Forma na lato z kolorowymi bowlami!
Budda bowl lub po prostu bowl to danie bazujące na źródle węglowodanów, takich jak ryż lub kasza z różnymi dodatkami. Zwykle w takich bowlach znajduje się mnóstwo świeżych warzyw i owoców, a także pyszny sos, który łączy wszystko w pyszną całość. Z łatwością można z niego uczynić pełnowartościowy, zdrowy i odżywczy posiłek. Wystarczy zadbać o źródło białka (mięso, jajka, nabiał, tofu, strączki), wspomnianych węglowodanów, tłuszczów (pestki, orzechy, oleje, awokado, tłuste ryby) oraz porcję warzyw i/lub owoców. Ta różnorodność sprawia, że bowle dostarczają wielu wartości odżywczych i mogą stanowić świetny pomysł na posiłek!
W artykule:
- Bowl w klimacie sushi
- Wiosenny bowl śniadaniowy
- Bowl deserowy z proteinową bitą śmietaną
- Bowl po polsku
- Bowl z pysznym tofu i sosem orzechowym
Bowl w klimacie sushi
- 50 g ryżu
- 120 g łososia surowego lub pieczonego
- ½ awokado
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- ⅓ ogórka świeżego
- ⅓ mango świeżego lub mała garść mrożonego (rozmrozić przed podaniem)
- 1 łyżka majonezu lekkiego lub wegańskiego (są mniej kaloryczne, mają mniej nasyconych tłuszczów)
- ½ łyżeczki sosu sriracha (lub więcej jeśli lubisz ostre jedzenie)
- opcjonalnie: glony nori (1 płatek), sezam, szczypiorek
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Upiecz łososia jeśli jest surowy w 200 stopniach przez około 15-20 min. Pokrój rybę na mniejsze kawałki.
- Awokado i ogórka pokrój w plastry, a mango w kostkę.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem sriracha i odrobiną wody.
- W misce / głębokim talerzu na dnie umieść ryż i poukładaj na nim obok siebie rybę, warzywa i owoce.
- Polej wszystko sosem i opcjonalnie posyp szczypiorkiem, sezamem i dodaj pocięte w paski nori.
Smacznego!
Wiosenny bowl śniadaniowy
- 50 g komosy ryżowej
- 2 jajka
- 100 g serka grani
- ¼ awokado
- kilka rzodkiewek
- garść rukoli
- 1 łyżka szczypiorku
Przygotowanie:
- Ugotuj komosę ryżową w osolonej wodzie.
- Ugotuj jajka na miękko lub twardo - jak wolisz.
- Wymieszaj serek grani ze szczypiorkiem.
- Awokado i rzodkiewki pokrój w plastry.
- Umieść komosę na dnie talerza i dodaj obok siebie resztę składników.
Smacznego!
Bowl deserowy z proteinową bitą śmietaną
- 130 g waniliowego napoju proteinowego
- 20 g śnieżki
- 30 g granoli z dobrym składem
- kilka ulubionych orzechów
- garść borówek
- pół banana
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Ubij śnieżkę z napojem proteinowym na sztywno.
- Przełóż do miseczki.
- Dodaj granolę, orzechy, plastry banana i borówki.
- Posiekaj czekoladę i posyp nią deser.
Smacznego!
Bowl po polsku
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 pierś z kurczaka
- olej w sprayu
- jajko
- garść płatków kukurydzianych
- 100 g fasolki szparagowej
- ½ ogórka gruntowego
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- 3 rzodkiewki
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki z marchewką i pietruszką w osolonej wodzie do miękkości. Możesz pokroić na mniejsze części, aby warzywa szybciej się ugotowały. Gdy będą gotowe, rozgnieć na puree. Możesz użyć odrobiny mleka.
- Oddzielnie ugotuj też fasolkę.
- Rozbij delikatnie pierś z kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Panieruj w jajku i pokruszonych płatkach.
- Kotleta spryskaj olejem i upiecz w piekarniku (200 stopni przez około 15 minut) lub usmaż na patelni. Pokrój w paski.
- Pokrój ogórka i rzodkiewkę w plasterki.
- Wymieszaj ogórka z jogurtem, koperkiem, solą i pieprzem.
- Ułóż bowla - na spód wyłóż puree warzywne, na wierzch dodaj pokrojonego kurczaka, obok fasolkę, rzodkiewki oraz ogórka z resztą składników.
Smacznego!
Bowl z pysznym tofu i sosem orzechowym
- 50 g ryżu
- 90 g tofu
- składniki do tofu: 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta czosnku granulowanego, 1 łyżka wody, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka oleju
- ½ marchewki
- ⅓ ogórka
- ⅓ papryki
- fasolka edamame
- składniki na sos: po 1 łyżeczce: masła orzechowego, sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i wody + szczypta ostrej papryki, czosnku i imbiru w proszku
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż.
- Pokrój tofu w kostkę i obtocz w skrobi. Usmaż na złoto na oleju i zdejmij z patelni.
- Wymieszaj składniki do tofu (sos sojowy, czosnek, wodę, syrop) i wylej na patelnię po tofu. Dodaj z powrotem na patelnię tofu i obtocz w sosie. Posyp sezamem.
- Marchewkę, ogórka i paprykę pokrój w cienkie paski. Możesz do tego użyć obieraczki do warzyw.
- Przygotuj fasolkę zgodnie z instrukcja produkcenta (np. rozmroź jeśli jest mrożona i podsmaż).
- Wymieszaj dokładnie składniki na sos.
- Ułóż bowla - na dno miski wyłóż ryż, na niego połóż obok siebie gotowe tofu, warzywa, fasolkę i całość polej sosem.
Smacznego!