Pycnogenol - jakie ma zastosowanie?
Wyciąg z kory sosny śródziemnomorskiej, znany pod nazwą Pycnogenol® to opatentowany w latach 60 XX wieku ekstrakt, który zawiera związki będące silnymi przeciwutleniaczami. Został dokładnie przebadany pod kątem jego właściwości prozdrowotnych – zdaniem naukowców posiada on zastosowanie szersze niż inne antyoksydanty.
Czym jest Pycnogenol®?
Wyciąg z kory sosny zawiera kilkadziesiąt substancji biologicznie czynnych, z których najważniejsze wydają się być polifenole, taksyfolina oraz OPC (oligomeryczne proantycyjanidyny). To naturalne przeciwutleniacze, które odpowiadają za lwią część właściwości tego ekstraktu. Niejako odciążają organizm pomagając w radzeniu sobie z istniejącymi problemami, które mogą wynikać z nadmiernej ilości reaktywnych form tlenu. Jest to często spotykana przypadłość, która dotyka wiele osób narażonych na stres bądź intensywną aktywność fizyczną.
Jak działa Pycnogenol®?
Jak wiele suplementów naturalnych zawierających więcej niż jedną substancję czynną, wyciąg z kory sosny śródziemnomorskiej działa kilku płaszczyznach jednocześnie. Podnosi on ilość enzymów, których substratem są wolne rodniki (takich jak dysmutaza ponadtlenkowa). Utleniają się one z użyciem owych rodników, dzięki czemu chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem i chorobami wynikającymi ze stresu oksydacyjnego. Pycnogenol® zwiększa również ilość syntazy tlenku azotu (NO) w organizmie. Dzięki temu rozszerza światło naczyń krwionośnych co ma niebagatelny wpływ na zdrowie układu krążenia oraz sprawność jego działania podczas aktywności fizycznej lub seksualnej.
Potwierdzone właściwości Pycnogenolu®:
-
Łagodzi objawy zapalenia kości i stawów1
Przewlekłe zapalenie kości i stawów to szeroko spotykana choroba związana z długo utrzymującym się stanem zapalnym. Wyciąg z kory sosny śródziemnomorskiej obniża ilość cytokin prozapalnych nF-kB, dzięki czemu łagodzi stan zapalny, a w konsekwencji nieprzyjemne dolegliwości.
-
Poprawia profil lipidowy – obniża poziom cholesterolu LDL2
Stres oksydacyjny i profil lipidowy to sprawy ściśle ze sobą związane. Suplementacja Pycnogenolem® na przestrzeni 4 tygodni wywołała u badanych znaczący spadek szkodliwej frakcji cholesterolu LDL oraz wzrost ilości pożytecznej HDL. Dzięki temu można powiedzieć, że wpływa korzystnie na zdrowie układu krążenia.
-
Poprawia jakość skóry3
Wyciąg z kory sosny śródziemnomorskiej posiada pewną ciekawą właściwość, którą docenią osoby dbające o cerę – podnosi poziom syntazy kwasu hialuronowego oraz kolagenu typu I. Są to enzymy mające wpływ na zdolności organizmu do tworzenia tych substancji. Dzięki temu Pycnogenol® poprawia nawodnienie, elastyczność oraz walory estetyczne skóry.
-
Ułatwia skupienie4
W przypadku dłuższej suplementacji Pycnogenol® działa korzystnie na możliwości skupienia uwagi. Podczas 8-tygodniowego badania studenci przyjmujący suplement statystycznie lepiej radzili sobie w testach oraz byli bardziej zadowoleni ze swoich możliwości utrzymania uwagi.
-
Redukuje objawy menopauzy5
W jednym z badań regularna suplementacja Pycnogenolem® zmniejszała u kobiet intensywność objawów menopauzy takich jak huśtawki nastroju, potliwość nocna, uderzenia gorąca, czy zaburzenia libido. Sugeruje się, że dzięki obniżeniu stresu oksydacyjnego przejście menopauzalne zachodzi łagodniej i stanowi mniejszy dyskomfort.
-
Poprawia ukrwienie narządów, wspomaga potencję, obniża ciśnienie krwi6
Pycnogenol® to suplement odpowiedni dla osób mających problemy z nadciśnieniem, niedokrwistością lub potencją. Działa globalnie usprawniając przepływ krwi w całym organizmie poprzez podniesienie ilości tlenku azotu.
Pycnogenol – jak dawkować?
Z racji, że Pycnogenol jest opatentowany występuje tylko w jednej formie – dzięki temu można jasno określić dawkowanie, co zwiększa powtarzalność efektów. Standardowa sugerowana dawka pycnogenolu to 100-200mg. Warto jednak nadmienić, że w większości zacytowanych powyżej badań używana była dwukrotnie większa ilość – 400mg. Wyciąg z kory sosny śródziemnomorskiej absorbuje się tak samo łatwo z posiłkiem jak i na czczo – obie formy spożywania go są dozwolone.
__________________
Autor: Szymon Żuk