Istnieją dwa główne typy stłuszczenia wątroby - wywołane alkoholem i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Stłuszczenie wątroby jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do niewydolności wątroby. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest najczęściej diagnozowane u osób otyłych lub prowadzących siedzący tryb życia oraz u osób stosujących wysoko przetworzoną dietę.

Dieta wątrobowa

Jednym z głównych sposobów leczenia stłuszczenia wątroby, niezależnie od jego rodzaju, jest dieta. Jak sama nazwa wskazuje, stłuszczenie wątroby oznacza, że organizm gromadzi w wątrobie za dużo tłuszczu. W zdrowym organizmie wątroba pomaga usuwać toksyny i produkuje żółć, natomiast choroba stłuszczeniowa wątroby uszkadza ją i uniemożliwia jej prawidłowe funkcjonowanie.

Ogólne zalecenia dietetyczne w przypadku stłuszczenia wątroby obejmują:

  • spożycie dużej ilości warzyw i owoców
  • wprowadzenie żywności o wysokiej zawartości błonnika, takich jak rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste
  • bardzo mało cukru, soli, tłuszczów trans, rafinowanych węglowodanów i tłuszczów nasyconych
  • brak alkoholu

Dieta niskotłuszczowa i o obniżonej kaloryczności może pomóc w utracie wagi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia stłuszczenia wątroby. Idealnym rozwiązaniem dla osób z nadwagą jest utrata co najmniej 10 procent masy ciała.

Jak wspomóc zdrowie wątroby?

L-ornityna

L-ornityna to aminokwas, który jest wykorzystywany głównie w cyklu mocznikowym w celu usuwania nadmiaru azotu z organizmu. Jest również bardzo ważny w usuwaniu z organizmu amoniaku (NH3), produktu odpadowego metabolizmu komórkowego. L-Ornityna może być produkowana w organizmie, innymi słowy nie jest niezbędnym aminokwasem, którego organizm potrzebuje wyłącznie ze źródeł zewnętrznych. Ten aminokwas znajduje się w najwyższych stężeniach w tkance łącznej, na przykład w skórze. Jednak to komórki wątroby wytwarzają L-ornitynę z aminokwasu „argininy”, który musi być dostarczany do organizmu z różnych źródeł.

Suplementacja L-ornityny

L-Ornityna działa jako katalizator, który zmienia amoniak w mocznik, który z kolei jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Jako taki odgrywa dużą rolę w procesach cyklu mocznikowego, lub cyklu ornitynowego, pomagając komórkom wątroby w przekształcaniu zagrożenia amoniaku w mocznik, który jest przetwarzany przez nerki i usuwany z moczem.

Kiedy występuje niedobór L-Ornityny, lub organizm nie jest w stanie produkować wystarczającej ilości, może pojawić się znaczny problem zbyt dużej ilości toksycznych odpadów w wątrobie, co może mieć poważny wpływ na zdrowie. 

Jak suplementować L-ornitynę?

Odpowiednia dawka ornityny zależy od kilku czynników, takich jak wiek pacjenta, jego stan zdrowia i szereg innych warunków. W tym momencie nie ma wystarczającej ilości informacji naukowych, aby określić odpowiedni zakres dawek ornityny. Należy pamiętać, że produkty naturalne nie zawsze są bezpieczne, a dawkowanie może być ważne. Suplementację L-ornityną (w postaci chlorowodorku) lub L-ornityną HCL można dodawać do płynu lub jako część mieszanki w ilości 1,5 g na porcję do 1-3 razy dziennie. Inny rodzaj, alfa-ketoglutaran L-ornityny (OAKG), jest solą, która składa się z dwóch cząsteczek aminokwasu niebiałkowego, L-ornityny i kwasu dikarboksylowego, alfa-ketoglutaranu, może być przyjmowana w dziennych dawkach 3mg. Należy pamiętać, aby przestrzegać odpowiednich wskazówek na etykietach produktów i skonsultować się z farmaceutą, lekarzem.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec