5 pomysłów na fit dania z dynią
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Jest idealnym dodatkiem do dań na słodko i słono. Jak przygotować ją w wersji dietetycznej? Poznaj 5 pomysłów na fit dania z dynią.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia jest sprzymierzeńcem każdego, kto dba o swoją sylwetkę i zdrowie. Można bez obaw ją jeść, będąc na redukcji. Ile kalorii ma dynia? 100 g dyni to zaledwie 26 kcal. Poza tym jest cennym źródłem cennych witamin i składników odżywczych: alfa – i beta- karotenu, witaminy A, C, E, B1, B2, niacyny, potasu, wapnia i cynku. Wykazuje działanie moczopędne, ułatwia trawienie i łagodzi zaparcia.
Fit dania z dynią
Oto nasze propozycje na jesienne fit potrawy z dynią.
1. Zupa krem z dyni i marchewki
Składniki:
-
1 kg miąższu z dyni,
-
1 cebula,
-
1 marchewka,
-
2 ząbki czosnku,
-
3-4 szklanki bulionu warzywnego,
-
sól,
-
pieprz,
-
pestki dyni,
-
natka pietruszki,
-
szczypiorek
-
gęsty jogurt naturalny,
-
olej w sprayu do smażenia
Zupa krem z dyni - przygotowanie:
Pokrój w kostkę dynię. Odrzuć pestki. Obierz marchew, cebulę i czosnek. Smaż na patelni do miękkości. Następnie wlej bulion i gotuj przez kilkanaście minut. W razie potrzeby odlej część bulionu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw zupę za pomocą soli i pieprzu. Podaj z prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i jogurtem naturalnym.
2. Fit placki z dyni
Składniki:
-
3/4 szklanki puree z dyni,
-
2 łyżki jogurtu naturalnego,
-
2 jajka,
-
2 łyżki oleju kokosowego,
-
1 łyżka syropu klonowego,
-
1 szklanka mąki ryżowej,
-
1/3 szklanki mielonych migdałów,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Placki z dyni - przygotowanie:
Połącz puree z dyni z jogurtem naturalnym, olejem kokosowym, jajkami i syropem klonowym. Osobno zmieszaj mąkę ryżową, mielone migdały i proszek do pieczenia. Smaż małe placki na patelni. Podawaj z owocami lub syropem klonowym.
3. Muffiny z dynią
Składniki:
-
250g puree z dyni,
-
230g mąki orkiszowej,
-
100g erytrytolu,
-
garść grubo posiekanych orzechów,
-
garść rodzynek,
-
szczypta cynamonu,
-
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
-
150 ml mleka roślinnego,
-
1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połącz mąkę, ksylitol, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę oczyszczoną. Dodaj orzechy i rodzynki. Zmiksuj dynię z mlekiem roślinnym. Wsyp suche składniki. Wlej sok z cytryny. Przelej masę do foremek. Posyp orzechami i piecz przez 30 minut.
4. Puree z dyni
Składniki:
-
dynia.
Jak zrobić puree z dyni?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Pokrój dynię na drobne kawałki. Ułóż skórką do dołu i piecz przez 45 minut. Wyjmij miąższ za pomocą łyżki. Przełóż upieczoną dynię do garnka. Zblenduj i zagotuj. Przełóż w słoiki. Puree możesz wykorzystać do sernika z dynią lub zupy krem.
5. Pieczona dynia z cynamonem
Składniki:
-
1 dynia Hokkaido,
-
1 łyżeczka cynamonu,
-
1 łyżeczka ostrej papryki,
-
80 ml oleju,
-
mielone goździki - szczypta,
-
sól, pieprz.
Przygotowanie:
-
Połącz za pomocą miksera przyprawy i olej.
-
Umyj dynię. Pokrój na mniejsze kawałki. Usuń pestki.
-
Połącz dynię z przyprawami.
-
Piecz w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w 200 stopniach C.
-
Podawaj jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
Przepisy na potrawy z dynią
Nie pozwól, by tej jesieni zabrakło w Twojej kuchni dyni. Jej możliwości jest nieskończenie wiele. Wypróbuj powyższe propozycje na pyszne fit dania i przekonaj się, jak wiele do zaoferowania ma to warzywo.
_________________
Autor: Klaudia Pieczykolan