Przepis na wielkanocną babkę
Fit przepis na Babkę Zebra– składniki
-
5 jajek
-
250g cukru, ja używam pół na pół cukru i erytrytolu
-
150ml oleju
-
220ml wody gazowanej
-
340g mąki i 60g proszku budyniowego waniliowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
+60g mąki i 60g kakao
Fit przepis na Babkę Zebra przygotowanie
-
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
-
Dodajemy stopniowo cukier/erytrol do ubitych białek.
-
Miksujemy dalej i dodajemy po jednym żółtku.
-
Mieszamy mąkę, skrobię, proszek i sodę.
-
Odmierzany wodę i olej.
-
Do masy dodajemy stopniowo po 2/3 łyżki mąki, łyżkę oleju i wody. Dodajemy na zmianę, ciągle miksując, aż zużyjemy całość.
-
Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej mąkę, mieszamy do połączenia.
-
Masę wylewamy na zmianę- raz jasną raz ciemną, do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub kaszą manną formy.
-
Pieczemy ok 45min w 180 stopniach.
Oto prosty przepis na łatwy w przyrządzeniu Fit Babkę Zebra. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!
Przepis i zdjęcie autorstwa Weroniki Śliwańskiej