Temat odporności jest teraz prawie tak bardzo popularny, jak bohater naszej nowej rzeczywistości - korona. Starając się zachować jasność umysłu i spokój ducha dostrzegamy jeszcze jeden powód, dla którego warto dziś zająć się odpornością. Przyszła wiosna, słońce grzeje w głowę, choć kostki nadal zmrożone przez wiatr. Radośnie zdejmujemy kolejne warstwy ubrań i czekamy, sprawdzamy, na co sobie do tej pory zapracowaliśmy. Bo wiosna potrafi wytykać błędy. Rozdaje przeziębienia każdemu, kto przymknął oko na swoje zdrowie, bo zima. Dziś, kiedy kolejki do apteki są gigantyczne, z radością przypominamy Wam o naturalnych pogromcach przeziębień, stanów zapalnych czy innych dolegliwości.

Naturalne antybiotyki

Istnieje cała gama naturalnych antybiotyków, a wśród nich jest ona - kurkuma. Oprócz ciekawego smaku i przyciągającego uwagę koloru ma genialne właściwości odżywcze.

Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina. To ona posiada silne działanie przeciwzapalne, antygrzybiczne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne a nawet antynowotworowe (szczególnie w odniesieniu do nowotworów układu pokarmowego).

Kurkuma zawiera również:

• Witaminy: C, E, K, B1, B2, B3, B6

• Kwas foliowy

• Minerały: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen

Superman na odporność

W skrócie, jest supermanem odporności, działa przeciwbólowo i wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami, łagodzi bóle menstruacyjne, bóle reumatyczne czy problemy z układem trawiennym. W okresach, kiedy warto szczególnie zadbać o zdrowie często pojawia się w internecie termin „Złote mleko”. To nic innego jak napój na bazie kurkumy.

W ajurwedzie stosowany jest jako środek przeciwzapalny. Dzięki dodatkom ma również działanie rozgrzewające co wspiera oczywiście układ odpornościowy.

Zachęcamy Was do spróbowania. To idealny czas by zadbać o zdrowie, z wielu względów.

Złote mleko - Przepis na dwie porcje

• 400 ml mleka (np. roślinnego)

• kurkuma – 2 cm świeżego korzenia lub 1 płaska łyżka kurkumy w proszku

• 2 cm korzenia imbiru

• szczypta pieprzu cayenne (od niego zależy wchłonięcie się kurkuminy do układu pokarmowego)

• 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

• szczypta cynamonu Korzenie imbiru i kurkumy po uprzednim umyciu pokrójcie w plasterki. Nie trzeba obierać.

Wszystkie składniki, poza miodem, należy podgrzać w garnku pilnując aby nie doprowadzić do ich zagotowania – ok 5-10 min Po podgrzaniu, warto przecedzić przez sitko. Następnie dodać miód i chwilę zaczekać aż się rozpuści. Z racji tego, że to wersja mleka na ciepło, idealnie sprawdzi się na wieczory z Netflixem.

Jeżeli preferujecie zimne napoje, wystarczy zamienić rondelek na blender i wszystkie składniki dokładnie zblendować i wypić.

Shot na odporność

Gdyby jednak nie przemawiało to Was „złote mleko”, mamy dla Was alternatywny przepis z kurkumą w składzie :) Szot z kurkumy do wypicia na dzień dobry:

• płaska, mała łyżeczka kurkumy w proszku

• 1 czubata łyżeczka miodu, lub więcej jeśli macie ochotę

• sok wyciśnięty z 1/4 cytryny

• 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i wypić ze smakiem ;)

Odporność na śniadanie

Czyli śniadaniowa jaglanka dla całej rodziny:

• 2 szklanki mleka roślinnego

• 2,5 szklanki wody

• 1 czubata łyżeczka kurkumy w proszku

• Pół łyżeczki cynamonu

• Szczypta pieprzu cayenne lub plasterek papryczki chilli

• Kawałek imbiru lub ¼ łyżeczki suszonego imbiru

• ¼ laski wanilii

• Łyżeczka syropu klonowego

• Szklanka kaszy jaglanej

Zblendujcie wszystkie składniki poza kaszą jaglaną i wodą i przelejcie płyn do rondelka. Podgrzejcie nie doprowadzając złotego mleka do wrzenia. Kaszę jaglaną przelejcie wodą na sitku. Zmieszajcie z wodą i gotujcie na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Zmieszajcie wszystko i gotujcie na małym ogniu jeszcze 5 minut, aż danie będzie przyjemnie gorące. Rozlejcie do miseczek i zajadajcie ze smakiem. Jedzcie smacznie i trzymajcie się zdrowo :)!

_______

Źródła:

http://www.greenmedinfo.com/blog/turmeric-beats-ibuprofen-arthritis-knee

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=78

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27533649

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26528921

Napisała: Magdalena Dziarnowska