Żywność bezglutenowa bardzo szybko zyskała popularność na całym świecie. Ciasto bezglutenowe, makaron bezglutenowy, mąka bezglutenowa - na rynku bardzo duży wybór stanowią produkty bez glutenu. Czy produkty bezglutenowe i sama dieta bezglutenowa często promowana przez celebrytów i znanych sportowców rzeczywiście ma sens?

  • Na czym polega dieta bezglutenowa?

  • Jakie produkty nie zawierają glutenu?

  • Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

  • Czy mam nietolerancję glutenu?

  • Dieta bezglutenowa – czy działa?

  • Czym jest celiakia?

  • Czym jest nadwrażliwość na gluten?

  • Czym jest nietolerancja glutenu?

  • Efekt nocebo i produkty bezglutenowe

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Na czym polega dieta bezglutenowa? Dieta wolna od glutenu polega na wyeliminowaniu pewnej grupy produktów zawierających naturalnie gluten. Produkty naturalnie bogate w gluten to po prostu zboża zawierające gluten (w tym specyficzne białko – gliadynę): jęczmień, żyto, pszenica. Najczęściej w ich miejsce proponuje się ich bezglutenowe zamienniki, np. ryż, kukurydzę czy grykę.

Jakie produkty nie zawierają glutenu?

Oczywiście nie trzeba kupować produktów z szafki sklepowej o nazwie „bez glutenu”. Duża część żywności naturalnie nie zawiera glutenu. Jakie to produkty?

Co nie zawiera glutenu?

mięso, drób, ryby,

nasiona i orzechy,

sery,

ryż i ziemniaki

kukurydza, proso, soja

gryka, maniok, soczewica, fasola, sorgo

owoce i warzywa

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Zazwyczaj produkty bezglutenowe – te odpowiednio oznaczone np. symbolem przekreślonego kłosa są produktami dla osób cierpiących na celiakię. Paradoksalnie, jedzenie bezglutenowe poprzez specyficzną obróbkę w procesie technologicznym, może być uboższe pewne składniki odżywcze w wyniku oczyszczania. Zatem nie zawsze produkt bezglutenowy = produkt zdrowszy.

Nawet jeśli produkt potencjalnie jest oznaczony, że „nie zawiera glutenu”, to jednak może go zawierać ze względu na potencjalnie zanieczyszczenie glutenem w wyniku obecności na linii produkcyjnej innych zbóż je zawierających. Tak więc certyfikacja znaku przekreślonego kłosa ma znaczenie i daje pewność produktu wolnego od zanieczyszczeń.

Część produktów bezglutenowych zawiera niepożądany w diecie cukier, dodatki soli (w tym sodu) czy tłuszczu – tak więc ich spożycie nie zawsze oznacza zdrowie. Pamiętaj, że produkty bezglutenowe i założenia diety bezglutenowej nie powodują, że jest to zawsze najlepsze dla każdego i zawsze zdrowe! Najlepiej czytaj dokładnie etykiety produktów. Czasami prosta modyfikacja diety jest lepsza niż nieuzasadniona rezygnacja w 100% z glutenu.

  • Błonnik, cenne witaminy i mikroelementy czy witaminy bądź składniki bioaktywne – to elementy, których być może pozbawiasz swoją dietę, eliminując gluten.

  • Odstawiasz produkty pełnoziarniste w obawie przed glutenem? Produkty pełnoziarniste mają działanie prozdrowotne i przyczyniają się do poprawy zdrowia serca oraz osób z cukrzycą, ale nie tylko ponieważ również tym produktom przypisuje się regulację poziomu cholesterolu czy glikemii.

    Część produktów „glutenowych” to jednak cenne żelazo, błonnik czy witaminy z grupy B.

Czy mam nietolerancję glutenu?

Jeśli uważasz, że za Twoim gorszym samopoczuciem czy objawami tj. przewlekłe zmęczenie, ból brzucha, niestrawności, biegunki, wzdęcia i gazy, itd. stoi gluten – zbadaj to. Samo zestawienie objawów w wyszukiwarce internetowej nie jest diagnozą. W internecie znajdziesz szereg niesprawdzonych informacji i nie jest to sposób na postawienie diagnozy. Udaj się do lekarza, zrób odpowiednie testy i badania, co jest powodem Twoich dolegliwości i czy rzeczywiście jest to gluten.

