Kandydoza (in. drożdżyca) to choroba, która najczęściej pojawia się w momencie spadku odporności. Dlatego dieta wspierająca walkę z rozrostem candidy powinna wzmacniać układ immunologiczny i eliminować przy tym żywność będącą główną pożywką grzybów. Co jeść i czego unikać przy kandydozie? Jakie suplementy pomagają przy kandydozie?

Z artykułu dowiesz się:

  • Czym jest kandydoza?

  • Jakie są objawy kandydozy?

  • Jak sobie poradzić z kandydozą?

  • Co ma wspólnego kandydoza z jelitami?

  • Co brać przy kandydozie? – suplementacja

Czym jest kandydoza?

Kandydoza jest to przerost drożdżaków, najczęściej z gatunku Candida albicans (C.albicans) który pojawia się najczęściej w okresie spadku naturalnej integralności bariery immunologicznej i anatomicznej. Candida dostając się do ustroju człowieka wywołuje kandydozę. Same gatunki tych drożdży są bardzo częstą infekcją grzybiczą wywołującą liczne negatywne działanie ogólnoustrojowe. Patogeny grzybicze pogarszają funkcje naturalnej bariery jelitowej prowadząc do zakażenia oportunistycznego.

Oznacza to, że szczególne okoliczności sprzyjające wywołują liczne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Pojawia się tzw. immunosupresja (spadek funkcji immunologicznej) oraz dysbakterioza (zaburzenie przewodu pokarmowego i zaburzenie funkcji flory bakteryjnej).

Należy pamiętać, że wynikiem może być także działanie farmakologiczne wielu leków (farmakoterapia), bakteryjne i wirusowe choroby zakaźne, alkoholizm, konsekwencja chorób nowotworowych, cukrzycy czy hospitalizacja z użyciem metod farmakologicznych.

Problem może także wynikać ze zbyt częstego stosowania leków z grupy NLPZ (grupa Niesteroidowych Leków Przeciwzapalnych). Dotyczy to szczególnie osób starszych, kobiet, czy nawet sportowców.

Kandydozę można stwierdzić nie tylko po samych obserwacjach (objawy skórne, samopoczucie), ale po zastosowaniu określonych metod diagnostycznych, np. zbadaniu wskaźnika i stosunku D-arabinitolu do L-arabinitolu w moczu czy specyficznego testu absorpcji cukrów.

Jakie są objawy kandydozy?

Ze względu na to, że drożdże są składnikiem flory bakteryjnej w układzie pokarmowym (przyp. jelit) oraz narządów płciowych żeńskich czy skóry – właśnie tam dochodzi do specyficznych objawów. Może pojawiać się dyskomfort w postaci pieczenia, świądu. Występować może obrzęk, zaczerwienienie. U mężczyzn pojawiają się specyficzne zmiany okolic prącia (żołądź i napletek z plamkami, grudkami, pęcherzykami). W częstych przypadkach występuje również ból przy oddawaniu moczu.

Jak sobie poradzić z kandydozą?

Odpowiednio skomponowany jadłospis pełni rolę wspomagającą walkę z kandydozą i pomaga znacznie zmniejszyć ilość drożdżaków. Nawet najlepiej skomponowana dieta na drożdżaki nie wyeliminuje w 100% problemu. W tym wypadku należy ograniczyć pożywkę dla drożdżaków i wyeliminować m.in. cukier (słodkie napoje oraz słodycze). W diecie powinno być także jak najmniej dosładzanych produktów, np. płatków śniadaniowych, keczupów, musli, gotowych sosów, gotowych dań mącznych.

Co ma wspólnego kandydoza z jelitami?

Poza samym jadłospisem, który należy poprawić, trzeba zwrócić uwagę na konieczność pracy nad stanem mikrobioty jelit oraz ogólnym wzmocnieniem procesów odpornościowych organizmu.

Czynnikiem inicjującym rozwój drożdżaków Candida albicans jest często: spadek odporności i dysbioza jelit. Pomocne w tym wypadku są szczepy Lactobacillus wykazujące działanie przeciwdrożdżakowe (poprzez wpływ na środowisko bytowe Candida albicans). Specyficzne dipeptydy oraz produkowane przez bakterie metabolity czy kwasy tłuszczowe stanowią fundament ochronny mikrobioty.

