Wbrew obiegowym opiniom, aby mieć wyrzeźbiony brzuch nie należy tylko ćwiczyć brzuszków, robić ich setki. Kluczowym elementem jest tutaj… odpowiedni sposób żywienia! Wszystko zaczyna się na starcie, czyli w kuchni. Często wspomina się właśnie o tym, że „mięśnie brzucha robi się w kuchni”. To właśnie poszczególne elementy zdrowej diety wpływają na to, czy uwidocznisz mięśnie brzucha czy nie. Jak powinna wyglądać dieta na mięśnie brzucha, o czym nie zapomnieć a na co zwrócić szczególną uwagę? Przekonajcie się sami!

Jakie produkty jeść na diecie?

Bez wątpienia sposób żywienia to najważniejszy element, na który należy zwrócić uwagę podczas dążenia do tego, abyśmy wyraźnie poprawili swoją sylwetkę a szczególnie uwidocznili brzuch.

Często jest on oznaką wysportowanej sylwetki, doskonałej formy i zdrowia. Warto wypełnić po brzegi swoje żywienie dużą ilością wartościowych produktów i zachować przy tym odpowiednią podaż energii wraz z dietą. Innymi słowy, należy zachować odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne, co zapewni odpowiednie warunki do uwidocznienia mięśni brzucha.

Zwróćmy uwagę na produkty nieprzetworzone, z duża ilością błonnika, witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych. Warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, odpowiednia (wyższa) podaż białka z dietą – to tylko niektóre elementy zwiększające szansę na poprawę estetyki i zdrowia sylwetki.

Posiłki powinny wspierać spalanie tkanki tłuszczowej i odchudzanie. Poza ćwiczeniami, to właśnie dieta (często z deficytem energetycznym) jest kluczowym elementem w poprawie składu ciała. Poza dietą należy pamiętać, że aktywność fizyczna ogółem jest ważnym elementem zwiększającym szansę na poprawę estetyki sylwetki w obrębie mięśni brzucha.

Ile białka jeść w trakcie odchudzania?

Ważnym makroskładnikiem w diecie służącej poprawie mięśni brzucha jest białko. Zwiększona ilość białka (najczęściej 1.6-2 g / kg m.c.) pozwala lepiej kontrolować mechanizmy głodu i sytości. Białko zwiększa sytość, przez co łatwiej kontrolować ilość przyjmowanych w diecie kalorii. Co więcej, białko pozwala na przyspieszenie przemiany materii dzięki podniesieniu termogenezy indukowanej pokarmem (TID).

Zaletą uwzględnienie odpowiedniej ilości i źródeł białka jest również wyraźna poprawa regeneracji, co przekłada się na efektywność procesu treningowego. Dobrymi źródłami białka w diecie jest mięso (w przypadku diety redukcyjnej najlepiej wybierać chude), jaja, mleko i produkty nabiałowe, ryby, nasiona roślin strączkowych i komercyjne odżywki białkowe oraz inne produkty.

Orzechy a odchudzanie

Orzechy i nasiona zapewniają idealną równowagę pomiędzy błonnikiem, białkiem i zdrowymi tłuszczami. To połączenie jest wysoce korzystne do poprawy mięśni brzucha. Orzechy włoskie, migdały, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, len, chia, nasiona dyni, konopi, słonecznika doskonale nadają się do codziennych kompozycji dietetycznych.

Produkty pełnoziarniste na płaski brzuch

Produkty pełnoziarniste, takie jak owies, jęczmień, kasza gryczana czy komosa ryżowa, mogą być doskonałym dodatkiem do planu żywieniowego „na brzuch”. Poza wysoką zawartością błonnika, (może poprawić utratę wagi, trawienie i poziom cukru we krwi), produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Błonnik zawarty w tych produktach pozwala ograniczyć pojadanie pomiędzy posiłkami (zawartość błonnika) dzięki czemu uzyskujemy lepszą kontrolę nad ilością przyjmowanych kalorii.

Poprawa wyborów żywieniowych np. podczas zmiana wyboru pieczywa z jasnego na pełnoziarniste również bywa ważnym elementem popraw nawyków żywieniowych, co przekłada się na lepsza jakość żywienia, kontrolę apetytu i lepszą sytość  oraz efektywniejszą redukcję tłuszczu podskórnego z okolic brzucha

Czy jeść strączki na diecie? 

Soczewica, groch, fasola, soja, soczewica, bób to doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, czy witaminy z grupy B, ale również składniki mineralne tj. żelazo, miedź, magnez i cynk.