Dieta bezglutenowa – czy działa?

Czujesz się lepiej po produktach bezglutenowych, lepiej Ci się funkcjonuje, masz więcej energii i mijają pewne problemy ze strony układu pokarmowego, a może nawet schudłeś? To możliwe, ale może być szereg innych zachowań (także żywieniowych i poza żywieniowych), które wprowadzasz i to rzeczywiście wpływa na Twój stan. To także może być wynik poprawy stylu życia i nagłego wprowadzania wielu potencjalnie zdrowych zachowań służących poprawie zdrowia.

Należy o tym pamiętać, bo często w praktyce obserwuje się w pewien sposób dorabianie ideologii do pewnych diet eliminacyjnych. W żaden sposób tutaj nie odradzamy każdemu stosowanie takich interwencji żywieniowej, ale dieta bezglutenowa i produkty bezglutenowe nie są remedium na wszelkie problemy zdrowotne dla każdego. Warto o tym wiedzieć zachowując krytyczne myślenie.

Odpowiednia diagnostyka pomoże Ci zrozumieć źródło Twojego problemu i określić tym samym, czy to czego doświadczasz jest wynikiem wprowadzenia do diety produktów bezglutenowych. Owszem jest tak, że subiektywne odczucia są ważne, np. eliminujesz gluten i obserwujesz poprawę, ale o tym czy jesteś chory decyduje lekarz. Zachowaj więc zdrowy rozsądek!

Czym jest celiakia?

Celiakia (nazywana też trwałą nietolerancją glutenu) to choroba genetyczna, a jej rzeczywiste istnienie należy potwierdzić szeregiem badań. Dieta bezglutenowa to jednak konieczność dla osób z celiakią. Jest to choroba autoimmunologiczna w wyniku której jelito cienkie jest niszczone przez własne tkanki wskutek niewłaściwej reakcji układu odpornościowego (zanikają stopniowo kosmki jelitowe).

Czym jest nadwrażliwość na gluten?

Dużo osób skłania się wycofania glutenu, podejrzewając u siebie nadwrażliwość na gluten. Nie należy odgórnie zakładać, że tak jest, stąd wcześniej warto sprawdzić protokół diety low FODMAP, a być może to spowoduje złagodzenie objawów.

Jest wiele hipotez na temat występowania tzw. nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (z ang. non-coeliac gluten sensitivity, NCGS). Mówi się o niej, że jest to pewna odmiana nietolerancji glutenu. Niestety naukowcy wspominają, że brak jest pewnych wskaźników diagnostycznych na 100% potwierdzających istnienie NCGS, ale uważa się iż jest to postać występująca z większą częstotliwością niż różne inne postacie nietolerancji na gluten.

Czym jest nietolerancja glutenu?

Nietolerancja glutenumożemy tutaj wyróżnić nietolerancję jako schorzenie zależne od przeciwciał klasy IgG oraz wspomnianą wyżej celiakię (określoną jako trwałą nietolerancję glutenu).

Efekt nocebo i produkty bezglutenowe

W grupach bardziej sceptycznych obserwuje się doszukiwanie się pozytywnych odczuć związanych z eliminacją glutenu prawdopodobnie w wyniku istnienia psychologicznych przyczyn np. negatywnego przekonania i nastawienia do glutenu. Osoby takie wprowadzają produkty bezglutenowe i często są przekonani, że przyczyną pewnych objawów jest właśnie gluten.

Jeśli chcesz wypróbować produkty bezglutenowe – nic nie stoi na przeszkodzie! Możesz sam ocenić, jak reagujesz po ich wprowadzeniu. Pamiętaj jednak, że celiakia (choroba trzewna) wymaga stosowania diety bezglutenowej przez całe życie i jest w 100% sprawdzona i polecana dla takich osób, a wprowadzenie produktów bezglutenowych jest w pełni zasadne.

_________________

Autor: Łukasz Jaśkiewicz