Z różnych względów, część osób nie chce korzystać z odżywek białkowych. W normalnej diecie, bez zwiększonego zapotrzebowania na białko, rzeczywiście nie ma konieczności uzupełniania diety w białko (mimo, że jest to wysokiej jakości produkt, który często wiele ułatwia), ponieważ tradycyjna dieta powinna w pełni pokryć zapotrzebowanie na białko.

 

Zapotrzebowanie na białko rośnie w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej, budowy masy mięśniowej, w trakcie rekonwalescencji, gojenia ran, ciąży, laktacji oraz u osób starszych. Dietę wysokobiałkową zaleca się również w czasie redukcji masy ciała, wtedy warto jednak skorzystać z odżywki białkowej.

 

Pokrycie wysokiego zapotrzebowania na białko, bez użycia odżywki białkowej, może być dla niektórych osób dużym wyzwaniem. Należy uwzględnić w diecie dużo źródeł tego makroskładnika, takich jak mięso, ryby, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża oraz orzechy i nasiona. 

 

W artykule znajdziesz 5 przepisów na pyszne posiłki, zawierające od 30 do 77 g białka na porcję!

 

W artykule:

  • “Syrniczki” z patelni z frużeliną z wiśni
  • Roślinny bowl wysokobiałkowy
  • Kanapki z pastą jajeczno-rybną
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
  • Deser stracciatella z owocami

 

“Syrniczki” z patelni z frużeliną z wiśni

(33 g białka / 12 g tłuszczu / 51 g węglowodanów / 430 kcal)

  • ½ kostki twarogu chudego (125 g)
  • 40 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • 100 g wiśni mrożonych
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (5 g)
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki erytrolu 

 

Przygotowanie:

  1. Ugnieć twaróg widelcem.
  2. Dodaj jajko, 1 łyżkę erytrolu i mąkę. 
  3. Zagnieć ciasto i podziel na 3-4 części. Uformuj z nich placki.
  4. *Możesz dodać odrobinę mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące.
  5. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż placki na średnim ogniu po 3-4 minut z obu stron.
  6. Włóż wiśnie do rondelka i podgrzewaj. Dodaj 1 łyżkę erytrolu. 
  7. Gdy wiśnie się rozpadną, dodaj do nich skrobię wymieszaną w wodzie i podgrzewaj aż zgęstnieje.
  8. Podawaj syrniczki z wiśniową frużeliną i innymi dowolnymi składnikami.

 

Roślinny bowl wysokobiałkowy 

(31 g białka / 29 g tłuszczu / 59 g węglowodanów / 600 kcal)

  • 50 g komosy ryżowej 
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy (ok 25 g)
  • ½ opakowania tofu naturalnego (ok 90 g)
  • 1 łyżka oliwy (10 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (5 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki erytrolu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka rzodkiewek, ogórek świeży, dowolna sałata, ⅓ świeżej papryki
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (10 g)
  • 1 łyżeczka sezamu (5 g)

 

Przygotowanie:

  1. Tofu pokrój w kostkę i obtocz skrobią. Usmaż je na złoty kolor na rozgrzanej oliwie, po czym ściągnij z patelni.
  2. Na tą samą patelnię wlej 1 łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki wody, dodaj 1 łyżeczkę erytrolu oraz posiekany czosnek. Dodaj do tego usmażone tofu, tak żeby oblepiło się sosem i zredukuj sos aż będzie gęsty. 
  3. Ugotuj komosę ryżową z soczewicą.
  4. Pokrój warzywa w plasterki.
  5. Przygotuj sos: wymieszaj 1 łyżkę sosu sojowego z 2 łyżkami ciepłej wody, masłem orzechowym, 1 łyżeczką erytrolu i soku z cytryny. 
  6. W misce / na talerzu ułóż wszystkie składniki obok siebie, polej sosem i posyp sezamem. Smacznego! 

  

Kanapki z pastą jajeczno-rybną

(33 g białka / 14 g tłuszczu / 46 g węglowodanów / 430 kcal)

  • 3 kromki żytniego chleba
  • 2 jajka 
  • 60 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżeczka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 2 ogórki kiszone
  • rukola

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Odsącz tuńczyka z zalewy i rozgnieć razem z jajkami, majonezem i szczypiorkiem.
  3. Posmaruj kanapki pastą, dodaj rukolę i plastry ogórka kiszonego.

  

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem

(77 g białka / 29 g tłuszczu / 83 g węglowodanów / 812 kcal)

  • 70 g makaronu pełnoziarnistego
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 200 g brokuła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • ½ kulki mozzarelli (ok 60 g)
  • 1 jajko
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, papryka słodka i ostra w proszku, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

  1. Oczyść i pokrój kurczaka, a cebulę posiekaj.
  2. Usmaż kurczaka z cebulą na patelni na oleju. Dopraw solą.
  3. W międzyczasie ugotuj brokuła i makaron (możesz to zrobić razem, ale najpierw wrzuć makaron i po kilku minutach dopiero brokuła - to zależy od czasu gotowania makaronu i brokuła).
  4. Wymieszaj jogurt z jajkiem i przyprawami. 
  5. Wymieszaj ugotowany makaron i brokuł z usmażonym kurczakiem z cebulą. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej jajkiem z jogurtem i na wierzch dodaj mozzarellę, pokrojoną w kostkę. 
  6. Zapiecz w piekarniku w 180 st.C przez około 20 minut. Smacznego! 

  

Deser stracciatella z owocami

(31 g białka / 12 g tłuszczu / 49 g węglowodanów / 379 kcal)

  • ½ kostki twarogu chudego (125 g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • dowolny słodzik (aromat w kroplach, np waniliowy / erytrol)
  • 6 herbatników kakaowych
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • ½ banana
  • garść świeżych lub mrożonych malin

 

Przygotowanie:

  1. Zblenduj lub dokładnie wymieszaj twaróg z jogurtem i słodzikiem.
  2. Do masy dodaj posiekaną czekoladę i maliny.
  3. W naczyniu / słoiczku umieść 3 herbatniki, wylej na nie połowę masy i plastry banana. Ułóż kolejną warstwę herbatników i masy. Gotowe!