Świąteczne pierniczki to przepyszny element świąt! Pierniczki świetnie sprawdzą się jako upominek dla najbliższych, ale możecie też spokojnie dorzucić je do swojej diety - nie zawierają cukru i zawierają sporo błonnika! Przygotowaliśmy odchudzony przepis na świąteczne pierniczkiw wersji bardziej fit!

Fit przepis na Świąteczne pierniczki- składniki

  • 150 g masła

  • 1 ⅓ szklankierytrytolu

  • 4 czubate łyżki miodu

  • kilka kropel aromatuGingerbread Cookie

  • 4 ½ szklanki mąki (u mnie mix 2 szklanki pszennej typ 650 i 2 i ½ szklanki pszennej pełnoziarnistej) + trochę do podsypania

  • 2 jajka

  • 1 czubata łyżka kakao

  • 2 czubate łyżki przyprawy korzennej/do piernika

  • 1 łyżka cynamonu

  • 2 łyżeczki sody



Lukier do pierniczków- składniki



Fit przepis na Świąteczne pierniczki - sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieszczamy masło, miód i erytrol. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż do rozpuszczenia wszystkich składników.

  2. Dodajemy kilka kropel aromatu o zapachu piernikowym z Funky Flavors.

  3. Zostawiamy do przestygnięcia.

  4. Do głębokiej miski wsypujemy suche składniki: dwa rodzaje mąk, kakao, przyprawę korzenną, cynamon i sodę. Wbijamy jajko i dodajemy zawartość rondelka.

  5. Wyrabiamy ciasto (najpierw możemy łyżką, później ręką) przez ok. 10 minut.

  6. Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.

  7. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na kilka części, podsypujemy stolnicę/blat mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.

  8. Wycinamy kształty pierniczków przy pomocy foremek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.

  10. Pieczemy 10 minut (nie mniej, nie więcej!).

  11. Lukier - w miseczce bardzo dokładnie mieszamy białko jaja z erytrolem w pudrze, pod koniec dodajemy sok z cytryny (możesz wykorzystać białko jaj z naszego sklepu - to będzie dużo bezpieczniejsza opcja).

  12. Przestygnięte pierniczki dekorujemy lukrem i ozdobami.