Zima to okres w którym dość istotnie zmniejszamy swoją aktywność fizyczną. Mroźne poranki i długie wieczory sprawiają, że mniej ochoczo wychodzimy na spacery oraz ograniczamy aktywność fizyczną na dworze. Niestety wiele osób o tej porze roku mocno zaniedbuje swoją dietę. Zamiast więcej ruchu chętniej wybierają siedzenie w domu, pod ciepłym kocem i przed telewizorem, co sprzyja podjadaniu różnych, niekoniecznie dobrych przekąsek.  Oto kilka cennych wskazówek na temat zimowej diety.

Co jeść zimą? Rozgrzewające śniadanie 

Warto zacząć dzień od przygotowania posiłku na ciepło. O ile w lato idealnie sprawdzą się m.in chłodne, orzeźwiające koktajle z rana, to w zimę znakomicie zda egzamin np: pożywna owsianka na ciepło, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Dodatki, które można użyć do owsianki to m.in orzechy, pestki i nasiona, owoce, czy też dobrej jakości gorzka czekolada.

Co pić zimą? Ciepłe napoje 

Warto zadbać o to, aby spożywać ciepłe napoje w ciągu dnia. Zima to okres, w którym pragnienie na wodę mineralną jest znacznie mniejsze, wobec tego trudniej jest o uzupełnienie płynów w odpowiednich ilościach. Na pomoc przychodzą nam tutaj herbaty oraz ziołowe napary. Dodatki takie jak m.in przyprawy korzenne (imbir, cynamon, goździki, kardamon etc.) czy owoce (pomarańcza, cytryna, limonka etc.) zoptymalizują napój pod kątem wartości odżywczych oraz wzmocnią działanie rozgrzewające. Aromatyczna czarna herbata z przyprawami korzennymi i owocami, to  idealna propozycja na zimowe wieczory.

Zimowe przyprawy rozgrzewające 

Nie zapominaj o dodawaniu przypraw do posiłków. Przyprawy rozgrzewające, które warto zastosować, zwłaszcza w porze zimowej to m.in cynamon, imbir, goździki, kardamon, chilli, czy kurkuma. Przyprawy korzenne oraz zioła dodają zarówno smaku potrawom, które przygotowujemy, jak i pomogają nam się rozgrzać w chłodny dzień.

Zimowe zupy krem 

W okresie zimowym warto dodać do swojej diety zupy krem. Rozgrzewająca zupa krem na bazie dyni, batatów czy brokuła doskonale sprawdza się zimą, ponieważ skutecznie rozgrzewa organizm oraz syci na długo. Okazuje się, że po zjedzeniu zupy - krem odczuwamy większy efekt sycący, niż w przypadku tradycyjnej zupy.

Pomysły na domowe wypieki

Mniej ruchu w ciągu dnia, częstsze przebywanie w zaciszu domowym  bardzo często wiąże się z nieodpartą ochotą podjadania różnych, niezdrowych przekąsek, dostarczających „puste” kalorie.  W tym przypadku warto zadbać o zdrowe i pyszne alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Dzięki zdrowszym, mniej kalorycznym wymiennikom, takim jak np: dietetyczny sernik na zimno z truskawkami, fit lody z odżywką białkową i owocami, nutella z awokado i banana, czy ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą dostarczymy dużo witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. Oczywiście fakt tego, że coś jest zdrowe, nie oznacza, że możemy objadać się tym do woli. Zdecydowanie bowiem lepszą alternatywą dla naszego organizmu są domowe wypieki, które przyrządzane są na bazie zdrowych produktów, niż słodkości sklepowe.

Jak odżywiać się zimą?

Zima to okres, który sprzyja zarówno zaniedbywaniu właściwych nawyków żywieniowych, jak i zmniejszeniu aktywności fizycznej. Powyższe wskazówki pozwolą Ci przetrwać tą porę roku, zachowując przy tym dobre zdrowie oraz samopoczucie. Zadbaj o to, aby w Twojej diecie znalazły się ciepłe napary, przyprawy rozgrzewające oraz pożywne posiłki. Dodatkowo postaraj się wprowadzić jak najwięcej ruchu: spacery, treningi aerobowe czy siłowe, jazda na łyżwach to jak najbardziej wskazane aktywności w zimę.

__________________

Autor: Marcin Grzelak