Zastanawiasz się jak zjeść szybko, smacznie, zdrowo i… bezglutenowo? Zobacz nasz przepis, który pozwoli Ci nie tylko uniknąć glutenu, ale również sprawi, że przygotowana potrawa będzie wartościową propozycją dla wszystkich sympatyków owoców morza. Jeśli dotychczas nie próbowałeś krewetek, przekonasz się, że ich kompozycja z warzywami i ryżem to doskonały pomysł zajmujący tylko 20-25 minut!



W artykule:

  • Czy krewetki są zdrowe?



Czy krewetki są zdrowe?

Krewetki są doskonałym źródłem nie tylko białka w diecie, ale również witamin (szczególnie ważnej witaminy B12). W krewetkach w przyzwoitych ilościach występuje magnez, fosfor, żelazo, selen czy wapń. Zawierają one także dobroczynną dla mózgu cholinę. Więcej o właściwościach choliny dowiesz się w tym artykule.

Podając je z bezglutenowymi dodatkami (w tym wypadku jest to ryż), dostarczamy odpowiedniej ilości niezbędnych węglowodanów, czyniąc je daniem bardziej wartościowym i energetycznym. Mogą z niego skorzystać mogą również osoby aktywne fizycznie szukając np. posiłku po treningu.

Krewetki przygotowane z warzywami są doskonałą, zdrową propozycją dla osób poszukujących wartościowego, szybkiego dania bezglutenowego.



Przepis na ryż z krewetkami

Przepis na ryż z krewetkami – składniki:

  • Krewetki tygrysie – ok. 200g

  • Ryż biały – torebka 100g

  • Przyprawy: pieprz, sól, papryczka czerwona słodka / ostra (wg uznania)

  • Warzywa: czosnek, cebulka, cukinia, brokuły, papryka czerwona, szczypiorek (ilość wg uznania)

  • Owoce: sok z limonki / cytryny / grejpfruta / pomarańczy (wg uznania)

Dip do krewetek:

  • jogurt naturalny

  • sok z limonki lub innego cytrusa

  • pieprz, sól

  • papryka czerwona (wg uznania słodka / ostra)

  • łyżeczka majonezu bezglutenowego

  • 1 ząbek czosnku



Ryż z krewetkami – przygotowanie:

Przygotuj rondelek i wstaw do gotowania torebkę ryżu. Następnie na rozgrzaną patelnię dodaj olej / oliwę. Dodaj oskubane z pancerzyków krewetki i na lekki ogniu obsmaż je przez dosłownie kilka minut mieszając co jakiś czas. W krewetkach znajduje się sporo wody, stąd nie podsmażaj ich wstępnie zbyt długo, by potem jak dodasz kolejnych składników, na koniec nie były zbyt suche i twarde!

Następnie dodaj pokrojony wcześniej na drobno czosnek i cebulkę. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę: paprykę czerwoną, cukinię, brokuły. Wszystko dopraw wg uznania. Podsmażaj wszystko jeszcze kilka minut. Wyłóż danie z patelni na talerz i skrop sokiem z limonki lub sokiem z limonki i pomarańczy (dla lekkiego, słodkiego posmaku). Danie posyp pokrojonym szczypiorkiem. Wszystko podawaj z ryżem.