W dietetyce rozpowszechnianych jest wiele mitów żywieniowych. W pewnych kręgach mówi się, że jeśli mamy apetyt np: na czekoladę, to oznaka, że brakuje nam magnezu. Niestety, ale tego typu stwierdzenia są dalekie od prawdy i można je włożyć między bajki. O ile dobrej jakości, gorzka czekolada może stanowić wartościowy element zdrowej diety, to istnieją produkty bardziej zasobne w magnez, które skuteczniej uzupełniałyby niedobór tego pierwiastka w jadłospisie, zapraszam do lektury.

Skąd się bierze ochota na czekoladę?

Na wstępie należy wyjaśnić jedną, bardzo ważną kwestie. Ludzki organizm nie posiada struktur anatomicznych, które pomogłyby mu poszukiwać deficytowych witamin oraz składników mineralnych, w pożywieniu. Ponadto warto nadmienić, że apetyt regulowany jest zarówno za pomocą hormonów, jak i układu nerwowego - poprzez neuroprzekaźniki.

W pewnych kręgach możemy usłyszeć stwierdzenia typu „organizm ludzki sam wie, którego konkretnie składnika odżywczego mu brakuje''. Oczywiście tego typu przekonania są fałszywe. Jeśli organizm borykałby się z niedoborami żywieniowymi na poziomie magnezu, to prędzej domagałby się np.: orzechów, w których znajdziemy większe ilości tego pierwiastka, niż w czekoladzie.

Bardzo często mamy ochotę na słodycze. Czy to oznacza, że nasz organizm domaga się w nich określonych składników odżywczych? Otóż nie. Efekt ten powiązany jest z pobudzaniem układu nagrody, zmianą w produkcji pewnych neuroprzekaźników (niebiologiczne funkcje jedzenia).

Czekolada - czy warto ją jeść?

W skład czekolady wchodzi m.in tłuszcz, cukier oraz teobromina. Jedzenie produktów, które są połączeniem smaku zarówno tłustego, jak i słodkiego daje nam tak dużą frajdę, że nie jesteśmy w stanie im się oprzeć (chodzi o wysoki stopień smakowitości).

Jeśli już kupujesz czekoladę to wybieraj przede wszystkim gorzką (85-99% kakao) - nie mleczną czy nadziewaną, gdyż jak wiadomo, oprócz wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, tego typu czekolady zawierają również inne substancje, które dostarczają wiele przyjemnych doznań zmysłowo-smakowych (po prostu nas,,wciągają'').

Dobrej jakości gorzka czekolada, nie prowokuje nas do dalszej konsumpcji, tak jak np. czekolada nadziewana. Ponadto czekolada gorzka dostarcza wielu substancji prozdrowotnych (kofeina, bioflawonoidy, teobromina, aminy czy też anandamidy).

Rzecz jasna czekolada gorzka nie zastąpi mlecznej pod kątem walorów smakowych, tym niemniej taka podmiana może być bardzo korzystna, szczególnie w okresie odchudzania (zarówno dla kompozycji sylwetki, jak i zdrowia). Z użyciem gorzkiej czekolady można robić wiele deserów, z owocami, awokado etc.

Jakie wartości ma czekolada?

Wiele osób zawierza marketingowym opracowaniom pojawiającym się w Internecie i kolorowej prasie. Przekonanie zgodnie z którym „masz apetyt na czekoladę, bo brakuje ci magnezu'' jest równie powszechne, co nieuzasadnione.

Produkty bogate w magnez to m.in migdały, kakao, daktyle, pestki dyni, orzechy, awokado, woda wysokozmineralizowana etc. Warto zadbać o to, aby nasza dieta była pełnowartościowa.

_________________

Autor: Marcin Grzelak