,,Super żywność” (ang. superfood) cieszy się dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie i prowadzących aktywny tryb życia. Superfoods to żywność o korzystnym działaniu dla zdrowia, niezwykle bogate w składniki odżywcze i związki bioaktywne. Zależnie od mody na liście superfoods można znaleźć wiele różnych produktów, poprzez rzadko znane egzotyczne owoce z Amazonii, aż po nasiona różnego rodzaju.

Produktów określanych mianem superfood jak zdążyliśmy zauważyć jest wiele, jednak w niniejszym artykule chciałbym przedstawić produkty, które są łatwo dostępne i warte wprowadzenia do diety.

Awokado

Awokado spośród owoców wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością tłuszczu i niską zawartością cukru. Awokado jest źródłem kwasu oleinowego (należącego do kwasów jednonienasyconych) który obecny jest w oliwie z oliwek. Owoc ten bogaty jest również w fitosterole (głównie beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol) a także jest dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K, jak i witamin rozpuszczalnych w wodzie: z grupy B, C.

Dostarcza również pewnej dawki składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez i fosfor. Ponadto awokado charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Jednym z antyoksydantów, który znajduje się w tym owocu jest glutation, który odgrywa niezwykle istotną rolę w metabolizmie mediatorów zapalnych oraz wspiera funkcje komórek układu immunologicznego, bierze również udział w odzyskiwaniu witaminy E i C, a także wspomaga detoksykację wątroby, usuwając z niej szkodliwe substancje.

Poza tym w awokado obecne są takie przeciwutleniacze jak luteina i zeaksantyna, karotenoidy niezbędne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

Kolejnym walorem przemawiającym na korzyść awokado jest w nim zawarty błonnik, jak wiadomo odpowiednie wysokie spożycie włókna pokarmowego m.in: korzystnie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej, obniża poposiłkową glikemię, a także pomaga zmniejszyć łaknienie.

Borówki

Borówki należą do owoców niskocukrowych, bogate są w dużą ilość kwasów fenolowych i flawonoidów, posiadających silne działanie przeciwzapalne. Na ich korzyść przemawia również wysoka zawartość polifenoli, związków, które działają silnie antyoksydacyjnie.

Ponadto borówki są świetnym źródłem witaminy C oraz antocyjanów. Owoc ten zawiera również mangan, miedź, bor, żelazo, cynk, witaminy: A, K i B. Okazuje się, że borówki mają wpływ na geny SIRT 1, co sprzyja długowieczności.

Flawonoidy zawarte w borówkach wykazują korzystny wpływ na wrażliwość insulinową, a także zmniejszają poziom glukozy i ryzyko cukrzycy typu 2.

Oliwa z oliwek

Oliwa zasobna jest w polifenole - substancje, które wykazują działanie antyoksydacyjne oraz antyzapalne. Jedna łyżka oliwy dostarcza aż 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Olej ten bogaty jest w związki chroniące przed rozwojem cukrzycy II, a także aktywuje geny długowieczności takie jak SIRT i FOXO3.

Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowch - zapobiega utlenianiu LDL. Zawiera substancje wspomagające powstawanie osłonek mielinowych, może wspierać neurogenezę. W oliwie znajdziemy związek o nazwie hydroksytyrozol, który stymuluje powstawanie nowych mitochondriów. Ponadto oliwa z oliwek wspomaga naszą odporność.

Nerkowce

Jeden z nielicznych, nieprzetworzonych produktów, który jest słodki i zarazem tłusty występujący naturalnie w przyrodzie to orzechy nerkowca. Nerkowce stanowią źródło zdrowych tłuszczy, które korzystnie wpływają na parametry lipidogramu, zawierają stosunkowo dużą ilość magnezu (wykazują pozytywny wpływ na psychikę, kondycję, a także zdrowie kości).

Ponadto dostarczają sporo potasu oraz miedzi - pierwiastek, który chroni przed osteoporozą, wspomaga produkcję kolagenu. Regularna ich konsumpcja może zmniejszyć ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych. Dostarczają również pewnej dawki witamin z grupy B, w tym relatywnie sporo biotyny oraz folianów.

Superfoods - podsumowanie


Do wyboru mamy szereg bogatych odżywczo produktów żywnościowych, jednak w tym artykule zostały przedstawione łatwo dostępne produkty, które posiadają szereg właściwości prozdrowotnych. Warto wzbogacić swoją dietę o przedstawione powyżej produkty.

Dodatkowo należy zaznaczyć, że oprócz zdrowej diety, powinniśmy zadbać również o odpowiednią ilość ruchu na co dzień, jakościowy sen oraz zmniejszenie stresorów. Dbanie o wszystkie te aspekty zdecydowanie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.


_____________

Autor: Marcin Grzelak