Popularność strączków w ostatnich latach znacznie wzrosła ze względu na coraz częstsze ograniczanie spożycia mięsa przez wielu ludzi. Nasiona strączkowe cieszą się dużą popularnością ze względu na to, że są to suche produkty, które z powodzeniem można długo przetrzymywać w kuchennych szafkach, jeszcze na surowo lub w zamrażarce, już po ugotowaniu.

Rośliny strączkowe jako źródło białka

Czy strączki zawierają białko? Rośliny strączkowe są bardzo ważnym elementem diety, istotnym szczególnie dla osób wykluczających ze swojej diety mięso i inne produkty odzwierzęce. Praktycznie wszystkie rośliny z tej grupy zawierają znaczące ilości białka, a ich odpowiednie wkomponowanie w dietę zapewnia odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych aminokwasów. Strączki są najlepszym źródłem przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego. Białko jest kluczową częścią każdej zdrowo zbilansowanej diety, z tego względu, że białko posiada kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek oraz wzrostu i pracy mięśni.

Czy białko w nasionach strączkowych jest pełnowartościowe?

Białka są zbudowane z dwudziestu różnych aminokwasów. Dziewięć z tych aminokwasów nie może być produkowanych przez organizm i określa się je jako "niezbędne", ponieważ musimy dostarczać je z żywności, którą spożywamy. Czy białko roślinne się przyswaja? Większości białek pochodzenia roślinnego brakuje co najmniej jednego niezbędnego aminokwasu. Jednakże, kiedy połączymy dwa lub więcej roślinnych źródeł białka, każde z nich może dostarczyć niezbędnego aminokwasu (aminokwasów), którego brakuje w posiłku. Spożywanie białka z różnych źródeł, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych, zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy konieczne dla dobrego zdrowia.

Rośliny strączkowe w codziennej diecie - dlaczego warto?

Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, albo po prostu chcesz ograniczyć spożycie mięsa idealnym rozwiązaniem będzie włączenie do diety nasiona roślin strączkowych. Dzięki temu zachowasz odpowiedni bilans białka, tłuszczów i węglowodanów, dodatkowo dostarczając swojemu organizmowi wartościowych składników mineralnych i witamin. Uwzględnienie w swojej diecie nawet jednej porcji nasion strączkowych, każdego dnia, przyczynia się do poprawy naszego zdrowia.

Kontrola wagi i apetytu

Dodanie do ulubionego dania porcji fasoli, ciecierzycy, soi czy grochu wzbogaca posiłek o wartościowe białko, zdrowe tłuszcze i złożone węglowodany. Tak zmodyfikowany posiłek ma o wiele niższy indeks i ładunek glikemiczny, przez co po jego spożyciu uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej. Dzięki temu nie pojawia się ochota na podjadanie między posiłkami. Oprócz tego spożycie roślin strączkowych, dzięki obecnemu błonnikowi i węglowodanom złożonym, wspiera zdrowy metabolizm oraz przyspiesza pracę jelit.

Obniżenie poziomu cholesterolu

W połączeniu z ogólnie pojętą “zdrową” dietą i aktywnym stylem życia, obecność nasion strączkowych w codziennej diecie może mieć ogromny wpływ na zdrowie serca. Wiele badań prowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wykazało, że dieta bogata w nasiona roślin strączkowych może obniżyć zarówno całkowity, jak i “zły” cholesterol LDL, co realnie przyczynia się do wsparcia prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.

Stabilizacja cukru we krwi

Spożycie roślin strączkowych doskonale reguluje poziom cukru we krwi. Takie działanie strączki zawdzięczają wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego. Błonnik w procesie trawienia wpływa na spowolnienie tempa wchłaniania cukru do krwiobiegu, co pozwala na utrzymywanie jego stabilnego poziomu oraz na regulowanie wrażliwości organizmu na insulinę. Badania wykazały, że regularne spożycie strączków znacznie obniża ryzyko cukrzycy typu 2.

Nasiona strączkowe w popularnych dietach prozdrowotnych

Kilka najpopularniejszych prozdrowotnych diet, w tym dieta DASH i śródziemnomorska, promują zwiększone spożycie pokarmów pochodzenia roślinnego, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca czy soja, ze względu na ich zdolność do poprawy kontroli glikemii, ciśnienia krwi, cholesterolu i wskaźnika masy ciała.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec