Beta-karoten jest prowitaminą witaminy A, co znaczy, że przekształca się w nią w organizmie pod wpływem reakcji chemicznych. Należy do grupy beta-karotenoidów, wykazuje silne działanie przeciwutleniające, pomaga w utrzymaniu opalenizny oraz zmienia koloryt skóry, nadając jej charakterystyczny, żywy i „marchewkowy kolor”. Może to być szczególnie pomocne w okresie zimowym, gdzie przez brak ekspozycji na słońce nie mamy często możliwości sprawić, aby nasza cera była mniej blada.

Nie jest to jednak jedyna właściwość beta-karotenu, a raczej jedna z wielu, ponieważ omawiana prowitamina wykazuje w ludzkim organizmie szerokie spektrum działania.

Jak działa beta - karoten?

  1. Zdrowie narządu wzroku

Prowitamina A ma znaczący wpływ na zdrowie oczu, wspierając je i przeciwdziałając chorobom narządu wzroku. Badania wykazały, że osoby przyjmujące beta-karoten w formie suplementu mają o 35% mniejsze prawdopodobieństwo na zachorowanie na zwyrodnienie plamki żółtej oka.

  1. Wspomaga funkcje kognitywne

Istnieją dowody na to, że beta karoten, tak jak inne antyoksydanty może wspomagać funkcje kognitywne oraz pamięć. Dzieje się tak jedynie przy długotrwałej, stałej suplementacji. Beta karoten może redukować symptomy choroby Alzheimera oraz minimalizować spadek możliwości umysłowych wywołanych starzeniem się.

  1. Ochrona skóry

Jako antyoksydant beta karoten neutralizuje wolne rodniki, przez co pełni funkcje ochronne i regeneracyjne dla skóry człowieka. Poprawia jej koloryt, sprężystość oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Beta - karoten - Dawkowanie

U dorosłych mężczyzn zapotrzebowanie dobowe na beta karoten to 3000 IU, a u kobiet 2300 IU. Oprócz suplementów znajdziemy go głównie w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach takich jak marchew, papryka, pomidor czy pomarańcze.

Beta-karoten - podsumowanie

Beta karoten jest suplementem działającym na wielu płaszczyznach od kosmetycznych do czysto prozdrowotnych. Należy jednak pamiętać o tym, żeby spożywać go w odpowiednich ilościach, gdyż tylko trzymanie się zapotrzebowania w suplementacji jest gwarancją odpowiednich efektów i braku efektów ubocznych wywołanych jego niedoborem lub nadmiarem.

Bibliografia:

  1. Paiva SA, Russell RM. Beta-carotene and other carotenoids as antioxidants. J Am Coll Nutr. 1999 Oct;18(5):426-33. doi: 10.1080/07315724.1999.10718880. PMID: 10511324.

  2. McCusker MM, Durrani K, Payette MJ, Suchecki J. An eye on nutrition: The role of vitamins, essential fatty acids, and antioxidants in age-related macular degeneration, dry eye syndrome, and cataract. Clin Dermatol. 2016 Mar-Apr;34(2):276-85. doi: 10.1016/j.clindermatol.2015.11.009. Epub 2015 Nov 22. PMID: 26903189.

__________________

Autor: Szymon Żuk