Najczęściej tytułowe pytanie stawiamy sobie wtedy, gdy zauważamy, że jedzenie słodyczy staje się dla nas codziennym problemem i nie możemy wytrzymać bez nich ani jednego dnia. Problem ze słodyczami pojawia się najczęściej podczas redukcji, kiedy to chcemy przestać jeść słodycze po to, by schudnąć. Ale nie tylko wtedy. Pojawia się wraz ze wzrostem świadomości u niektórych osób, które dostrzegają pogarszające się samopoczucie, zwiększenie masy ciała. Osoby często wiedzą, ze jest to problem, ale nie wiedzą jak sobie z nim radzić...  Czy można przestać jeść słodycze? Czy to jest w ogóle możliwe? 

  • Trudności z ograniczeniem słodyczy

  • Ograniczenie słodyczy – jakie produkty wykluczyć

  • Słodycze – odstawić całkowicie?

  • Ograniczenie słodyczy – najważniejsze wskazówki

Trudności z ograniczeniem słodyczy

Jednym z głównych powodów, dlaczego trudno jest ograniczyć słodycze jest… sam słodki smak i jego wpływ na pewne obszary mózgu. Biorąc pod uwagę to, że część ludzi w pewien sposób nagradza się poprzez sięganie po słodycze, jest to nie lada problem. Ludzie rozładowują w ten sposób napięcie psychiczne. Biorąc pod uwagę okres wczesnego dzieciństwa, kiedy to rodzice, dziadkowie czy inne osoby z otoczenia najmłodszych nagradzali poprzez słodkie prezenty – jest to problem istniejący w naszym społeczeństwie od bardzo dawna. Wyjście na gofry czy lody nierzadko jest i było metodą na sprawienie komuś przyjemności i poprawę samopoczucia. Rodzinne spotkania, święta oraz inne uroczystości sprawiają, że naprawdę ciężko byłoby uniknąć całkowicie niejedzenia słodyczy.

Dlaczego jemy słodycze? Po słodycze sięgamy także wtedy, kiedy nie spożywamy regularnych posiłków oraz źle je bilansujemy. W sytuacji, kiedy pomijamy porę posiłku lub dostarczamy pożywienie, ale w nieodpowiedniej ilości – możemy doświadczać spadków energii w wyniku czego pojawia się „ochota na coś słodkiego. Poręczny baton, czekoladki, ciastka czy inne słodkości w takiej sytuacji jako skoncentrowana dawka / porcja kalorii (najczęściej z węglowodanów czy tłuszczów) stają się najczęściej wybieraną opcją. Co więcej, to właśnie połączenie cukru prostego i tłuszczu powoduje, że słodycze smakują i często do ich jedzenia powracamy nie poprzestając np. na kawałku czekolady. Słodkie przekąski posiadają mniej błonnika i znacznie gorzej sycą. Znacznie trudniej wtedy o kontrolę sytości, przez co łatwiej o przejadanie się, nadwyżkę kaloryczną, co przekłada się na zwiększenie masy ciała, problemy metaboliczne i problemy z odchudzaniem.

Współcześnie jedzenie spełnia także funkcje rekreacyjno-towarzyską, a nie tylko zaspokajanie naturalnej potrzeby organizmu, jaką jest zaspokojenie głodu. Dokonując wyborów żywieniowych w dużym stopniu jesteśmy kierowani psychiką i obecnymi nawykami.

Ograniczenie słodyczy – jakie produkty wykluczyć

Cukier jest ukryty w wielu produktach żywnościowych. Warto zacząć od podstaw, czyli od zwrócenia uwagi na to, co kupujemy i ile jest w tym wszystkim cukru. Ukryty nie tylko w słodyczach, ale również jogurtach, płatkach, sosach, napojach cukier można odnaleźć pod analogicznymi nazwami (glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, melasa, cukier rafinowany). Podczas zakupów analizuj składy żywności zwracając uwagę na etykiety.  Na rynku dostępnych jest obecnie wiele produktów o znacznie obniżonej zawartości cukru, a informacje na etykietach są coraz bardziej widoczne, by ułatwić decyzję konsumencką.

Słodycze – odstawić całkowicie?

Ograniczenie słodyczy jest na pewno lepszym rozwiązaniem nich całkowita z nich rezygnacja. Ogółem warto też pamiętać, że słodycze w diecie nie są całkowicie zakazane i to należy sobie uświadomić. Dzięki zdrowym przepisom możemy znacznie ograniczyć ilość niezdrowych, przetworzonych słodyczy. Od tego powinniśmy zacząć, np. od przygotowania zdrowszych przepisów na przekąski, znajdując tym samym świetne zamienniki słodyczy pozwalające dłużej utrzymać sytość. Powinniśmy stopniowo ograniczać ich ilość w diecie, aby nie ulec silnym pokusom w wypadku nagłego i znacznego ich ograniczenia.

