Lody lubi jeść chyba każdy, zwłaszcza w upalne letnie dni, jednak wiele osób zastanawia się czy będąc na ,,diecie'' może pozwolić sobie na porcję tych smakołyków. Przecież lody mają dużo cukru, tłuszczu i ogólnie są wysokokaloryczne. Na pozór wydawałoby się, że zjedzenie lodów jest ,,grzechem'' wobec naszej sylwetki. Okazuje się, że nie musimy odmawiać sobie tej przyjemności, jednak aby nie zaprzepaścić ciężko wypracowanych efektów należy robić to z głową. Zapraszam do dalszego czytania artykułu.

Czy można jeść lody podczas odchudzania?

Odpowiedź brzmi: to zależy. Przede wszystkim od tego na jakim jesteś etapie odchudzania. Jeśli dopiero zaczynasz zmieniać swoje nawyki żywieniowe, to warto ograniczyć do minimum wizyty w lodziarni przez pewien czas. Częste wypady na lody mogą sabotować zmianę sylwetki w dłuższej perspektywie czasu.

Drugą kwestią, o której należy powiedzieć to podejście. Jeśli po zjedzeniu nawet małej porcji lodów masz poczucie winy, wyrzuty sumienia  czy złość to zdecydowanie warto unikać tego typu sytuacji, gdyż takie zachowanie generuje stres w naszym organizmie. Wpływa on negatywnie na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku, gdy jesteś już w toku trwania redukcji, w efekcie czego zmienił się skład Twojego ciała, metabolizm działa sprawniej, dbasz o regularną aktywność fizyczną, a także masz większą kontrolę nad zdrowymi nawykami żywieniowymi. Wtedy zjedzenie smacznej porcji lodów bez wyrzutów sumienia np.: 1-2 razy na tydzień nie powinno odbić się negatywnie na Twojej sylwetce.

Jakie lody są zdrowym wyborem?

Jeśli decydujesz się na lody tzw. sklepowe, to warto wybierać te z najkrótszym składem. Produkt ten powinien być przede wszystkim wolny od takich dodatków jak m.in syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, syrop klonowy, utwardzony olej palmowy, substancje spulchniające itd.  Z kolei jeśli wybieramy lody w ,,terenie'' to warto odpuścić sobie cukrowe posypki, polewy czy bitą śmietanę. Taka decyzja istotnie ograniczy podaż kalorii oraz wysokoprzetworzone dodatki, które nie są dobre dla naszego zdrowia.

Na rynku istnieje kilka produktów, które posiadają stosunkowo krótki skład, np.: lody składające się ze świeżej śmietanki, mleka zagęszczonego odtłuszczonego, cukru, żółtka jaj i naturalnego ekstraktu waniliowego wypadają znacznie lepiej na tle lodów, które zawierają w składzie ok. 20 składników, w których znajdziemy zagęszczacze, fruktozę  czy utwardzony olej palmowy. Oczywiście nadal występują tam takie dodatki jak cukier czy mleko zagęszczone, jednak lody o krótszym składzie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie.

Zdrowa alternatywa dla lodów

Najlepszą alternatywą dla lodów tzw. sklepowych są lody ,,domowe''. Lody składające się ze zdrowych składników są zarówno tanie, jak i proste w wykonaniu. Można je zrobić z wszelkiego rodzaju mrożonych owoców. Pomysł na domowe, zdrowe lody znajdziecie poniżej.

Przepis na zdrowe lody

Składniki: awokado, garść mrożonych truskawek, jedna miarka odżywki białkowej (smak dowolny) oraz łyżka gęstego mleka kokosowego.

Przygotowanie: Zmiksuj wszystko razem

Jak widać są to lody bardzo proste w wykonaniu. Dodatkowo są pyszne i dostarczają wiele cennych składników odżywczych. Taką wersję lodów można jeść znacznie częściej. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku.

Czy każdy może jeść lody?

Lody jeść może każdy, jednak szczególnie ostrożne powinny być osoby z nadwagą, co gorsza z otyłością, które borykają się z problemami metabolicznymi. Tego typu osoby powinny ograniczyć do minimum produkty wysokoprzetworzone.

Jeśli jesteś z kolei osobą aktywną na co dzień, zdrowo się odżywiasz i masz stosunkowo niski poziom tkanki tłuszczowej w organizmie to na spokojnie możesz pozwolić sobie na lody w upalne, letnie dni. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą jednak lody domowe bowiem jeśli jesteś w terenie i masz ochotę na loda z budki czy lodziarni, to warto wybierać jak to się mówi mniejsze zło. Zwracaj uwagę na dodatki oraz skład lodów.

_________________

Autor: Marcin Grzelak