Choroba Leśniowskiego-Crohna (CD) jest stanem trwającym całe życie, który powoduje zapalenie i podrażnienie części przewodu pokarmowego. Podobnie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), CD jest rodzajem choroby zapalnej jelit (IBD). Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna i Wrzodziejącego Zapalenia Jelita Grubego często pojawiają się nagle. Odpowiednia dieta może pomóc w opanowaniu i złagodzeniu tych zaostrzeń.

Zaostrzenie choroby CD może wywołać lub pogorszyć objawy, takie jak:

  • biegunka
  • wzdęcia
  • skurcze i bóle brzucha
  • mdłości
  • utrata apetytu

Ciągła utrata apetytu i biegunka bardzo często mogą prowadzić do odwodnienia i niedożywienia. Podczas zaostrzenia CD i WZJG zaleca się unikanie potencjalnych czynników wyzwalających. Osoba z dolegliwościami powinna spożywać pokarmy, które są lekkostrawne, ale wystarczająco pożywne

Dieta w schorzeniach jelita grubego

Węglowodany rafinowane

Makaron i inne rafinowane produkty są łatwiejsze do strawienia. Węglowodany rafinowane mają mniej fermentującego błonnika niż pełne ziarna, więc szybciej przechodzą przez przewód pokarmowy. Są łatwiejsze do strawienia i rzadziej powodują stany zapalne. W sklepach dostępne są fortyfikowane produkty rafinowane. Wzbogacane ziarna rafinowane zawierają dodatkowe niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały, dlatego warto szukać właśnie tego typu produktów.

Owoce o niskiej zawartości błonnika

Owoce o niskiej zawartości błonnika nie obciążają układu trawiennego i mogą pomóc w kontrolowaniu występowania problemów z trawieniem. Ilość błonnika w owocach zmienia się wraz z ich dojrzewaniem. Dojrzałe owoce zawierają zazwyczaj mniej błonnika niż owoce niedojrzałe. Jednak w okresie zaostrzenia CD najlepiej jest spożywać owoce w małych porcjach lub całkowicie je ograniczyć. W okresach remisji choroby owoce są jak najbardziej wskazane.

Gotowane i obrane warzywa

Obieranie warzyw usuwa z nich część nierozpuszczalnego błonnika. Wiele warzyw ma wysoką zawartość błonnika, ale podobnie jak w przypadku owoców, obieranie ich usuwa warstwę błonnika nierozpuszczalnego, którego ilości w chorobach jelit powinny być ograniczone. Niektóre warzywa nie wymagają obierania, ale usunięcie skórki z ziemniaków, marchwi, ogórka czy pomidora jest wskazane. Obróbka termiczna również ma znaczenie. Gotowanie warzyw ułatwia ich trawienie i może zmniejszyć zawartość błonnika, jednak smażenie czy pieczenie z tłuszczem znacząco może obciążać układ trawienny.

Chude mięso

Żywność o wysokiej zawartości tłuszczu może pogorszyć lub przedłużyć objawy podczas zaostrzenia chorób jelit. Jednak białko i inne składniki odżywcze pochodzące z produktów zwierzęcych mogą pomóc w zapobieganiu niedożywieniu, które jest dość powszechne w WZJG i CD. Kupując inne mięso takie jak wieprzowina czy wołowina, należy wybierać najchudsze dostępne kawałki i usuwać nadmiar widocznego tłuszczu.

Tłuste ryby

Tłuste ryby zawierają zdrowe tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3. Zwalczają one stany zapalne i mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca i niektórych nowotworów. W diecie w schorzeniach jelit zaleca się spożywanie co najmniej 2 porcji tłustych ryb tygodniowo. Mogą one obejmować pstrąga, łososia, makrelę, śledzia, tuńczyka i sardynki. Aby utrzymać poziom tłuszczu na jak najniższym poziomie najlepiej jest ryby gotować lub piec bez dodatku tłuszczu.

Czego należy unikać w diecie?

Niektóre pokarmy mogą wywoływać lub pogarszać objawy CD i WZJG. Należy unikać pokarmów takich jak:

  • popcorn, orzechy i produkty pełnoziarniste
  • inne pokarmy o wysokiej zawartości błonnika, szczególnie te bogate w błonnik nierozpuszczalny
  • warzyw z ich skórkami
  • warzyw kapustnych
  • niezdrowych tłuszczów, takich jak tych zawartych w maśle czy oleju kokosowym
  • słonej żywności, w tym żywności przetworzonej i gotowych dań
  • owoce z pestkami i skórką
  • ostrych potraw
  • kofeiny
  • alkoholu
  • napojów gazowanych
  • żywność zawierająca słodziki z grupy polioli

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec