.: laktoferyna, immonoglobuliny i lizozym. Zaletą suplementacji colostrum jest dodatkowy pozytywny wpływ na równowagę środowiska jelitowego po stosowaniu intensywnej probiotykoterapii.

 

Suplementy zawierające colostrum świetnie sprawdzą się u osób w każdym wieku (w tym dzieci i osób starszych) – jest to bowiem substancja delikatna nawet dla bardzo wrażliwego układu pokarmowego. 

 

Dawkowanie: 1-2 kapsułki dziennie (lub inaczej wg wskazań producenta).

 

8. Witamina C

Ocena w rankingu: 7.6 pkt. / 10 pkt.

 

Suplementacja witaminą C jest powszechnie stosowana na całym świecie w celu poprawy odporności oraz w wielu innych stanach związanych z poprawą szeroko pojętego zdrowia (serca, mózgu, mięśni) czy walce z wolnymi rodnikami tlenowymi. Witamina C to rodzaj kwasu (l-askorbinowego), który jest niezbędny do codziennego funkcjonowania i musi być dostarczany z dietą każdego dnia. Witamina C posiada niezwykle wysoki potencjał antyoksydacyjny!

 

Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta w stanach obniżenia odporności jesienią i zimą, w okresie intensywnych treningów czy stanach przewlekłego stresu. Wysoki poziom witaminy C w każdej komórce chroni przed niekorzystnymi czynnikami atmosferycznymi, temperaturą otoczenia i drobnoustrojami. Suplementacja witaminy C może wynieść od 100 mg do 1000-3000 mg dziennie – jest to bezpieczna witamina dla naszego zdrowia. Przyjmowanie witaminy C skraca czas infekcji i zapobiega nawrotom chorób i przeziębień. Warto stosować witaminę C z kompleksami bioflawonoidów (np. cytrusowych) w celu zwiększenia działania przeciwzapalnego. 

 

Dawkowanie: najczęściej 500 – 1000 mg dziennie (szczególnie w stanach obniżenia odporności).

 

9. Witamina D3

Ocena w rankingu: 7.5 pkt. / 10 pkt.

 

Witamina D to wyjątkowa witamina pod wieloma względami. Działa w niezliczonej ilości procesów w ludzkim organizmie pomagając także w walce z chorobami oraz nawracającymi infekcjami. Receptory dla tej witaminy (receptory VDR) obecne są także w układzie odpornościowym. Związek witaminy D i jej wpływ na odporność, wynika także z jej wpływu na redukcję poziomu cytokin prozapalnych. Suplementacja witaminą D powinna być prowadzona nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale nawet… przez cały rok – szczególnie jeśli jej stężenie we krwi jest niskie. W okresie spadku odporności warto suplementować witaminę D nawet w górnym przedziale zaleceń (4000 IU witaminy D / dobę). 

 

Dawkowanie: optymalnie 2000-4000 IU dziennie (lub więcej, w zależności od stężenie witaminy D w osoczu).

 

10. Omega-3

Ocena w rankingu: 7.2 pkt. / 10 pkt.

 

Suplementacja kwasami Omega-3 w stanach obniżenia odporności stała się równie popularna jak suplementacja witaminą D czy witaminą C. Podobnie jak te witaminy, kwasy Omega-3 mają bardzo szerokie spektrum zastosowania, z których na szczególną uwagę zasługuje wpływ na poprawę odporności. Wysoki poziom Omega-3 wspiera funkcje odpornościowe, działa przeciwzapalnie oraz pomaga w walce z wirusami i bakteriami. Organizm nie potrafi endogennie syntetyzować tych kwasów, stąd należy zadbać o ich prawidłowy poziom poprzez suplementację  i spożycie tłustych ryb morskich.

 

Omega-3 zawierające DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) zmniejszają odpowiedź zapalną dzięki redukcji mediatorów zapalnych – cytokin i eikozanoidów. Kwasy DHA są przeważającym składnikiem wszystkich błon komórkowych w organizmie. Wysoki poziom Omega-3 poprawia przepuszczalność błony, co ma silny związek z prawidłowym przebiegiem obrony organizmu przed infekcjami. 

 

Dawkowanie: od 1000 do 3000 mg dziennie (najczęściej 1-3 kapsułki).