Truskawkowy sezon trwa. Ten soczysty, mały, czerwony owoc ma wielu wielbicieli i nic w tym dziwnego, gdyż truskawki charakteryzują się wysoką smakowitością, znakomicie nadają się jako dodatek do wielu posiłków, a także posiadają wiele wartości odżywczych. Świeże, pachnące truskawki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Desery czy koktajle z ich udziałem to tzw. niebo w gębie.  Dlaczego warto jeść truskawki? Poznaj wartości odżywcze tych pysznych owoców o intensywnej czerwonej barwie.

Właściwości truskawek. Dlaczego warto je jeść?

Truskawki dostarczają szereg cennych związków, które wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie. W 100g tego owocu mieści się ok. 70 mg witaminy C. Ponadto zasobne są w kwas foliowy, a także dostarczają pewnej ilości witamin z grupy B, a także witaminę K i E. Ponadto truskawki zawierają takie pierwiastki jak magnez, potas, żelazo, mangan, wapń i cynk. Ten czerwony owoc ceniony jest przede wszystkim ze względu na niską ilość kalorii oraz odżywczość (w 100g zawierają ok. 32 kalorii). Oznacza to, że z powodzeniem możemy uwzględniać ich stosunkowo dużą ilość w diecie odchudzającej. Okazuje się, że truskawki pozytywnie wpływają na gospodarkę insulinowo-glukozową.

Warto nadmienić, że truskawki na tle innych owoców charakteryzują się największą ilością fisetyny. Fisetyna to wyjątkowy antyoksydant. Dlaczego?

  • Wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe
  • Zmniejsza ryzyko powstania chorób neurodegeneracyjnych
  • Korzystnie wpływa na geny długowieczności
  • Usprawnia funkcje kognitywne
  • Wspomaga zdrowie wątroby

Kto nie może jeść truskawek? Powinny ich unikać przede wszystkim osoby, które mają alergie na truskawki lub nietolerancję histaminy.

Z czym jeść truskawki?

Truskawki znakomicie nadadzą się jako dodatek do fit deserów, zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Ten soczysty, czerwony owoc bardzo często dodawany jest również do owsianek, czy porannych koktajli. W letnie upalne dni idealnym rozwiązaniem są również domowe lody truskawkowe na bazie odżywki białkowej w towarzystwie innych owoców. Przestrzegam jednak przed objadaniem się truskawkami ze śmietaną i cukrem, w takim zestawieniu walory zdrowotne truskawek schodzą zdecydowanie na drugi plan, połączenie dużej ilości kwasów nasyconych oraz cukru negatywnie wpływa m.in na wrażliwość insulinową.

Czy warto jeść truskawki?

Truskawki warto włączyć do swojej diety, gdyż dostarczają szereg cennych składników odżywczych. Korzystanie z dobrodziejstw sezonu może wyjść nam tylko na dobre, poza tym truskawki mogą pomóc urozmaicić nam codzienne menu pod kątem walorów smakowych. Desery lub zimne koktajle na bazie truskawek w letnie, upalne dni mogą przynieść nam chwilę ukojenia, a jednocześnie sprawić, że nasza dieta stanie się  bardziej odżywcza i smaczna.

_________________

Autor: Marcin Grzelak