Fit przepis na tropikalne kluski śląskie
Fit przepis na tropikalne kluski śląskie– składniki
-
400g ziemniaków
-
150g puree z pieczonej dyni
-
30g skrobi ziemniaczanej
-
chlust mleka dla konsystencji ( jeśli nie odpowiada pomijamy)
-
szczypta soli i pieprzu oraz kurkumy
-
opcjonalnie posypka serowa/nachos
Fit przepis na tropikalne kluski śląskie - przygotowanie
-
Ziemniaki obieramy i gotujemy, studzimy.
-
Następnie bardzo dokładnie miażdżymy je na gładko razem z dyniowym puree – grudki są niedopuszczalne!
-
Dodajemy mleko, mąki i przyprawy.
-
Formujemy kluski, robimy dziurki.
-
Układamy na ściereczce.
-
W garnku gotujemy wodę, lekko solimy.
-
Do gotującej się wody partiami wrzucamy delikatnie kluski i gotujemy do wypłynięcia.
-
Wyławiamy je łyżką cedzakową na durszlak.
-
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Fit przepis na tropikalne kluski śląskie- przygotowanie (sos serowy)
-
Grana padano, parmezan i ser piórko roztopiłam z zasmażką(łyżeczka masła +łyżeczka mąki pszennej), płatkami drożdżowymi i oregano.
-
Kluski ułożyłam na duszonych warzywach w sosie sojowym, a na górę ciągnący się, kremowy sos.
Fit tropikalne kluski śląskie – pyszne śniadanie/deser
Oto prosty przepis na łatwego w przyrządzeniu fit tropikalne kluski śląskie. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!