Przepis na Rice cake - ciastko ryżowe dla kolarzy
Sporty wytrzymałościowe, takie jak kolarstwo, triathlon czy biegi długodystansowe to sporty, w których występuje bardzo wysokie zapotrzebowanie na węglowodany. Podczas zawodów i treningów zawodnicy często sięgają po żele węglowodanowe, batony energetyczne oraz inne przekąski (np. suszone i świeże owoce).
Bardzo dobrą alternatywą mogą być ciastka dla kolarzy, biegaczy i triathlonistów. Tzw. rice cake czyli popularne ciastko ryżowe bazujące na lekkostrawnym ryżu pomoże Ci uzupełnić energię i jest naprawdę wyjątkowe w smaku.
Ciastko można przyrządzać na wiele sposobów, w niektórych przepisach można nawet uwzględnić galaretkę czy dodatek masła orzechowego. W przypadku dłuższych wycieczek możesz dodać wspomniane masło orzechowe lub poszukać wersji ciastek w opcji wytrawnej. Oto jeden z uniwersalnych i prostych przepisów!
Rice cake - składniki:
-
Woda - około 0,8 litra
-
Ryż biały np. do sushi lub do risotto (Arborio, Carnaroli) - 500 g
-
Mleczko kokosowe - 200 ml
-
Sól kuchenna lub sól himalajska – kilka szczypt
-
Sok pomarańczowy / jabłkowy / winogronowy (do wyboru)
-
Owoce suszone (kilka sztuk: morele, rodzynki, daktyle, żurawina, inne wg uznania) – pokrojone na drobno (wcześniej mogą być moczone w wodzie)
-
60-80 g miodu lub syropu klonowego (może być cukier)
-
Inne dodatki – wg uznania: kakao, cynamon, wanilia, itd.
Rice cake - sposób przygotowania:
Do około litra wody dodajemy ryż, solimy. Wszystko zagotowujemy, a gdy ryż robi się już klejący - następnie już na małym ogniu (np. pod szklanym przykryciem) dodajemy miód lub cukier (bądź syrop klonowy) i mleczko kokosowe. Pamiętaj ilość słodzidła zależy od Ciebie. Czekamy, aż część wody wyparuje. Każdy ma swój gust smakowy i należy dobrać proporcje do swoich potrzeb. Po wymieszaniu słodzidła z ryżem, dodaj pokrojone owoce i dodatki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyjmij na talerz lub formę. Wstaw na noc lub na kilka godzin do lodówki. Po stwardnieniu pokroić na mniejsze batoniki i zawinąć w folię. Jeśli chcesz, aby masa solidniej się trzymała na batonie dodaj zwykły wafel na górę i dół lub papier ryżowy. Smacznego!
_________________
Autor: Łukasz Jaśkiewicz