W poprzednich częściach tej serii znajdziesz 10 pysznych przepisów na zdrowe, wartościowe i sycące śniadania. Dowiesz się też dlaczego warto jeść posiłek rano oraz jakie cechy powinno mieć prawidłowo zbilansowane śniadanie

 

W artykule:

  • Bajgiel śniadaniowy
  • Riso waniliowe z musem owocowym
  • Kanapki z twarożkiem
  • Omlet na słodko
  • Odżywcza wersja tostów

 

Bajgiel śniadaniowy

  • Bajgiel
  • ¼ dojrzałego awokado
  • 1 łyżeczka serka śmietankowego 
  • 1 plaster sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • kilka plastrów pomidora
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:

  1. Wstaw bajgla przekrojonego na pół na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Na jedną połówkę połóż ser i piecz tylko tyle, by się rozpuścił.
  2. Na połówkę z serem połóż awokado, rozgniecione z dodatkiem soli i papryki ostrej. Drugą połówkę posmaruj serkiem.
  3. Na oliwie usmaż jajko sadzone, dopraw solą i pieprzem.
  4. Do kanapki dodaj też pomidora i sałatę. Smacznego!

Riso waniliowe z musem owocowym

  • 50g suchego brązowego ryżu 
  • 1 opakowanie skyru waniliowego
  • ½ szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka waniliowego proszku budyniowego
  • dowolne owoce jagodowe (jagody, maliny, truskawki)
  • erytrytol lub inny słodzik
  • kilka dowolnych orzechów

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż na miękko. Możesz wykorzystać np. ryż pozostały z obiadu, by zaoszczędzić czas i energię. Może być delikatnie słony, będzie to pasowało do reszty słodkich składników. 
  2. Podgrzej ryż z mlekiem i proszkiem budyniowym w rondelku aż zgęstnieje. 
  3. Ostudź i wymieszaj z jogurtem.
  4. Owoce podgrzej w rondelku z dodatkiem słodzika aż się rozpadną i powstanie mus.
  5. Przełóż ryż na zmianę z musem owocowym w słoiczku. Posyp orzechami. Możesz śmiało zabrać na wynos, świetnie smakuje na zimno.  

 

Kanapki z twarożkiem

  • 3 kromki chleba żytniego
  • ½ kostki chudego twarogu (ok 120g) 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • kilka posiekanych rzodkiewek
  • kilka liści sałaty
  • kilka plastrów ogórka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć twarożek z jogurtem, solą, pieprzem, oliwą. Dodaj szczypiorek i rzodkiewkę. 
  2. Wymieszaj twarożek i posmaruj nim kromki chleba.
  3. Na kanapkach ułóż sałatę i ogórka. Smacznego!

 

Omlet na słodko

  • 30g mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
  • 15g dowolnej odżywki białkowej
  • 1 jajko
  • ½ jabłka
  • 1 mała marchewka
  • 80g mleka 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon, kardamon, szczypta soli
  • 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki jogurtu

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj marchewkę na tarce na drobnych oczkach, a jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Wymieszaj dokładnie mąkę, odżywkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia, przyprawy i słodzik, po czym dodaj marchew i jabłko.
  3. Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem. 
  4. Wylej masę na patelnię i smaż pod przykryciem na wolnym ogniu z obu stron. 

Odżywcza wersja tostów

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego (żytniego / orkiszowego / razowego)
  • 2 łyżeczki dowolnego pesto
  • 2 plastry pomidora
  • garść świeżego szpinaku
  • ½ kulki mozzarelli light

Przygotowanie:

  1. Posmaruj dwie kromki chleba pesto, połóż na nie po plastrze pomidora, kilku liściach szpinaku oraz plastrach mozzarelli.
  2. Przykryj kanapki dwoma kolejnymi kromkami chleba.
  3. Zapiekaj w tosterze / grillu / na natłuszczonej patelni pod przykryciem. Smacznego!