Dieta wegańska w ostatnich latach stała się bardzo popularna. Ma to swoje podłoże, z uwagi na to, że wciąż pojawia się wiele nowych badań udowadniających prozdrowotne działanie stosowania właśnie tego stylu życia. Wbrew powszechnemu myśleniu osób, które nie są zagłębione w tym temacie, dieta wegańska może być w pełni wartościowa i może dostarczać wszystkie niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obecnie na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo różnych zamienników mięsa, które nie są kojarzone przez wszystkich – np. tofu.

Czy warto zrezygnować z mięsa?

Dieta wegetariańska i wegańska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi - w tym z obniżeniem poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i ogólnej masy ciała (BMI). Ważne jest, aby mieć pewność, że Twoje posiłki są odpowiednio zbilansowane i zawierają kluczowe składniki odżywcze, których czasami może brakować u osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.

Do takich składników należą: witamina B12, żelazo i kwasy omega-3. Musisz pamiętać, że dieta wegańska jest dietą eliminacyjną. Jest to sposób żywienia, który wyklucza ze spożywania produkty pochodzenia zwierzęcego. Zaliczamy do niej nie tylko mięso i ryby, ale także jajka oraz produkty mleczne takie jak mleko, jogurty i sery. Z tego względu musisz zadbać o to, aby eliminując pewne produkty, do diety wprowadzać ich zamienniki, aby Twoja była w pełni wartościowa i odpowiednio zbilansowana. 

Zamienniki mięsa w codziennej diecie

Tofu

Najpopularniejszym zamiennikiem mięsa jest tofu. Tofu jest produkowane z ziaren soi, a konkretniej z twarogu sojowego. Jest to produkt naturalnie pozbawiony glutenu, przez co idealnie sprawdzi się osobom z jego nietolerancją. Dodatkowo zaletą tofu jest to, że w porównaniu do najczęściej spożywanych mięs jest o wiele mniej kaloryczne. Ile kalorii ma tofu? 100 g zawiera zaledwie 70 kcal, kiedy 100 g drobiu to 120 kcal, a wieprzowiny, aż 200 kcal. Włączenie tofu do diety, nawet jeżeli na co dzień spożywasz mięso, będzie świetnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów. Dodatkowo produkt ten nie zawiera cholesterolu i jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia.

Jakie tofu wybrać?

Poza najprostszą postacią naturalnego tofu, w sklepach dostępne są różnego rodzaju produkty. Będąc na diecie wegańskiej znakomitym urozmaiceniem będzie wersja marynowana, wędzona, w zalewie, a nawet gotowy posiłek, którego podstawą jest właśnie ten produkt. Ciesz się urozmaiconymi i pysznymi posiłkami każdego dnia, a do tego pełnowartościową dietą.

Tempeh

Tempeh jest produktem pochodzącym z tradycyjnej indonezyjskiej kuchni. Podobnie jak tofu jest wytwarzany z soi, jednak różni się od niego procesem produkcji. W przypadku temphu ziarna soi poddaje się fermentacji lub rozkładowi przez mikroorganizmy, a następnie odciska się je i formuje w zbity placek. Brzmi to jak coś co niekoniecznie może być produktem godnym uwagi, jednak jest to produkt, będący doskonałym urozmaiceniem codziennej kuchni. Tempeh ma suchą i jędrną, ale ciągnącą się konsystencję i lekko orzechowy smak. Może być gotowany na parze, podsmażany lub pieczony i często jest marynowany, aby dodać mu więcej smaku.

Seitan

Seitan to wegański substytut mięsa wykonany w całości z uwodnionego glutenu, głównego białka występującego w pszenicy. Niestety, właśnie z tego względu seitan jest bezwzględnie zabroniony u osób z jego nietolerancją. Seitan jest wytwarzany przez ugniatanie mąki pszennej z wodą w celu wytworzenia lepkich pasm białka glutenowego. Ciasto jest następnie płukane, aby zmyć całą skrobię. Po tym procesie pozostaje lepka masa czystego białka glutenowego, którą można przyprawiać, gotować i stosować w daniach wegańskich lub wegetariańskich jako substytut mięsa. Jeżeli pierwszy raz spotykasz się z tym produktem koniecznie musisz spróbować jak smakuje.

 

Kluczem do zdrowej, zbilansowanej diety wegańskiej jest świadome bilansowanie codziennych posiłków. Osoby rezygnujące ze spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych są narażone na zbyt małe ilości białka w diecie. Jeżeli jesteś weganinem lub wegetarianinem czym prędzej wrzuć do koszyka nasze propozycje zamienników mięsa.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec