Styl życia może pomóc w poprawie poziomu cholesterolu oraz zwiększyć skuteczność leków obniżających jego stężenie. Nieprawidłowy poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób serca i zawału. Stosowanie odpowiednich leków może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Zanim wdroży się leczenie farmakologiczne warto zacząć od zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia. Dieta ma ogromny wpływ na zdrowia, a zwłaszcza na stężenie cholesterolu we krwi. Wprowadzenie zmian wykazuje się naprawdę ogromną skuteczność w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu.

Czym jest cholesterol?

Cholesterol jest substancją tłuszczową produkowaną naturalnie przez wątrobę, która znajduje się we krwi. Cholesterol jest wykorzystywany do wielu różnych funkcji w organizmie, jednak jego nadmiar we krwi może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest głównie spowodowany spożywaniem pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, a także brakiem pokarmów zawierających tłuszcze nienasycone i błonnik.

Rodzaje cholesterolu

Dwa główne rodzaje cholesterolu to:

  • Lipoproteina o niskiej gęstości (LDL) - znana również jako "zły" cholesterol, ponieważ może przyczyniać się do gromadzenia się płytki miażdżycowej (złogów tłuszczowych) w tętnicach, co zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca.
  • Lipoproteina o wysokiej gęstości (HDL) - znana również jako "dobry" cholesterol, działa korzystnie na układ krążenia. Odpowiada za transport tłuszczów w organizmie.

Dieta a cholesterol

Wprowadzenie kilku zmian w sposobie odżywiania może obniżyć poziom cholesterolu i znacznie wpłynąć na zdrowie serca i układu krążenia:

Zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych

Tłuszcze nasycone, znajdujące się głównie w czerwonym mięsie i pełnotłustych produktach mlecznych, podnoszą poziom cholesterolu całkowitego. Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych może obniżyć poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) - "złego" cholesterolu.

Wyeliminowanie tłuszczów trans

Tłuszcze trans, czasami wymienione na etykietach produktów spożywczych jako częściowo uwodorniony olej roślinny, są często obecne w margarynach i w gotowych produktach cukierniczych. Tłuszcze trans podnoszą ogólny poziom cholesterolu.

Spożycie kwasów tłuszczowych omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 nie wpływają na poziom cholesterolu LDL, jednak mają inne korzyści dla zdrowia serca, między innymi obniżając ciśnienie krwi. Do produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 należą łosoś, makrela, śledź, orzechy włoskie i nasiona lnu.

Zawartość błonnika rozpuszczalnego

Zwiększ ilość rozpuszczalnego błonnika. Rozpuszczalny błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. Rozpuszczalny błonnik znajduje się przede wszystkim w warzywach i owocach oraz produktach pełnoziarnistych.

Białko serwatkowe

Białko serwatkowe, które znajduje się w produktach mlecznych, może odpowiadać za wiele korzyści zdrowotnych przypisywanych nabiałowi. Badania wykazały, że białko serwatkowe podawane w formie suplementu obniża zarówno poziom cholesterolu LDL, jak i cholesterolu całkowitego oraz ciśnienie krwi.

Regularna aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna wpływa na poprawę stężenia cholesterolu we krwi. Umiarkowana aktywność fizyczna może pomóc w podniesieniu poziomu cholesterolu HDL (high-density lipoprotein), czyli "dobrego" cholesterolu. Dodanie aktywności fizycznej, nawet w krótkich odstępach czasu, kilka razy w ciągu tygodnia, może pomóc w rozpoczęciu odchudzania. Drobne zmiany takie jak zmiana samochodu na rower, wybieranie schodów zamiast windy czy krótkie spacery w ciągu dnia, zawsze będą dobrym rokiem w stronę zmiany stylu życia. WHO zaleca minimum 1 godzinę aktywności fizycznej w ciągu dnia.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec