Żywienie po udarze
Odpowiednie odżywianie po udarze jest kluczem do powrotu do zdrowia. Wybór zdrowej żywności może pomóc kontrolować ciśnienie krwi, masę ciała, zmniejszyć ryzyko wystąpienia kolejnego udaru, a także pomóc w innych codziennych czynnościach. Czy można zapobiec udarom? Podejmując odpowiednie kroki w celu kontrolowania masy ciała i ciśnienia krwi można zmniejszyć ryzyko przyszłych udarów, należy pamiętać, że dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych jest najważniejszym krokiem w kierunku zdrowia.
Po udarze może być trudniej uzyskać wszystkie potrzebne składniki odżywcze, ale odpowiedni dietetyk czy lekarz może zalecić odpowiednie strategie. Specjalista poprzez konsultacje może pomóc w upewnieniu się, że otrzymujesz odpowiednie składniki odżywcze mogące poprawić zdrowie, regenerację czy zmniejszyć ryzyko kolejnego udaru. Jak powinna wyglądać dieta po udarze i na co warto zwrócić uwagę?
-
Problemy po udarze
-
Dieta po udarze – jak powinna wyglądać?
-
Co jeść po udarze?
-
Czego nie jeść po udarze?
-
Cholesterol a ryzyko udaru
Problemy po udarze
Po udarze mogą wystąpić problemy z używaniem rąk, co oczywiście utrudnia jedzenie i picie. Pojawiają się problemy z pamięcią i myśleniem, które mogą skutkować nawet tym, że zapomina się o jedzeniu i piciu. Często pojawia się niestety utrata apetytu – możesz nie odczuwać głodu. Problemy mogą potęgować jeszcze problemy z przełykaniem, zwane również dysfagią. Te trudności mogą utrudniać uzyskanie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Może to niestety spowolnić powrót do zdrowia. Jeśli masz niedowład ręki lub problem z pamięcią, odpowiedni terapeuta zajęciowy może opracować strategie, które pomogą Ci poprawić sprawność i zapamiętywanie. Jeśli masz dysfagię, lekarz i dietetyk mogą zalecić strategie, które pomogą Ci bezpiecznie jeść i pić. Możesz potrzebować wtedy jedzenia i napojów o innej (np. płynnej / półpłynnej) konsystencji.
Dieta po udarze – jak powinna wyglądać?
Po udarze należy zwrócić szczególną uwagę na żywienie, a w tym może być potrzebna pomoc dietetyka. Dietetyk może pomóc w upewnieniu się, że otrzymujesz wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Może to oznaczać spożywanie określonych rodzajów żywności i napojów, spożywanie większej lub mniejszej ilości jedzenia oraz przyjmowanie suplementów diety.
Różnorodność diety - w diecie po udarze uwzględniaj szeroką gamę produktów spożywczych, które są bogate w witaminy, minerały, takie jak:
-
warzywa w różnych odmianach i kolorach (uwzględnij również te strączkowe)
-
owoce
-
produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste i bogate w błonnik, takie jak pieczywo, płatki zbożowe, ryż, makarony, kuskus, owies, komosa ryżowa i jęczmień
-
chude mięso i drób, ryby, jajka, tofu, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i fasola
-
mleko, jogurt, ser i ich alternatywy – głównie o obniżonej zawartości tłuszczu
-
nie zapominaj o odpowiedniej ilości wody
Co jeść po udarze?
Owoce i warzywa zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć uszkodzenia naczyń krwionośnych. Zawierają również potas, który pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Błonnik w warzywach owocowych może obniżyć poziom cholesterolu. Kwas foliowy – który znajduje się w zielonych warzywach liściastych – może zmniejszyć ryzyko udaru. Produkty pełnoziarniste i zboża zawierają również błonnik i kwas foliowy. Produkty mleczne są kolejnym źródłem potasu, obok wapnia, który może również pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Alternatywy dla nabiału obejmują wzbogacone w wapń mleko sojowe lub ryżowe. Inne źródła wapnia to ryby z kośćmi, migdałami i tofu.
Czego nie jeść po udarze?
1. Sól - zbyt duża ilość soli może podnosić ciśnienie krwi. Przeczytaj etykiety i wybierz opcje o niższej zawartości soli. Nie dodawaj (więcej niż potrzeba) soli podczas gotowania. Zamiast tego używaj ziół i przypraw, aby polepszyć smak. Jeśli stopniowo ograniczysz spożycie soli, Twoje kubki smakowe dostosują się w ciągu kilku tygodni.
2. Cukier - zbyt dużo cukru może uszkodzić naczynia krwionośne. Zwracaj uwagę na skład produktów i wybieraj te bez dodatku cukru – jest on dodatkiem niestety w wielu produktach spożywczych, nie tylko w słodyczach i przekąskach.
3. Tłuszcze nasycone - powodują one wysoki poziom cholesterolu. Jedz głównie tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone. Spróbuj masła orzechowego lub awokado, wprowadź do diety również pełnotłuste ryby wysokiej jakości.
4. Alkohol - picie alkoholu zwiększa ryzyko kolejnego udaru.
Cholesterol a ryzyko udaru
Cholesterol to tłusta, woskowa substancja wytwarzana przez organizm i znajdująca się w żywności pochodzenia zwierzęcego. