Korzeń pietruszki jest popularnym składnikiem stosowanym w wielu europejskich potrawach. Mimo że wyglądem przypomina marchewkę, ma całkowicie odmienny smak. Pietruszka może być kojarzona z natką, z uwagi na jej bardzo dużą popularność w polskiej kuchni, jednak to jej grube korzenie są powodem, dla którego jest ona najczęściej uprawiana. To właśnie w korzeniu pietruszki znajdują się wszystkie wartości odżywcze tego warzywa. Jest on bogatym źródłem witamin i minerałów, jednak liście pietruszki również są bardzo wartościowym produktem, którego nie może zabraknąć w diecie.

Czy korzeń pietruszki jest zdrowy?

Korzeń pietruszki jest bardzo wartościowym produktem, bogatym w wiele składników odżywczych. W korzeniu pietruszki znajdują się ogromne ilości witaminy K, witaminy A i witaminy C, a także wysoki poziom żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, wapnia, flawonoidów i liczne przeciwutleniacze. Ważne jest, aby pamiętać, że zawartość wszystkich witamin i minerałów będzie się różnić w zależności od wielu czynników, w tym np. skład gleby. Z tego względu warto kupować warzywa w sprawdzonych, lokalnych sklepach i targach, aby mieć pewność co do najwyższej jakości produktu. Jedna porcja korzenia pietruszki zawiera tylko 22 kalorie, dzięki czemu to bogate w błonnik warzywo jest dobrym, obfitującym w składniki odżywcze dodatkiem dietetycznym dla osób, które chcą schudnąć.

Wartości odżywcze surowego korzenia pietruszki (w 100 g)

  • Energia - 55 kcal

  • Białko ogółem - 2,3 g

  • Tłuszcz - 0,6 g

  • Węglowodany - 12,3 g

  • Błonnik - 4,3 g

Witaminy:

  • Witamina C - 41 mg

  • Tiamina - 0,1 mg

  • Ryboflawina - 0,08 mg

  • Niacyna - 2,0 mg

  • Witamina B6 - 0,23 mg

  • Kwas foliowy - 180 µg

  • Witamina A - 2,50 IU

  • Witamina E - 1,7 mg

Minerały:

  • Wapń - 48,5 mg

  • Żelazo - 1,2 mg

  • Magnez - 36 mg

  • Fosfor - 71,7 mg

  • Potas - 562 mg

  • Sód - 17 mg

  • Cynk - 0,23 mg

  • Mangan - 0,46 mg

Natka pietruszki – czy jest zdrowa?

Zioło to jest bogate w wiele witamin, szczególnie w witaminę K, która jest potrzebna do krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Natka pietruszki jest również doskonałym źródłem witaminy A, a przede wszystkim witaminy C. Są to bardzo ważne składniki odżywcze, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Natka pietruszki jest dobrym roślinnym źródłem wapnia i żelaza. Codzienna porcja może znacząco wpłynąć na zawartość tych niedoborowych składników w diecie, dlatego warto włączyć natkę pietruszki do posiłków. Dodatkowo, natka jest bardzo aromatyczna i pełna smaku, co czyni ją świetnym niskokalorycznym składnikiem wielu przepisów.

Kalorie i wartości odżywcze świeżej i suszonej natki pietruszki

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu

  • Składnik - Natka pietruszki świeża - Natka pietruszki suszona

  • Energia - 36 kcal - 292 kcal

  • Białko - 3,0 g - 26,6 g

  • Tłuszcz ogółem - 0,8 g - 5,5 g

  • Węglowodany - 6,3 g - 50,6 g

  • Błonnik pokarmowy - 3,3 g - 26,7 g

Witaminy:

  • Witamina A - 8425 IU - 10183 IU

  • Witamina E - 0,7 mg - 9,0 mg

  • Witamina K1 - 1640 µg - 1360 µg

  • Witamina C - 133 mg - 125 mg

  • Niacyna - 1,313 mg - 9,943 mg

  • Kwas foliowy - 152 µg - 180 µg

Minerały:

  • Wapń - 138 mg - 1140 mg

  • Żelazo - 6,2 mg - 22,0 mg

  • Magnez - 50 mg - 400 mg

  • Fosfor - 58 mg - 436 mg

  • Potas - 554 mg - 2683 mg

  • Cynk - 1,1 mg - 5,4 mg

  • Miedź - 0,1 mg - 0,8 mg

Jak wykorzystać pietruszkę?

Korzeń pietruszki - zastosowanie

Korzeń pietruszki można spożywać na surowo lub gotować, smażyć lub piec. Przed użyciem należy go obrać, jednak jeżeli warzywo jest przeznaczone jako składniki wywaru, wystarczy je umyć, gdyż w skórce pietruszki znajduje się wyjątkowy aromat. Ugotowany korzeń świetnie nadaje się do sałatek, pieczeni, gulaszu i zup. Środkowy rdzeń korzenia pietruszki jest ceniony w kuchni, z uwagi na swój wyjątkowy orzechowy smak.

Natka pietruszki - zastosowanie

Natka pietruszki również jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Pietruszka przeznaczona na hodowlę korzeni, także posiada natkę, można użyć liści korzenia takiej pietruszki, chociaż są one twardsze i mogą nie być tak aromatyczne jak odmiana uprawiana specjalnie na jej liście. Natka pietruszki to jedno z najpopularniejszych ziół w Polsce, które dodane do potrawy nadaje jej intensywny i charakterystyczny aromat.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec