Jajecznica smażona na boczku to rytuał wielu osób aktywnych fizycznie. O ile okazjonalne zaserwowanie sobie tego typu posiłku nie powinno stanowić zagrożenia, to regularne spożywanie takiego śniadania nie jest obojętne dla naszego zdrowia metabolicznego. Posiłek złożony z boczku wędzonego i jaj może być dla nas atrakcyjny ze względu na sól i sporą ilość tłuszczu.

Czy boczek jest szkodliwy?

Boczek wędzony zasobny jest w azotyny, które w trakcie smażenia łatwo przekształcają się w nitrozoaminy. Dostarcza wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA), utleniony cholesterol etc. Nierzadko przy zestawieniu ,,jaja sadzone + boczek'' więcej na talerzu jest niestety boczku, niż warzyw. Boczek wędzony nie jest zbyt dobrym dodatkiem do śniadania, z niewiadomych przyczyn jaja smażone na boczku zostały okrzyknięte ,,zdrowym'' śniadaniem i polecanym w obiegowej dietetyce.

Pragnę przypomnieć, że odżywczość diety jest priorytetem. Powinniśmy zadbać o to, aby nasz jadłospis dostarczał dużą dawkę witamin, składników mineralnych, niezbędnych kwasów tłuszczowych, czy dobrej jakości białka. Bez odpowiedniej ilości składników odżywczych nasz metabolizm nie będzie sprawnie pracował.

Jajka na śniadanie są zdrowe?

Warto nadmienić, że całokształt diety jest ważny, nie tylko jeden posiłek. Niemniej jednak spożywanie jajek na śniadanie jak najbardziej może być dobrym rozwiązaniem. Jajka dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D oraz K, a także witaminę B2, B12, B5, a także cholinę. Najwięcej choliny zawiera płynne żółtko jaj. Cholina jest niezbędna m.in do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Oprócz witamin znajdziemy w nich również potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, selen oraz magnez. Żółtko jaja zasobne jest również w beta-karoten oraz luteinę.

Jaja z dużą ilością różnokolorowych warzyw, przyrządzone na oliwie z oliwek mogą stanowić wartościowy posiłek. W ten sposób dostarczymy zdrowych tłuszczy (jednonienasycone kwasy MUFA), solidnej porcji witamin, błonnika, antyoksydantów etc. Ponadto jaja zjedzone w towarzystwie warzyw, zawierających dużą ilość błonnika sprawi, że ilość spożytego cholesterolu wchłonie się w mniejszym stopniu - w przypadku jajek z wędzonym boczkiem wygląda to zupełnie inaczej.

Jajecznica z boczkiem czy bez?

Na dietę nie powinniśmy patrzeć jedynie przez pryzmat jednego posiłku, nieważne czy będzie to śniadanie, obiad, czy kolacja, jednak warto zadbać o to, aby każdy posiłek był wartościowy i opierał się na niskoprzetworzonych produktach. Boczek wędzony nie wnosi nic wartościowego do diety oprócz walorów smakowych (dla niektórych osób).

Sporadycznie spożywanie wspomnianego produktu nie jest grzechem przeciwko zdrowiu, ale .. spożywanie jajecznicy z boczkiem kilka razy w tygodniu nie jest optymalnym rozwiązaniem, warto mieć to na uwadze. Zdecydowanie lepszą opcją jest spożycie jajek w towarzystwie dużej ilości warzyw na bazie oliwy z oliwek.

_________________

Autor: Marcin Grzelak