Plastik w jedzeniu - jak go unikać?
Plastik w jedzeniu to problem, który dotyczy nie tylko naszego zdrowia, ale również środowiska naturalnego i jego przyszłości. Warto mieć świadomość tego realnego problemu, postarać się wprowadzić w życie małe zmiany, opisane w artykule. Dzięki temu korzystnie wpłyniemy na nasze zdrowie, ekologię oraz naszą przyszłość.
W artykule:
- Skąd plastik w jedzeniu?
- Jak korzystać z plastiku?
- Wpływ plastiku na zdrowie
- Wpływ plastiku na ekologię
- Jak unikać plastiku w żywności? - Wskazówki
Skąd plastik w jedzeniu?
Plastik może znaleźć się w jedzeniu z różnych przyczyn. Mikrocząsteczki plastiku mogą znaleźć się w żywności w postaci mikroplastiku, które są bardzo drobnymi cząstkami plastiku o wielkości mniejszej niż 5 mm. Mogą znajdować się w wodzie, glebie i powietrzu, a następnie dostawać się do łańcucha pokarmowego, w tym do żywności którą jemy. Mogą pochodzić z różnych źródeł, takich jak opakowania lub ubrania wykonane z materiałów syntetycznych, a także z rozpadających się większych plastikowych przedmiotów.
Plastik może dostawać się do jedzenia poprzez plastikowe opakowania, w które pakowane lub przechowywane są produkty spożywcze. W ten sposób substancje chemiczne z plastiku mogą migrować do samej żywności, zwłaszcza jeśli nieodpowiednie są warunki przechowywania, wilgotność lub temperatura. Szkodliwe substancje z plastikowych pojemników, przeznaczonych do podgrzewania w mikrofalówkach, mogą przenikać do żywności pod wpływem temperatury i oddziaływań mikrofal. Podobnie, jednorazowe opakowania do żywności, takie jak pojemniki na jedzenie z fast foodów, mogą ulegać rozkładowi i przenikać do potraw.
Istnieją przypadki, gdzie w trakcie produkcji, żywność ma kontakt z elementami lub urządzeniami wykonanymi z plastiku, co może prowadzić do zanieczyszczenia żywności plastikiem.
Wiele plastikowych odpadów, które znalazły się w wodach celowo lub przez przypadek, mogą potencjalnie znaleźć się w organizmach wodnych, które są później łowione i zjadane przez ludzi.
Jak korzystać z plastiku?
Najlepiej z niego nie korzystać, jednak jak wiadomo - graniczy to z cudem. Plastik jest bowiem wszędzie. Należy starać się ograniczać korzystanie z niego lub korzystać we właściwy sposób.
Złym pomysłem jest używanie plastikowych akcesoriów kuchennych (chochli, łopatki itd), plastikowych naczyń, które mogą ulec uszkodzeniu, a w konsekwencji prowadzić do przenikania plastiku do żywności.
Nie należy podgrzewać jedzenia w plastiku. Gotowy posiłek, który chcemy podgrzać w mikrofali, należy wyjąć z plastiku i przełożyć na talerz lub do szklanego naczynia.
Wpływ plastiku na zdrowie
Plastik w żywności to istotny problem dla zdrowia publicznego, o którym mało się mówi. Długotrwałe narażenie na niektóre substancje chemiczne z plastiku może być szkodliwe dla zdrowia.
Plastik może zawierać wiele dodanych substancji chemicznych, takich jak bisfenol A (BPA), ftalany oraz związki perfluorowane. Pod wpływem wymienionych wyżej czynników jak np. wysoka temperatura mogą przedostawać się do żywności i negatywnie wpływać na zdrowie ludzi.
Sugeruje się, że spożywanie plastiku może przyczyniać się do rozwoju zaburzeń hormonalnych, chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego lub zaburzeń rozwoju u dzieci.
Wpływ plastiku na ekologię
Problem zanieczyszczenia plastikiem dotyka również środowisko, co ma długofalowe negatywne konsekwencje dla zdrowia ludzi poprzez zanieczyszczanie wód i gleby.
Produkcja plastiku wiąże się z emisją gazów cieplarnianych, co prowadzi do zmian klimatycznych. Poza tym, długotrwały proces rozkładu plastiku w środowisku może powodować uwalnianie się związków chemicznych, negatywnie wpływających na atmosferę.
Problem nasila się, ponieważ wiele rodzajów plastiku bywa trudnych do recyklingu, przez co wiele z nich jest spalana lub znajduje się na wysypiskach śmieci.
Zanieczyszczenie środowiska lądowego i wodnego plastikiem jest bardzo niebezpieczne dla żyjących tam organizmów. Zwierzęta mylą kawałki plastiku z pożywieniem, co prowadzi do ich zatrucia, a często nawet śmierci.
Jak unikać plastiku? - Wskazówki
Postaraj się wyeliminować ze swojej kuchni plastikowe deski do krojenia, plastikowe chochle i inne plastikowe akcesoria kuchenne. Warto zrezygnować też z plastikowego bidonu na wodę na rzecz tego ze szkła lub innego tworzywa.
Szklane naczynia można wielokrotnie wykorzystywać, a samo szkło może być przetwarzane non stop. Szkło nie zanieczyszcza środowiska i jest dla nas w pełni bezpieczne, dlatego może stanowić idealny zamiennik plastikowych naczyń.
Staraj się unikać produktów spożywczych w plastikowych opakowaniach czy dań na wynos w jednorazowych plastikowych pojemnikach. Wybieraj szkło, metal, papier i opakowania biodegradowalne. Wybieraj naczynia, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością i nie zawierają szkodliwych substancji. Warto także świadomie wybierać produkty oznaczone jako "BPA-free" czyli niezawierające bisfenolu A.
Trudno jest całkowicie wyeliminować plastik z życia, dlatego jeśli z niego korzystasz - rób to we właściwy sposób. Jeśli używasz plastikowych pojemników, unikaj podgrzewania w nich żywności w mikrofalówce lub piekarniku.
Jeśli masz taką możliwość, wspieraj inicjatywy na rzecz zmniejszenia zużycia plastiku, prawidłowego jego wykorzystania i szerzenia świadomości. Długoterminowe rozwiązanie problemu plastiku w jedzeniu wymaga współpracy społeczeństwa, przemysłu i władz regulacyjnych.
Przede wszystkim warto pamiętać, że nie każdy plastik jest niebezpieczny lub szkodliwy. Jeśli żywność jest przechowywana, podgrzewana itd w odpowiedni sposób, a zachowane są wytyczne dotyczące bezpiecznej produkcji żywności - plastik nie powinien być dla nas szkodliwy. Nie warto zatem popadać w skrajności, a korzystać z plastiku w odpowiedni sposób.
Źródła:
- http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/czy-plastik-szkodzi-zywnosci/ (dostęp z 8.11.2023).