Fit przepis na Babkę Zebra– składniki

  • 5 jajek

  • 250g cukru, ja używam pół na pół cukru i erytrytolu

  • 150ml oleju

  • 220ml wody gazowanej

  • 340g mąki i 60g proszku budyniowego waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • +60g mąki i 60g kakao

Fit przepis na Babkę Zebra przygotowanie

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli.

  2. Dodajemy stopniowo cukier/erytrol do ubitych białek.

  3. Miksujemy dalej i dodajemy po jednym żółtku.

  4. Mieszamy mąkę, skrobię, proszek i sodę.

  5. Odmierzany wodę i olej.

  6. Do masy dodajemy stopniowo po 2/3 łyżki mąki, łyżkę oleju i wody. Dodajemy na zmianę, ciągle miksując, aż zużyjemy całość.

  7. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej mąkę, mieszamy do połączenia.

  8. Masę wylewamy na zmianę- raz jasną raz ciemną, do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub kaszą manną formy.

  9. Pieczemy ok 45min w 180 stopniach.




Oto prosty przepis na łatwy w przyrządzeniu Fit Babkę Zebra. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

Przepis i zdjęcie autorstwa Weroniki Śliwańskiej