Oczywiste jest, że nasza dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Ale jak i dlaczego to, co jemy, wpływa na odpowiedź immunologiczną?

Jak działa układ odpornościowy?

Układ odpornościowy to złożona sieć, która nieustannie pracuje nad ochroną organizmu przed patogenami, takimi jak bakterie, toksyny, pasożyty czy wirusy. Układ odpornościowy oferuje dwie linie obrony: odporność wrodzoną i odporność adaptacyjną.

Odporność wrodzona jest pierwszą linią obrony i składa się z barier fizycznych, takich jak skóra i błony śluzowe oraz z obrony chemicznej i komórkowej. Wrodzony układ odpornościowy jest niespecyficzny, ponieważ reaguje w ten sam sposób na wszystkie obce czynniki atakujące. Jeśli wrodzony układ odpornościowy jest nieskuteczny w walce z potencjalnym zagrożeniem, przejmuje go adaptacyjny układ odpornościowy.

Adaptacyjny układ odpornościowy składa się z wyspecjalizowanych komórek krwi i białek, które celują w konkretną przyczynę infekcji. Adaptacyjny układ odpornościowy posiada "pamięć", dlatego organizm człowieka uodparnia się na określone choroby po pierwszym kontakcie.

Niektóre choroby, leki i styl życia, takie jak palenie tytoniu i nadmierne spożywanie alkoholu, mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego. Badania wykazują, że dieta może mieć również wpływ na zdrowie układu odpornościowego.

Czy dieta może wpływać na układ odpornościowy?

Badania sugerują, że dieta człowieka wpływa na układ odpornościowy, podobnie jak wszystkie inne aspekty zdrowia. Sposób odżywiania wpływa na mikrobiom, funkcjonowanie bariery jelitowej, procesy zapalne i funkcje białych krwinek - wszystkie te czynniki mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Wzorce żywieniowe i poszczególne produkty żywnościowe wiążą się z podwyższonym ryzykiem chorób, większym ryzykiem alergii i upośledzeniem odpowiedzi immunologicznej.

Dieta, a układ odpornościowy

Diety typu zachodniego zawierają zazwyczaj duże ilości tłuszczów nasyconych, bardzo przetworzonej żywności, cukru, soli i kalorii. Dieta ta jest często uboga w pokarmy związane z dobrym odżywianiem, takie jak warzywa, owoce i tłuste ryby, przy czym jest silnie powiązana ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób przewlekłych. Badania sugerują, że diety typu zachodniego wywołują stany zapalne i zmieniają funkcjonowanie układu odpornościowego, co sprzyja rozwojowi chorób.

W przeciwieństwie do tego, dieta bogata w pełnowartościowe produkty spożywcze, takie jak warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe i owoce morza, a uboga w ultraprzetworzoną żywność, może zmniejszyć ryzyko chorób i promować zdrowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Dodatkowo, niedobór lub niedostateczna ilość składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania układu odpornościowego, w tym witaminy D, cynku i witaminy C, może również wpływać na odpowiedź immunologiczną. Niedobory składników odżywczych mogą być bardziej powszechne u osób spożywających bardzo przetworzoną dietę, ubogą w pełnowartościowe, bogate w składniki odżywcze produkty.

Choć nie ulega wątpliwości, że wybór diety ma wpływ na ogólny stan zdrowia, w tym na funkcjonowanie układu odpornościowego, interakcja między dietą a stanem zdrowia układu odpornościowego jest bardzo złożona.

Co jeść, aby zwiększyć odporność?

Owoce cytrusowe

Większość ludzi po złapaniu przeziębienia sięga od razu po witaminę C. Dzieje się tak, ponieważ pomaga ona odbudować system odpornościowy. Uważa się, że witamina C zwiększa produkcję białych krwinek, które są kluczowe w walce z infekcjami.

Czosnek

Właściwości immunostymulujące czosnku wynikają z dużego stężenia związków zawierających siarkę, takich jak allicyna.

Imbir

Imbir to kolejny składnik, po który sięga wiele osób po zachorowaniu. Imbir może pomóc zmniejszyć stan zapalny, co pomaga zmniejszyć ból gardła i choroby zapalne. Imbir może także pomóc w przypadku nudności.

Szpinak

Szpinak znalazł się na liście nie tylko dlatego, że jest bogaty w witaminę C - jest również pełen licznych przeciwutleniaczy i beta karotenu, które mogą zwiększyć zdolność naszego układu odpornościowego do walki z infekcjami.

Jogurt

Warto szukać jogurtów, które na etykiecie mają napisane "żywe i aktywne kultury bakterii", jak np. jogurt grecki. Kultury te stymulują układ odpornościowy do walki z chorobami.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec