Biotyna, znana również jako witamina H lub witamina B7, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie - przez co nie może być magazynowana w organizmie, a jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Jest to substancja niezbędna dla organizmu, z uwagi na to, że jest związana z produkcją glikogenu i białek. Oznacza to, że jest kluczowa dla utrzymania zdrowej skóry i włosów, zapewniając energię komórkową i utrzymanie produkcji białka. Witaminę tę można znaleźć naturalnie w żywności, takiej jak migdały, orzechy laskowe i produkty pełnoziarniste, ale można ją również kupić w postaci kapsułek jako suplement diety, jeśli dieta nie dostarcza jej niezbędnych ilości.

Droga biotyny w organizmie

Większość biotyny w żywności jest związana z białkami, chociaż pewna ilość tej witaminy występuje w diecie w postaci wolnej. Proteazy i peptydazy przewodu pokarmowego rozkładają związane z białkami formy spożytej biotyny na biocytynę i biotynooligopeptydy, które są dalej przetwarzane przez biotynidazę, enzym znajdujący się w świetle jelita, w celu uwolnienia wolnej biotyny. Wolna biotyna jest następnie wchłaniana w jelicie cienkim, a większość biotyny jest magazynowana w wątrobie.

Źródła biotyny

Żywność

Wiele produktów spożywczych zawiera pewne ilości biotyny. Pokarmy, które zawierają największe ilości tej witaminy to mięso, jaja, ryby, nasiona, orzechy i niektóre warzywa, takie jak słodkie ziemniaki. Zawartość biotyny w żywności może być różna. Odmiana roślin i pora roku mogą wpływać na zawartość biotyny w ziarnach zbóż, a niektóre techniki przetwarzania, np. konserwowanie mogą zmniejszać zawartość biotyny w żywności.

Zawartość biotyny w wybranych produktach spożywczych:

  • Wątróbka

  • Jaja

  • Drożdże

  • Łosoś

  • Tuńczyk

  • Ziarna słonecznika

  • Bataty

  • Migdały

  • Szpinak

  • Brokuły

  • Ser cheddar

  • Mleko, 2%

  • Jogurt naturalny

  • Płatki owsiane

  • Banan

Dietetyczna awidyna, glikoproteina zawarta w surowych białkach jaj, wiąże się ściśle z biotyną i zmniejsza jej wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Obróbka termiczna denaturuje awidynę, przez co nie jest ona w stanie zakłócić wchłaniania biotyny.

Suplementacja

Biotyna jest dostępna w suplementach diety zawierających tylko biotynę, w suplementach zawierających kombinację witamin B-complex oraz w niektórych produktach multiwitaminowych. Szybkość wchłaniania doustnej, wolnej biotyny wynosi 100% do 20 mg/dobę spożywają farmakologiczne dawki biotyny do 20 mg/dobę.

Interakcje biotyny z testami laboratoryjnymi

Bardzo wysokie spożycie biotyny może zakłócać wyniki testów diagnostycznych wykorzystujących technologię biotyna-streptawidyna, powszechnie stosowanych do pomiaru poziomu hormonów, takich jak hormon tarczycy i innych analitów dając wyniki fałszywie prawidłowe lub nieprawidłowe. W związku z tym przeprowadzono kilka badań, których wyniki wskazały na to, że przyjmowanie od 10 do 300 mg dziennie może skutkować fałszywymi wynikami dodatnimi wskazującymi na chorobę Gravesa-Basedowa i ciężką nadczynność tarczycy. Nawet pojedyncza dawka biotyny wynosząca 10 mg zaburzała wyniki badań czynności tarczycy wykonanych w ciągu 24 godzin od przyjęcia suplementu.

Warto mieć to na uwadze w przypadku przeprowadzania badań laboratoryjnych, należy poinformować lekarza o przyjmowaniu jakichkolwiek suplementów diety. Nie świadczy to jednak o negatywnych skutkach suplementowania biotyny. Aby zapobiec fałszywym wynikom, jedynie należy odstawić stosowanie suplementów odpowiednio wcześniej, przed wykonaniem badań.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec