Aktywności fizycznej, zwłaszcza intensywnej, towarzyszy tworzenie się stanu zapalnego w organizmie. Jest to zjawisko fizjologiczne i stanowi naturalną część reakcji obronnej organizmu. Podczas treningu siłowego dochodzi do mikrouszkodzeń mięśni. Organizm uruchamia wtedy procesy naprawcze i adaptacyjne. 

 

Jednakże, ten stan zapalny jest zazwyczaj krótkotrwały i prowadzi do regeneracji i wzrostu mięśni. Zazwyczaj po odpowiednim okresie odpoczynku i regeneracji, organizm staje się bardziej wydolny i dostosowuje się do stresu treningowego, co prowadzi do wzrostu siły i masy mięśniowej. Warto jednak wspomóc pracę organizmu odpowiednim żywieniem. 

 

W artykule:

  • Dieta przeciwzapalna w sporcie
  • Substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające 
  • Tego unikaj w diecie przeciwzapalnej

  

Dieta przeciwzapalna w sporcie

Dieta o działaniu przeciwzapalnym może być korzystna w wielu schorzeniach, ale również na co dzień u zdrowych, aktywnych osób. Składniki zawarte w diecie mogą zarówno przyczyniać się do stanu zapalnego, jak i przeciwdziałać mu. 

 

Stosowanie się do zasad zdrowej diety przeciwzapalnej, może również pomóc w ograniczeniu stanów zapalnych związanych z treningiem siłowym oraz wspierać proces regeneracji mięśni i stawów.

 

Dieta przeciwzapalna to jeden z najzdrowszych modeli żywienia. Dieta śródziemnomorska to również dieta przeciwzapalna. Opiera się na zasadach zdrowego żywienia i podkreśleniem znaczenia niektórych przeciwzapalnych składników i superfoods

 

Istotną rolę pełnią warzywa i owoce z naciskiem na tą pierwszą grupę. Rośliny powinny stanowić podstawę diety przeciwzapalnej. Są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika oraz wielu związków aktywnych. 

 

Warto uwzględnić w diecie również rośliny strączkowe (zwłaszcza soję), chudy nabiał, chude mięso, chude i tłuste ryby oraz różnorodne przyprawy. Tłuszcz w diecie powinien pochodzić głównie z roślin. Głównym źródłem tłuszczu powinna być oliwa i ewentualnie inne oleje roślinne, np. olej rzepakowy, lniany czy z orzechów włoskich. Warto zadbać też o codzienną podaż porcji orzechów oraz nasion. 

  

Substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające

Niektóre pokarmy mają wyjątkowe właściwości, m.in. przeciwzapalne lub przeciwutleniające. Wspomniane wcześniej warzywa i owoce są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina C, witamina E, beta-karoten i flawonoidy. Pomagają one w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do stanów zapalnych.

 

Zaleca się spożywanie sezonowych owoców i warzyw, a także stawianie na te wielokolorowe i różnorodne. Są one najbogatszym źródłem antyoksydantów. 

 

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają silne właściwości przeciwzapalne. Ich bogatym źródłem są tłuste ryby morskie (takie jak łosoś, makrela i śledź), ale zawierają je też orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia i olej rzepakowy. 

 

Wydaje się, że suplementowanie kwasów omega-3 może obniżyć bolesność mięśni, zmęczenie po treningu, czy też uszkodzenia oksydacyjne mięśni. Istnieje też wiele innych zalet suplementacji omega-3

 

Przyprawy takie jak kurkuma, imbir, cynamon, rozmaryn i wiele innych mają silny potencjał antyoksydacyjny i są ważnym elementem diety o działaniu przeciwzapalnym. Ich niewielka ilość dodawana regularnie do codziennych potraw może znacznie wpłynąć na zmniejszenie stanu zapalnego i poprawę stanu zdrowia (np. cynamon poprawia glikemię). 

 

Warto uwzględnić w diecie napary z ziół oraz zieloną i czarną herbatę. Napar z dobrej jakości zielonej herbaty może zawierać sporo związków fenolowych, działać przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. 

 

Tego unikaj w diecie przeciwzapalnej

Żywność wysoko przetworzona działa prozapalnie. Zawiera duże ilości prozapalnych nasyconych i trans kwasów tłuszczowych oraz cukrów prostych. Do takiej żywności zalicza się żywność typu fast food, gotowe dania i desery, słodycze, wypieki, przetworzone produkty mięsne, a także przekąski, np krakersy i chipsy. 

 

W diecie przeciwzapalnej zaleca się unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Są to produkty, które znacznie podnoszą poziom glukozy we krwi, przyczyniając się do rozwoju m.in cukrzycy typu 2. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to białe pieczywo i wypieki, alkohol, frytki, chipsy, słodycze, czy arbuz. Oczywiście te produkty mogą znaleźć się od czasu do czasu w diecie (zwłaszcza jeśli są owoce lub warzywa), jednak warto by znalazły się one w zbilansowanym posiłku lub w jego obrębie. 

 

Alkohol przyczynia się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie. Zaleca się ograniczenie jego spożycia do minimum. Podobnie jest z czerwonym mięsem, zwłaszcza wysoko przetworzonym. 

 

Ponadto, otyłość tworzy środowisko zapalne w organizmie. W przypadku rozpoznania otyłości, należy podjąć się leczenia, ponieważ przewlekły stan zapalny predysponuje do wielu niebezpiecznych powikłań.