Śniadanie uważa się za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niezaprzeczalnie jedzenie śniadań przynosi wiele korzyści. Dzięki nim mamy więcej energii na początku dnia, lepszą koncentrację, a nasza praca i nauka jest bardziej efektywna. Dowiedziono również, że jedzenie odżywczych śniadań częściowo zapobiega podjadaniu niezdrowych przekąsek i przejadaniu się w dalszej części dnia. 

 

Jednak, dla niektórych posiłek zjedzony po kilku godzinach po wstaniu będzie się lepiej sprawdzał niż ten zaraz po przebudzeniu. W obu opcjach należy zadbać o to, by był on wartościowy, prawidłowo zbilansowany i sycił nas na długo

 

Zadbaj o wystarczającą ilość białka i błonnika w śniadaniu, które zapewnią Ci sytość na kilka kolejnych godzin. Staraj się dodać do każdego śniadania porcję warzyw i/lub owoców.

 

W artykule:

  1. Nocna owsianka wysokobiałkowa, która robi się sama!
  2. Pyszne grzanki z awokado
  3. Serek wiejski z granolą z patelni
  4. Ekspresowe zapiekanki śniadaniowe o smaku pizzy
  5. Owocowe śniadanie dla zabieganych

 

1. Nocna owsianka wysokobiałkowa, która robi się sama!

  • 3-4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 200g skyru naturalnego
  • ¼ szklanki mleka
  • garść owoców jagodowych (mogą być mrożone)
  • słodzik do smaku (krople słodzące / erytrytol / ksylitol) 
  • kilka dowolnych orzechów (włoskie, nerkowce, migdały)
  • opcjonalnie: pół miarki dowolnej odżywki białkowej 

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowywanie rozpocznij wieczór wcześniej. Zajmie ci to chwilę i nie musisz nawet brudzić żadnego dodatkowego naczynia. 
  2. Wymieszaj płatki, nasiona, skyr, mleko, owoce, słodzik i ewentualnie odżywkę białkową (zmniejsz wtedy ilość słodzika, bo odżywka jest już słodka). Możesz to zrobić w tym samym naczyniu, w którym będziesz rano jeść owsiankę.
  3. Wstaw do lodówki na noc.
  4. Rano dodaj posiekane orzechy i ewentualnie świeże owoce. Smacznego!

2. Pyszne grzanki z awokado

  • 3 kromki chleba żytniego / orkiszowego
  • ½ dojrzałego awokado
  • 3 małe łyżeczki serka śmietankowego
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 jajka
  • sól, papryka ostra

  

Przygotowanie:

  1. Chleb zgrzankuj w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku aż będzie chrupiący.
  2. Ugotuj jajka na twardo lub półtwardo.
  3. Rozgnieć awokado z dodatkiem sporej szczypty soli i papryki ostrej.
  4. Posmaruj grzanki serkiem śmietankowym, a na to pastą z awokado.
  5. Na dwie kanapki ułóż pokrojone w plastry, ugotowane jajka, a na trzecią - plastry pomidora. Resztę pomidora pokrój i zjedz do śniadania :) 

 

3. Serek wiejski z granolą z patelni

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • kilka posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • ½ banana i garść borówek

   

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj płatki, orzechy, nasiona, wiórki, kakao i syrop klonowy.
  2. Rozgrzej patelnię z oliwą i wsyp powstałą mieszankę.
  3. Smaż na niedużym ogniu aż się delikatnie zarumieni.
  4. Do miseczki włóż serek, dodaj granolę, pokrojonego banana i borówki. Smacznego!

  

4. Ekspresowe zapiekanki śniadaniowe o smaku pizzy

  • 1 bułka (np. orkiszowa)
  • 2 łyżki passaty pomidorowej (możesz zamienić na ketchup, ale wtedy nie dodawaj soli)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • kilka cienkich plastrów pomidora
  • 4 plasterki dobrej jakości, chudej wędliny drobiowej
  • 1 kulka mozzarelli light
  • zioła prowansalskie, sól 
  • opcjonalnie: 2 pieczarki

  

Przygotowanie:

  1. Przekrój bułkę na pół. 
  2. Wymieszaj passatę pomidorową z oliwą, ziołami i solą. Posmaruj bułkę powstałym sosem.
  3. Na wierzchu ułóż resztę składników: po 2 plastry wędliny, mozzarellę pokrojoną w plastry, pomidora oraz ewentualnie pieczarki pokrojone w plastry. 
  4. Zapiecz w piekarniku przez około 10 min w 180°C.

  

5. Owocowe śniadanie dla zabieganych

  • 200ml kefiru
  • 1 opakowanie waniliowego skyru
  • 1 banan
  • 1 garść truskawek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka płatków owsianych

 

Przygotowanie:

  1. Zblenduj wszystkie składniki i wypij. To tyle, smacznego! 

           * możesz dodać odrobinę wody, aby konsystencja była bardziej płynna