Farmakologia i leki stanowią dopełnienie walki z candidą w przypadku, kiedy drożdżaki znacznie pogarszają zdrowie. Suplementacja okazuje się bardzo pomocna i jest to cenne narzędzie do walki z kandydozą, ale w niektórych przypadkach może okazać się niewystarczająca. Niemniej jednak warto rozpocząć od naturalnej drogi wzmocnienia odporności i funkcji bariery jelitowej wprowadzając odpowiednie żywienie i suplementację.

Co brać przy kandydozie? – suplementacja

W przypadku problemów z candidą postawmy przede wszystkim na suplementację wspierającą odporność oraz suplementację ukierunkowaną na wspieranie prawidłowego funkcjonowania bariery jelitowej. Te dwutorowe działanie jest skuteczniejsze i daje większe szanse na wyleczenie candidy i ograniczenie działań niepożądanych. W tym celu stosuje się probiotyki oraz liczne nutraceutyki (czosnek, zieloną herbatę, propolis, kurkuminę i cynamon, resweratrol, imbir) a nawet berberynę i korzeń lukrecji.

  • Suplementy na candidę to substancje występujące jako monopreparaty lub preparaty złożone, w skład których wchodzą różne składniki o potencjale przeciwdrożdżakowym, jak np. Candida support.

  • Czosneksuplementy z czosnkiem zawierające allicynę (również te poddane liofilizacji) pomagają skutecznie zmniejszać ilość drożdżaków. Warto wspomnieć, że w czosnku występuje tzw. Ajoen. Ten związek siarkoorganiczny skutecznie walczy z infekcjami grzybicznymi (sam powstaje z allicyny połączonej z enzymem – allinazą).

  • Kwas kaprylowynaturalnie występuje w oleju kokosowym (obok kwasu kaprynowego i laurynowego). Wspiera on naturalną barierę jelitową (działając na ściany komórek drożdżaków), pomagając ograniczyć kolonizację Candida albicans oraz zmniejsza nasilenie i częstotliwość wielu objawów towarzyszących kandydozie. Dobre efekty można otrzymać przy zastosowaniu ok. 1500 mg kwasu kaprylowego dziennie.

  • Sylimaryna – substancja otrzymywana z łupin Ostropestu plamistego wspierająca walkę z C. albicans, wykazuje również działanie hepatoprotekcyjne (ochronne względem komórek wątroby).

  • Berberynato naturalny składnik winogron typu Oregon, berberysu i gorzknika kanadyjskiego. Posiada szerokie działanie terapeutyczne, ale najważniejszym punktem działania (w kontekście kandydozy) jest możliwość znacznego ograniczania się rozwoju grzybów i drożdży (także odpornych na leki).

  • Ekstrakt z liści oreganohamuje rozwój Candida albigens dzięki zawartym silnym substancjom przeciwbakteryjnym / przeciwgrzybiczym tj. karakol i tymol (silne fenole terpenoidów). Ekstrakt znacznie ogranicza „przerost Candidy”.

  • Ekstrakt z liści oliwnych – oleuropeina z ciemnozielonych liści oliwnych działa przeciwpasożytniczo (działając na różne czynniki potrzebne grzybom do rozwoju) oraz wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

  • Suplement „Candida support” – w skład takich suplementów wchodzi szereg substancji wykazujących złożone działanie antygrzybicze. Ma to potencjalnie zapewnić skuteczniejsze i wielokierunkowe działanie na organizm. Poza substancjami w formie monopreparatów (które wymieniliśmy powyżej) w ich skład wchodzą także: wyciągi z cebuli, Uncaria tomentosa / Cat’s claw (jako Czepota puszysta / Koci pazur), ziele bylicy piołun, biotyna, orzech szary (Juglans cinerra), kora Tabebuia (Pau Darco / La pacho), wyciąg z nasion grejpfruta.

Nie zapominajmy, że niezwykle przydatne suplementy w kandydozie obejmują również kluczowe podstawy tj. suplementacja kwasów Omega-3, cynku, witaminy C, antyoksydantów, witaminy D czy E. Według Bouzid i wsp. (2013) w zwalczaniu grzybów z rodziny Candida albicans bierze udział właśnie witamina D! Ważne więc jest, by dążyć do wyrównania niedoborów tej witaminy w organizmie osiągając wartości >30 ng / ml.

___________________

Autor: Łukasz Jaśkiewicz