Gdy dopada ochota na słodkie, dobrze jest mieć w zanadrzu zdrowszą alternatywę słodyczy. Oczywiście raz na jakiś czas można zjeść słodycz i nic się nie stanie. Jednak warto mieć w tym umiar i starać się unikać spożywania “pustych kalorii”, które dostarczają mało wartościowych składników odżywczych. Z tego powodu warto od czasu do czasu przygotować sobie coś słodkiego i smacznego, co dostarczy nam oprócz przyjemności - korzystnych składników. W tym artykule znajdziesz przepisy na orzeźwiające, zimne i lekkie słodkie przekąski. 

  

W artykule:

  • Proteinowe lody waniliowe z czekoladową polewą
  • Truskawkowe lody wysokobiałkowe z serka wiejskiego
  • Mrożony jogurt z owocami
  • Serniczek jednoporcjowy na zimno
  • Panna cotta z kaszy manny z sosem malinowym
  • Proteinowa bita śmietana z owocami

  

Proteinowe lody waniliowe z czekoladową polewą

  • 1 miarka waniliowej odżywki białkowej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 kostki czekolady gorzkiej

  

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj dokładnie białko z jogurtem.
  2. Przelej masę do foremek na lody lub innego naczynia.
  3. Wstaw do zamrażarki na 3-5 godzin. Jeśli całe lody są w pudełku, warto co godzinę je przemieszać, by miały przyjemniejszą konsystencję.
  4. Rozpuść czekoladę.
  5. Wyjmij lody z zamrażarki i polej rozpuszczoną czekoladą, która zastygnie pod wpływem temperatury lodów.

   

Truskawkowe ody wysokobiałkowe z serka wiejskiego

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 1 łyżka miodu lub dowolnego słodzika
  • garść świeżych truskawek

   

Przygotowanie:

  1. Zblenduj na gładką masę serek z truskawkami i słodzikiem lub miodem.
  2. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-5 godzin.
  3. Staraj się mieszać co godzinę dla lepszej konsystencji.
  4. Możesz podać lody ze świeżymi truskawkami.

    

Mrożony jogurt z owocami

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub dowolny słodzik
  • 2 garści dowolnych owoców - np. malin, borówek i truskawek
  • 2 kostki czekolady
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżka płatków migdałów

   

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jogurt ze słodzikiem lub miodem i rozsmaruj na czymś płaskim (blaszka, talerz) pokrytym papierem do pieczenia.
  2. Dodaj owoce na wierzch, posiekaną czekoladę, migdały i polej masłem orzechowym.
  3. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny lub dłużej, jeśli warstwa jogurtu jest grubsza.
  4. Przed jedzeniem wyjmij na kilka minut, by mrożony jogurt nie był aż tak twardy. Połam na mniejsze części i zajadaj.

   

Serniczek jednoporcjowy na zimno

  • 1 małe opakowanie herbatników (16 g)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 opakowanie (150 g) skyra waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • dowolne owoce (truskawki, maliny, borówki)
  • 1 łyżka płatków migdałów

   

Przygotowanie:

  1. Zalej 1 łyżką wody żelatynę i odstaw na 5 minut, po czym rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Wymieszaj delikatnie ostudzoną żelatynę ze skyrem energicznie.
  3. Pokrusz herbatniki i wsyp do naczynia, w którym będzie serniczek.
  4. Na herbatniki wylej masę skyrową i wstaw do lodówki aż stężeje.
  5. Po stężeniu dodaj na wierzch owoce i płatki migdałów.

   

Panna cotta z kaszy manny z sosem malinowym

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 300 ml dowolnego mleka
  • ⅓ szklanki erytrolu lub kilka kropli aromatu słodzącego 
  • garść malin

   

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko ze słodzikiem, dodaj kaszę i gotuj do zgęstnienia.
  2. Przelej masę do pucharka / większej filiżanki.
  3. Schłodzony deser wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  4. Rozgnieć maliny z 1 łyżeczką miodu i polej nimi deser.

   

Proteinowa pianka z owocami

  • 20 g śnieżki w proszku
  • 120 ml waniliowego napoju proteinowego
  • 1 opakowanie skyra waniliowego
  • porcja ulubionych owoców
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

   

Przygotowanie:

  1. Ubij na sztywno śnieżkę z napojem proteinowym.
  2. Dodaj skyr i delikatnie wymieszaj.
  3. Przełóż do pucharka lub innego naczynka.
  4. Dodaj ulubione owoce i wiórki.

Smacznego!