Propozycje wegańskich śniadań
Wiele osób uważa, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jedzenie śniadań może rzeczywiście przynieść nam wiele korzyści:
-
Dostarcza energii na początek dnia
-
Poprawia koncentrację
-
Może wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała
-
Może zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych
.
Jednak dla osób, które nie odczuwają głodu rano, lepszym wyjściem może okazać się zjedzenie późniejszego posiłku, bez negatywnych konsekwencji. Ważne jest, by słuchać potrzeb własnego ciała i dostosować do nich swoją dietę.
.
Aby prawidłowo skomponować śniadanie, zadbaj o dostarczenie wszystkich makroskładników (zwłaszcza białka, które zapewni sytość). Dodaj też dużo warzyw lub owoców, które dostarczą błonnika oraz witamin i składników mineralnych.
.
Oto kilka propozycji smacznych, zbilansowanych wegańskich śniadań:
Grzanki z awokado i wiosenną tofucznicą
-
½ kostki tofu naturalnego
-
1 łyżka oliwy
-
2 łyżki napoju roślinnego
-
po sporej szczypcie: czarnej soli, kurkumy, pieprzu
-
szczypiorek
-
1 garść pomidorków koktajlowych lub pomidor malinowy
-
2 kromki chleba pełnoziarnistego
-
½ miękkiego awokado
.
Przygotowanie:
-
Chleb podpiecz w tosterze / piekarniku.
-
Awokado rozgnieć widelcem z dodatkiem soli i pieprzu lub papryki ostrej. Posmaruj nim zgrzankowany chleb.
-
Rozgrzej olej na patelni. Tofu rozgnieć widelcem i wymieszaj z przyprawami. Podsmażaj przez chwilę na patelni, następnie dodaj napój roślinny. Podgrzewaj aż płyn wyparuje. Posyp posiekanym szczypiorkiem, wymieszaj i połóż na grzanki z awokado.
-
Na górę grzanek dodaj pokrojone pomidorki.
Kanapki z pastą rybną bez ryby
(składniki podane na więcej niż 1 porcję pasty)
.
-
ulubione pieczywo pełnoziarniste
-
1 kostka wędzonego tofu (180-200g)
-
1 ząbek czosnku
-
1-2 liście nori
-
1 łyżka oliwy / oleju rzepakowego
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżeczka wegańskiego majonezu
-
sól i pieprz do smaku
-
papryka / ogórki konserwowe lub kiszone / inne warzywa
-
rukola
.
Przygotowanie:
-
Namocz nori przez 15 min w bardzo ciepłej wodzie.
-
Odsącz tofu z płynu, następnie zblenduj z nori, czosnkiem, oliwą, sosem sojowym, majonezem i przyprawami.
-
Zrób kanapki z gotową pastą, rukolą i warzywami.
Proteinowe wegańskie pankejki z kremem orzechowym i owocami
Pankejki:
-
100 g mąki pszennej
-
75 ml napoju roślinnego
-
15 g dowolnej wegańskiej odżywki białkowej
-
5 g proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
.
Krem orzechowy:
-
100 g roślinnego jogurtu naturalnego
-
1 czubata łyżeczka masła orzechowego
-
kilka kropel słodzących o orzechowym / czekoladowym smaku lub innego słodzika
-
15 g dowolnej wegańskiej odżywki białkowej
.
Dodatkowo dowolne owoce (banan, borówki, maliny..)
.
Przygotowanie:
-
Zblenduj masę na pankejki. Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem i smaż małe placuszki z obu stron.
-
Zblenduj też składniki na krem lub wymieszaj dokładnie np trzepaczką. Polej gotowe pankejki kremem.
-
Dodaj ulubione owoce.
Wegański omlet z twarożkiem
Omlet:
-
60 g mąki z ciecierzycy
-
60 ml wody
-
1 łyżeczka płatków drożdżowych
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
-
spora szczypta czarnej soli lub zwykłej
-
szczypta pieprzu
-
pół cebuli
-
garść szpinaku
-
1 łyżeczka oliwy
.
Twarożek:
-
½ kostki tofu naturalnego
-
1 łyżka roślinnego jogurtu naturalnego
-
1 łyżka soku z cytryny
-
po szczypcie soli i pieprzu
-
2 łyżki szczypiorku
-
kilka rzodkiewek
.
Przygotowanie:
-
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż drobno posiekaną cebulkę, dodaj szpinak i podsmażaj aż zmniejszy swoją objętość. Resztę składników zblenduj na gładką masę i wylej na patelnię. Przykryj pokrywką i smaż aż się zetnie na wolnym ogniu. Przewróć omlet i smaż przez kilka minut z drugiej strony.
-
Tofu zblenduj lub dokładnie rozgnieć razem z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej jogurtu. Dodaj posiekany drobno szczypiorek i rzodkiewkę.
-
Gotowy twarożek połóż na połowę omleta, dodaj ulubione warzywa (pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka, rukola..) i złóż.
Kanapki z wegańskim smalcem
(składniki podane na więcej niż 1 porcję pasty)
.
-
ulubione pieczywo
-
1 puszka fasoli białej
-
1 mała cebula
-
½ jabłka
-
1 płaska łyżeczka majeranku
-
1 łyżka sosu sojowego
-
2 łyżki oliwy
-
spora szczypta pieprzu i ewentualnie soli
-
ogórki kiszone
.
Przygotowanie:
-
Na 1 łyżce oliwy usmaż posiekaną cebulę i starte jabłko razem z majerankiem, solą i pieprzem.
-
Fasolę odsącz z zalewy i opłukaj pod wodą. Rozgnieć widelcem.
-
Wymieszaj dokładnie fasolę z podsmażoną cebulką i jabłkiem oraz sosem sojowym i pozostałą łyżką oliwy. Wstaw do lodówki.
-
Posmaruj kanapki pastą i na wierzch połóż plastry ogórka kiszonego.