Owoce i warzywa na diecie

Owoce i warzywa są bardzo bogate w składniki odżywcze. Są niskokaloryczne, bogate w przeciwutleniacze, błonnik oraz zestaw witamin i składników mineralnych. Dieta na brzuch powinna bez wątpienia uwzględniać wyższe ilości warzyw! Warzywa, dzięki małej ilości kalorii, przy wypełnieniu żołądka dużymi jej porcjami pozwalają kontrolować uczucie sytości. Receptory w żołądku przy kontakcie mechanicznym jego ścian z pożywieniem pozwalają wysyłać sygnały o uczuciu zaspokojenia głodu. Warzywa i owoce stanowią doskonałą alternatywę dla niezdrowych przekąsek!

Tłuste ryby na diecie – tak czy nie?

Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk i sardynki, są doskonałymi źródłami kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Odgrywają znaczenie nie tylko w kontekście szeroko pojętego zdrowia (serca, mózgu) ale również obniżeniu stanów zapalnych oraz procesu kontroli wagi. Uwzględnieni tłustych ryb w diecie na brzuch pozwala uskuteczniać zrzucanie tłuszczu z okolic brzucha oraz zmniejszyć wysokie poziomy trójglicerydów.

Odchudzanie a smażenie – tak czy nie?

Smażone potrawy są wysokokaloryczne oraz bogate w tłuszcze trans. Do tego, spożywając często produkty smażone narażamy się na brak kontroli nad ilością przyjmowanego pokarmu, a sama wysoka smakowitość potraw smażonych często nie pomaga w utrzymaniu się w pewnych założeniach dietetycznych przez co kontrola staje się niemożliwa.

W przypadku, kiedy osoby mają problem z ograniczaniem smażonego – poleca się wykorzystanie specjalnych niskokalorycznych spray’ów do smażenia. 

Jak ograniczyć cukier?

Przekąski z cukrem, takie jak ciastka, ciasta i cukierki, czekolada mleczna powinny być ograniczone do minimum, jeśli chcemy zredukować tłuszcz z brzucha i poprawić jego definicję. Wiele z tych produktów jest wysokokalorycznych, a także zawiera cukry proste. Poprzez zbyt duży udział cukrów w diecie ciężko jest kontrolować apetyt i łatwiej przybrać na wadze.

Uwzględniaj również odpowiednią ilość ulubionej wody w diecie i znacznie ogranicz lub wyeliminuj napoje słodzone w diecie. Jeśli masz problem z ograniczeniem słodkich płynów, postaraj się uatrakcyjnić picie i zachęcić pragnienie umieszczając w wodzie cytrusy czy kostki lodu. Przydatne mogą okazać się również saszetki Bolero, czyli bezkaloryczne saszetki smakowe, które pozwalają poprawić pragnienie i nawodnić organizm.

Środowisko wodne ustroju i odpowiednie nawodnienie jest również ważnym elementem poprawy metabolizmu oraz wykorzystania związków aktywnych zawartych w diecie przez organizm.

Kawa i herbata na diecie – tak czy nie?

Zieloną herbata oraz kawa mają wysoki potencjał do poprawy redukcji tkanki tłuszczowe i spalania tłuszczu podskórnego. Zawarte w zielonej herbacie katechiny herbaciane (EGCG, epigallokatechina gallusanu) poprawia wykorzystanie kalorii z diety na cele energetyczne, przez co wpływa na poprawę procesu odchudzania. Badania potwierdzają, że zarówno kofeina z kawy, jak i EGCG  z zielonej herbaty zmniejszają masę ciała, obwód talii i redukują tkankę tłuszczową. Połączenie EGCG z kofeiną wykazuje efekt synergistyczny przez co zwiększa się efektywność redukcji tłuszczu.

Najlepsza dieta na brzuch – jaka?

Dieta na brzuch zawsze powinna zaczynać się... od kuchni! Większość elementów związanych z dietą poprawiającą definicję brzucha obejmuje podstawowe zasady zdrowej, zbilansowanej diety z wprowadzeniem deficytu energetycznego. Poza błonnikiem, białkiem, odpowiednią ilością warzyw i owoców oraz zwiększeniem ilości produktów pełnoziarnistych należy pamiętać, że bogactwo w postaci związków bioaktywnych w diecie również pozytywnie wpływa na poprawę metabolizmu i spalanie tłuszczu z okolic brzucha poprawiając jego definicję.


___________________

Autor: Łukasz Jaśkiewicz