Jeśli już chcemy zjeść słodycze, to wtedy kiedy naprawdę mamy na to dużą ochotę. Polecamy nie kupować słodyczy na zapas lub w dużych opakowaniach, bo znacznie łatwiej ulec mając np. zapas słodyczy w domu. Dobrze jest ich nie kupować - lub kupić sztukę. Warto zadbać o otoczenie, czyli położyć na widoku w kuchni, w pokoju owoce świeże czy suszone na wypadek pojawienia się chęci zjedzenia czegoś niezdrowego. Lepiej zjeść coś zdrowego, pożywnego i mniej kalorycznego!

Ograniczenie słodyczy – najważniejsze wskazówki

Przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek jak skutecznie ograniczyć jedzenie słodyczy:

  1. Bądź świadomy – zastanów się w jakich sytuacjach sięgasz po słodycze. Co wtedy czujesz? Robisz to z nudy, ze zmęczenia, ze stresu? Poszukaj innego wyjścia z sytuacji – idź na spacer, zadzwoń do znajomych, poczytaj książkę, włącz odcinek podcastu.

  2. Zadbaj o otoczenie – nie trzymaj słodyczy na wyciągnięcie ręki (na widoku, blisko miejsca pracy, itd.) – uwierz, że nawet najtwardsi ulegają pokusom, kiedy je widzą! Pozbądź się nawyku trzymania słodyczy w szafkach. Jeśli jest specjalna okazja, kup je w ostatniej chwili!

  3. Kupuj mniej porcji – na wypadek chęci zjedzenia czegoś słodkiego, warto kupić jedną rzecz. 

  4. Zorganizuj się i zaplanuj posiłki – nie będziesz szukać przekąski, jeśli przygotujesz sobie posiłki na cały dzień, a dzięki systematyczności jedzenia poprawisz kontrolę głodu i sytości!

  5. Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie – dzięki odpowiedniej ilości białka w diecie poprawisz sytość, dzięki czemu ograniczysz możliwość jedzenia niezdrowych przekąsek.

  6. Zdrowe zamienniki – sięgaj po naturalnie słodkie produkty, np. owoce (zwłaszcza sezonowe), owoce suszone, łakocie „domowej roboty” z ciekawych przepisów typu „fit”. Wykorzystaj daktyle, banany, słodziki tj. stewia czy erytrol. Dzięki temu wiesz, co jesz!

  7. Rozważ zasadę 80:20 – zamiast wpadać z przysłowiowego „wpadania ze skrajności w skrajność” zadbaj o proporcję między konsumpcją zdrowych i potencjalnie niezdrowych posiłków / przekąsek. Zastosuj zasadę: 80% jedzenie „czysto” (produkty nieprzetworzone, świeże, bogate w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik). Pozostałe 20% mogą stanowić produkty powszechnie definiowane jako „niewskazane”. Dzięki temu nie będziesz doświadczał kumulacji chęci spożycia czegoś niezdrowego! Utrzymasz kontrolę głodu i spokój… ducha :) 

  8. Grzeszki - czyli raz na jakiś czassłodycze mogą pojawić się w diecie redukcyjnej, ale trzeba wiedzieć kiedy je umieścić w planie. Może to być pora po treningu lub np. umieszczenie ich w składzie niektórych posiłków np. do owsianki / jaglanki / ryżu, itd. 

  9. Daj sobie pomóc! Skonsultuj się z psychodietetykiem – jeśli nie radzisz sobie z problemem „nałogowego” jedzenia słodyczy (pomimo wielu dostępnych informacji) – rozważ konsultację ze specjalistą. Dzięki temu poznasz powody dlaczego tak się dzieje, poznasz potencjalne mechanizmu zaradcze i nauczysz się radzić z emocjami.

Jak przestać jeść słodycze?

Należy pamiętać, że zachowanie zdrowego rozsądku to zawsze najlepsze co możemy zrobić dla siebie i swojego zdrowia, aby w sposób świadomy kontrolować wszelkie zachcianki na słodycze. W diecie dobrze zbilansowanej powinno znaleźć się również... miejsce na produkty potencjalnie niezdrowe i niewskazane w dużych ilościach. Pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi i korzystanie ze słodyczy z umiarem może pomóc nam utrzymać kontrolę (szczególnie w sferze psychicznej) i nie ulegać pokusom, szczególnie jeśli problem nasilałby się przy długotrwałej absencji dla smaku słodkiego. W takiej sytuacji warto wypracować kilka zachowań pomagających nam kontrolować nasz sposób żywienia na długie lata. 

Autor: Łukasz Jaśkiewicz