Tak wiele mówi się o tym jak duże znaczenie ma zdrowe żywienie. Zaleca się regularne, zbilansowane posiłki, najlepiej przygotowane samodzielnie w domu, z jak najmniej przetworzonych składników. Wiemy jednak, że nie zawsze jest to możliwe do zastosowania. Żyjemy w biegu, wielu z nas łączy pracę ze studiami, z opieką nad dziećmi lub inne czasochłonne obowiązki. Czasem brakuje czasu, siły, czy możliwości, aby przygotować zdrowe posiłki na cały dzień. W tym artykule dowiesz się jakie zdrowe posiłki możesz przygotować z gotowców, kupionych w sklepie. Propozycje są w miarę możliwości zbilansowane, szybkie i smaczne. Możesz po nie sięgnąć od czasu do czasu, gdy nie masz czasu na przygotowanie posiłku. 

  

  1. “Zbilansowana”zupa
  2. Gotowy produkt z czystym składem
  3. Łosoś z dodatkami
  4. “Podkręcona” gotowa sałatka
  5. Produkty bez możliwości podgrzania

 

Gdy masz możliwość podgrzania, możesz przygotować:

1. Zbilansowana zupa

  • Gotowa zupa, np. pomidorowa
  • 1 kulka mozzarelli light 
  • Dowolne pieczywo, np. bułka żytnia

  

Przygotowanie:

  • Przelej zupę do miski, by nie podgrzewać w plastiku, ponieważ może to być szkodliwe dla zdrowia. 
  • Dodaj porwaną lub pokrojoną mozzarellę, włóż do zupy i podgrzej w mikrofali. 
  • Zjedz zupę z ulubionym pieczywem.

2. Gotowy produkt z dobrym, “czystym” składem

Możesz skorzystać z aplikacji, która oceni skład produktu po zeskanowaniu kodu kreskowego. Może to być makaron, pierogi, czy inny gotowiec. Ważne jednak, by nie bazowała na nich Twoja codzienna dieta, ponieważ są to produkty wysoko przetworzone, przez co mogą być uboższe w składniki odżywcze.

 

3. Łosoś z ziemniakami i surówką

  • Kawałek gotowego, upieczonego łososia w przyprawach
  • ugotowane ziemniaki w przyprawach
  • Surówka z dobrym składem (bez dodatku cukru, dużej ilości soli i zbędnych dodatków)

Przygotowanie:

  • Podgrzej np. w mikrofali ziemniaczki z łososiem. 
  • Dodaj surówkę i gotowe!

 

4. Podkręcona gotowa sałatka

  • Gotowa sałatka z warzywami
  • Dodatkowe źródło białka
  • Możesz dodać hummus, jeśli sałatka jest sucha albo dołączony do niej sos ma zły skład

Wskazówki:

  • Zwróć uwagę na skład sałatki, a także dołączonego sosu. Nierzadko zdarza się, że pozornie zdrowa sałatka ma dużo zbędnych, szkodliwych dodatków.
  • Zadbaj o źródło białka, ponieważ często go brakuje w gotowych sałatkach. Może to być hummus, strączki konserwowe (ciecierzyca / fasola), pokruszone tofu lub mini mozzarella. 

   

5. Gdy nie masz możliwości podgrzania, możesz zjeść:

  1. Serek wysokoproteinowy (typu skyr lub pudding) z borówkami i granolą - kup granolę z dobrym składem (bez cukru i innych zbędnych dodatków) i dodaj razem z borówkami do serka. Smacznego!
  2. Hummus lub inna wysokobiałkowa pasta z warzywami (marchewka, ogórek, papryka jeśli możesz pokroić) i pieczywem chrupkim 
  3. Banan + skyr pitny + mała garść orzechów
  4. Serek wiejski z dowolnym pełnoziarnistym pieczywem i warzywami (np. pieczywo orkiszowe i pomidorki koktajlowe)
  5. Baton proteinowy z małą ilością cukru + kefir / maślanka / smoothie owocowo-warzywne

 

Słowo od Strefy Mocy

Być może zauważyłeś(łaś) wspólne cechy tych posiłków / przekąsek. I słusznie, ponieważ przy wyborze składników do posiłku warto kierować się kilkoma zasadami.

 

Ważne jest to, by taki posiłek zawierał źródło białka, tłuszczów i węglowodanów. Prawidłowo zbilansowany posiłek nasyci na dłużej i nie będzie powodował nagłych wyrzutów cukru we krwi. Dla długotrwałego uczucia sytości szczególnie ważne jest białko oraz błonnik. Warto zwracać na to uwagę, kupując gotowe jedzenie ze sklepu. 

 

Każdy zdrowy posiłek powinien zawierać porcję warzyw lub/i owoców, które oprócz błonnika, dostarczą niezbędnych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Taki posiłek będzie też bardziej różnorodny i smaczny. 

 

Staraj się wybierać produkty jak najmniej przetworzone, z małą ilością cukru, soli, nasyconych tłuszczów (słodycze, tłuste mięso i wędliny itp). 

 

Postaraj się również nie bazować swojej diety głównie na gotowcach, ponieważ są one mniej odżywcze, mają więcej zbędnych dodatków, często pakowane są w plastik, którego powinniśmy unikać, a oprócz tego są droższe. 

 

Jednakże, lepszym wyborem będzie dobrej jakości gotowy posiłek niż niejedzenie niczego w momencie głodu. Długie przerwy pomiędzy posiłkami są niekorzystne dla poziomu cukru we krwi, mogą powodować też późniejsze rzucanie się na jedzenie i przejadanie się. 

 

Na co dzień wybieraj świeże (lub mrożone) owoce i warzywa, pełnoziarniste makarony, kasze, pieczywo, świeże mięso, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, oleje roślinne, niskoprzetworzony nabiał.