Kiwi to niepozorny owoc, choć małe, kryje w sobie bogactwo składników odżywczych. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że owoc ten zawiera szereg cennych dla naszego zdrowia substancji. Nie ulega wątpliwości, iż warto je włączyć do codziennego jadłospisu. Ten niewielki owoc jest pyszny, odżywczy, a także znakomicie sprawdza się w posiłkach na słodko, takich jak m.in owsianka, koktajle, czy zdrowe wypieki. Przekonajcie się sami.

Co wspólnego ma kiwi z białkiem?

Enzym proteolityczny obecny w kiwi (aktynidyna) wspomaga trawienie niektórych białek pokarmowych oraz zwiększa wykorzystanie zawartych w nich aminokwasów. Według przeprowadzonych badań efekt ten można zaobserwować najintensywniej, w przypadku białek kazeinowych, wołowych oraz sojowych.

Okazuje się jednak, że nie dotyczy to białek serwatkowych, gdyż dzięki swojej wysokiej aktywności biologicznej są relatywnie szybko trawione i wchłaniane. Aktyidyna również ułatwia wypróżnianie dzięki stymulacji receptorów w okrężnicy, pobudza perystaltykę jelit.

Jakie witaminy posiada kiwi?

Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witaminy C (w 100 g znajduje się ok. 92,7 mg tej substancji). Witamina C wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroni błony komórkowe, lipidy, białka i kwasy nukleinowe przed działaniem wolnych rodników tlenowych, a także utrzymuje odporność w dobrej kondycji.

Warto nadmienić, że kiwi stanowi również cenne źródło karotenoidów, pektyn oraz polifenoli - substancje które zmniejszają stany zapalne w organizmie, spowalniają procesy starzenia, a także redukują ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Wpływ kiwi na układ krążenia

Jedno z badań wykazało, że regularne spożywanie kiwi może pomóc obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, które w nadmiarze zwiększają ryzyko powstania zmian miażdżycowych i choroby niedokrwiennej serca. Owoce kiwi zawierające duże ilości witaminy C, witaminy E i polifenoli, które mogą być korzystne w profilaktyce pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych.

Czy kiwi może wpływać na sen?

Dla niektórych osób może wydawać się to dziwne, ale w jednym z eksperymentów Lin HH i wsp., oceniano wpływ spożycia kiwi na jakość snu u osób dorosłych z łagodnymi jego zaburzeniami. W badaniu wzięły udział dwadzieścia cztery osoby (2 mężczyzn oraz 22 kobiety) w wieku od 20 do 55 lat.

Uczestnicy codziennie przez 4 tygodnie otrzymywali godzinę przed snem 2 kiwi. W badaniu zaobserwowano, że spożywanie tego owocu przed snem może poprawić jakość snu. Warto w tym miejscu nadmienić, że wspomniane badanie miało liczne ograniczenia metodologiczne. Istnieje wiele, znacznie ważniejszych czynników o które należy zadbać, aby wspomóc zdrowy i jakościowy sen, m.in regulacja rytmów dobowych, odżywczość diety, redukcja stresorów etc.

Kiwi w codziennej diecie

Na podstawie wyżej wymienionych informacji można stwierdzić, że kiwi to owoc, który posiada wiele cennych walorów. Dostarcza zarówno polifenole, witaminę C, witaminę E, jak i potas - składniki wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Można stwierdzić, że warto włączyć kiwi do codziennego menu. Oczywiście wprowadzenie samego owocu do diety nie sprawi, że poprawimy stan naszego zdrowia, należy zadbać o jej odżywczość, dobrej jakości sen oraz odpowiednią ilość ruchu na co dzień.

_________________

Autor: Marcin Grzelak