Ziarna słonecznika to jedne z popularniejszych nasion, które ze względu na swoje wartości odżywcze i prozdrowotne są uważane za superfood. Ludzie często spożywają je w mieszankach nasion i orzechów lub prosto z torebki jako przekąskę. Zawierają one korzystne składniki odżywcze, w tym zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i związki przeciwutleniające.

Nasiona słonecznika

Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus L.) to gatunek rośliny z rodziny astrowatych (Asteraceae). Nasiona rośliny są jadalne, a producenci wykorzystują je do produkcji żywności i oleju słonecznikowego. W związku z tym olej słonecznikowy jest czwartym z kolei najczęściej produkowanym olejem na świecie. Ziarna słonecznika mają twardą łupinę zewnętrzną o prążkowanym wyglądzie. Ze względu na to, że łupina jest dla ludzi trudna do strawienia, twarda i zwyczajnie niesmaczna, nasiona spożywa się po wyłuskaniu z niejadalnych części. Z ziaren słonecznika można również wyhodować kiełki, które mogą zwiększyć wartość odżywczą nasion.

Wartość odżywcza nasion słonecznika

Na 100 g produktu bez łusek:

  • Wartość energetyczna (kcal) 584

  • Tłuszcz 51 g

  • Kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g

  • Cholesterol 0 mg

  • Sód 9 mg

  • Potas 645 mg

  • Węglowodany 20 g

  • Błonnik 9 g

  • Cukry 2,6 g

  • Białko 21 g

  • Witamina C 1,4 mg

  • Wapń 78 mg

  • Żelazo 5,3 mg

  • Witamina B6 1,3 mg

  • Witamina E 24,3 g

  • Niacyna 7 mg

  • Magnez 36,6 mg

  • Cynk 5,5 mg

  • Selen 69,3 mcg

  • Magnez 325 mg

Składniki nasion słonecznika wpływające na ich wysoką wartość odżywczą:

  • zawierają białka bogate w siarkę - cenne dla wielu procesów biologicznych, w tym rozwoju mięśni i układu kostnego

  • są bogate w aminokwasy - glutaminę, argininę i cysteinę

  • zawierają 55-70% kwasu linolowego i 20-25% kwasu oleinowego

  • posiadają wyższą zawartość witaminy E niż w siemieniu lnianym, nasionach sezamu i orzeszkach ziemnych

  • obfitują w antyoksydanty, w tym flawonoidy i kwasy fenolowe

  • mają wysokie stężenie niacyny oraz witamin A, B i C

  • są bogate w minerały, takie jak wapń, żelazo i magnez

Korzyści zdrowotne nasion słonecznika

Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne

Nasiona słonecznika posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne przez co znacząco przyspieszają gojenie się ran. Korzystne działanie zawdzięczają związkom takim jak fenole, taniny i saponiny.

Działanie kardioprotekcyjne i przeciwnowotworowe

Ziarna słonecznika są bogatym źródłem karotenoidów i tokoferoli, posiadających działanie przeciwutleniające, które może wspomóc zapobieganie uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki. Nasiona słonecznika i olej słonecznikowy mogą być korzystne dla prewencji miażdżycy, chorób tętnic, udaru mózgu i nadciśnienia.

Organizm człowieka nie jest w stanie syntetyzować sam tokoferolu lub witaminy E z tego względu należy dostarczać te substancje wraz z odpowiednią dietą. Włączenie nasion słonecznika do diety jest odpowiednim sposobem na zwiększenie witaminy E w organizmie.

Działanie przeciwcukrzycowe i obniżające poziom cholesterolu

Badania wskazują, że nasiona słonecznika mogą być skuteczne w walce z cukrzycą i wysokim poziomem cholesterolu. Osoby z cukrzycą mogą wytwarzać zaawansowane produkty końcowe glikacji, które mogą powodować uszkodzenia w organizmie. Nasiona słonecznika zawierają związki, które mogą hamować powstawanie tych substancji. Cynaryna znajdująca się w nasionach słonecznika może obniżyć poziom trójglicerydów i cholesterolu.

Zdrowa skóra i kości

Ziarna słonecznika zawierają kwasy tłuszczowe omega-6, które są niezbędne dla zdrowej skóry - badania wskazują, że niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych znacząco wpływa na jej wygląd i funkcjonowanie. Mając to na uwadze, włączenie źródeł niezbędnych kwasów tłuszczowych do diety może pomóc w zapobieganiu chorobom skóry, takim jak zapalenie skóry, i zmniejszyć efekty starzenia się skóry. Ziarna słonecznika zawierają również cynk, minerał niezbędny dla zdrowia skóry, oraz inne minerały, w tym magnez, wapń i fosfor.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec