500 g warzyw i owoców - recepta na zdrowie?
Nie bez powodu tak wiele mówi się o jedzeniu warzyw i owoców, a najnowsze zalecenia żywieniowe rekomendują, aby połowę każdego naszego “talerza” stanowiły warzywa i/lub owoce.
Warzywa i owoce są bogactwem błonnika, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i związków przeciwzapalnych. Te składniki powinny być dostarczane każdego dnia wraz z dietą. Zapobiegają wielu chorobom oraz poprawiają jakość życia.
W artykule:
- Ile jeść warzyw i owoców?
- Naturalne wsparcie odporności
- Warzywa i owoce kluczem do szczupłej sylwetki i pięknego wyglądu
- Jedz warzywa i owoce aby nie chorować
Ile jeść warzyw i owoców?
Ogólnopolskie badanie sposobu żywienia wykazało, że spożycie owoców i warzyw wśród Polaków jest wciąż zbyt małe. Natomiast rośnie sprzedaż suplementów wielowitaminowych.
Składników z warzyw i owoców nie da się przedawkować. Ponadto, rośliny zawierają też wodę, błonnik, polifenole czy fitozwiązki. Wskazaniem do wprowadzenia suplementów mogą być niedobory składników odżywczych lub brak możliwości ich podaży z dietą (np. witamina D3 na terenie Polski lub B12 u wegan).
Dane z budżetów gospodarstw domowych (GUS) wskazują, że w diecie Polaków jest zbyt mało warzyw i owoców, w konsekwencji czego powszechne są niedobory witamin, składników mineralnych i błonnika.
Zgodnie z rekomendacjami, warzywa i owoce powinny być spożywane łącznie co najmniej w 5 porcjach dziennie (do posiłku lub jako przekąskę) z przewagą warzyw. Inny sposób określenia zalecanego spożycia to minimum 500 gramów lub połowa każdego talerza w ciągu dnia.
Naturalne wsparcie odporności
Kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zdrowe odżywianie. Warzywa i owoce są bogate witaminy, składniki mineralne i związki bioaktywne, które stymulują układ odpornościowy. Mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Coraz więcej badaczy podkreśla, że im większa ilość spożytych warzyw i owoców, tym więcej korzyści zdrowotnych. Są one głównym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny i jest silnym antyoksydantem. Warzywa i owoce zawierają też ważną dla odporności witaminę A.
Warto też jeść warzywa i owoce sezonowe, ponieważ mają one wtedy najwięcej witamin, składników mineralnych, polifenoli i fitozwiązków. Ponadto, zaleca się jedzenie różnorodnych, kolorowych warzyw i owoców, ponieważ każde z nich zawierają inne cenne składniki, a te kolorowe - mnóstwo antyoksydantów.
Warzywa i owoce kluczem do szczupłej sylwetki i pięknego wyglądu
Warzywa i owoce są stosunkowo niskokaloryczne, a zwiększają sytość. Stąd też są świetnymi grupami produktów na diecie redukcyjnej, a także w klasycznej zdrowej diecie. Regularnie spożywane warzywa i owoce pozwalają utrzymać prawidłową masę ciała oraz zapobiegać nadwadze i otyłości.
Warzywa i owoce zawierają dużą ilość błonnika, który przy odpowiednim spożyciu wody, pęcznieje w przewodzie pokarmowym i syci na długo. Dodatkowo, błonnik reguluje rytm wypróżnień, a także zapobiega rozwojowi wielu chorób. Warzywa i owoce zawierają też dużo wody i mają dużą objętość przy niskiej kaloryczności. Dlatego ich dodatek do posiłków znacznie zwiększa ich objętość i również pozytywnie wpływa na sytość i satysfakcję z jedzenia. Pozwala to lepiej kontrolować masę ciała.
Warzywa i owoce zawierają wiele składników, niezbędnych dla utrzymania pięknego wyglądu. Antyoksydanty spowalniają starzenie się m.in skóry. Odpowiednie stężenia witamin i składników mineralnych są potrzebne aby włosy były zdrowe i lśniące, paznokcie mocne, a skóra świetlista i nawilżona.
Jedz warzywa i owoce aby nie chorować
Codzienne spożywanie warzyw i owoców zapobiega rozwojowi wielu chorób dietozależnych. Składniki w nich zawarte przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, obniżają cholesterol we krwi oraz ciśnienie krwi. Między innymi błonnik, potas i antyoksydanty mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, regulują ciśnienie krwi, a także zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2.
Jak już wspomniano wcześniej, warzywa i owoce są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, co może pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Spożywanie większej ilości warzyw i owoców może być pomocne w utrzymaniu zdrowej wagi i zapobieganiu otyłości oraz chorób z nią związanych.
Błonnik zawarty w warzywach i owocach również wspomaga trawienie, utrzymuje prawidłową funkcję jelit i zapobiega zaparciom. Warzywa i owoce mogą również pomóc w utrzymaniu zdrowej mikrobioty jelitowej.
Witaminy, fitozwiązki i antyoksydanty mają działanie przeciwnowotworowe. Zatem codzienne spożycie warzyw i owoców może stanowić ochronę przed niektórymi nowotworami.
Dieta bogata w owoce i warzywa może również wpływać na funkcje poznawcze, koncentrację i dobre samopoczucie. Badania wskazują, że ich spożycie może zmniejszać ryzyko występowania chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
Ponadto, niektóre badania sugerują, że dieta bogata w warzywa i owoce może wpływać pozytywnie na nastrój i obniżać ryzyko depresji. Poza tym, wymienione powyżej korzyści mogą znacznie poprawiać jakość życia teraz i w przyszłości.
Źródła:
- Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (2021). 500 gramów odporności. Wspieraj naturalnie odporność i zdrowie organizmu. https://ncez.pzh.gov.pl/ (dostęp z 28.11.2023).
- Jaczewska-Schuetz J. (2021). Odżywianie dla budowania odporności. https://ncez.pzh.gov.pl/ (dostęp z 28.11.2023).