Przepis na świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki to przepyszny element świąt! Pierniczki świetnie sprawdzą się jako upominek dla najbliższych, ale możecie też spokojnie dorzucić je do swojej diety - nie zawierają cukru i zawierają sporo błonnika! Przygotowaliśmy odchudzony przepis na świąteczne pierniczki – w wersji bardziej fit!
Fit przepis na Świąteczne pierniczki- składniki
-
150 g masła
-
1 ⅓ szklankierytrytolu
-
4 czubate łyżki miodu
-
kilka kropel aromatuGingerbread Cookie
-
4 ½ szklanki mąki (u mnie mix 2 szklanki pszennej typ 650 i 2 i ½ szklanki pszennej pełnoziarnistej) + trochę do podsypania
-
2 jajka
-
1 czubata łyżka kakao
-
2 czubate łyżki przyprawy korzennej/do piernika
-
1 łyżka cynamonu
-
2 łyżeczki sody
Lukier do pierniczków- składniki
-
100 g erytrolu zmielonego w młynku na puder
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Fit przepis na Świąteczne pierniczki - sposób przygotowania:
-
W rondelku umieszczamy masło, miód i erytrol. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
-
Dodajemy kilka kropel aromatu o zapachu piernikowym z Funky Flavors.
-
Zostawiamy do przestygnięcia.
-
Do głębokiej miski wsypujemy suche składniki: dwa rodzaje mąk, kakao, przyprawę korzenną, cynamon i sodę. Wbijamy jajko i dodajemy zawartość rondelka.
-
Wyrabiamy ciasto (najpierw możemy łyżką, później ręką) przez ok. 10 minut.
-
Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.
-
Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na kilka części, podsypujemy stolnicę/blat mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
-
Wycinamy kształty pierniczków przy pomocy foremek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
-
Pieczemy 10 minut (nie mniej, nie więcej!).
-
Lukier - w miseczce bardzo dokładnie mieszamy białko jaja z erytrolem w pudrze, pod koniec dodajemy sok z cytryny (możesz wykorzystać białko jaj z naszego sklepu - to będzie dużo bezpieczniejsza opcja).
-
Przestygnięte pierniczki dekorujemy lukrem i ozdobami.