Fit przepis na tartę Milky Way – kalorie (1/12 całości)

224kcal B: 11g T: 11g W: 22g

Fit przepis na tartę Milky Way – składniki

Spód:
• 50 g mąki pszennej
• 50 g mąki migdałowej
• 50 g daktyli + wrzątek
• 100 g masła orzechowego
• 1 żółtko
• 30 g erytrytolu
• 10 g kakao

Masa:
• 250 g twarogu chudego
• 20 g budyniu śmietankowego w proszku
• 350 ml mleka 1.5%
• 10 tabletek słodzika + odrobina wody
• 50 g erytrytolu
• 5 cukierków Milky Way
• 10 g żelatyny + odrobina wody
• 1 białko jaja

Polewa:
• 75 g czekolady
• Mleko (gramatura zależy od tego jaką chcecie konsystencję, ale polecam zacząć od ok. 15 ml)
+ kilka cukierków na dekorację

Fit przepis na tartę Milky Way – przygotowanie

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem. Po ok. 15 min odlewamy wodę i dokładnie blendujemy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy i wykładamy do formy (dno można wyłożyć papierem, żeby było łatwiej wyciągnąć.
2.  Pieczemy 10 min w 200 stopniach.
3. Budyń robimy w 300 ml mleka (wykonanie standardowe). Czekamy chwilę, aż lekko się ostudzi, a następnie blendujemy razem z twarogiem, resztą mleka, słodzikami oraz cukierkami. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie blendujemy.
4. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, mieszamy szpatułą, a następnie wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do lodówki na ok. 2 h.
5. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy odrobinę mleka i wylewamy na stężałą masę i dekorujemy pokrojonymi cukierkami.

Fit tarta Milky Way  – pyszne ciasto

Oto prosty przepis na łatwą w przyrządzeniu fit tartę Milky Way. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie autorstwa Karoliny Woszczek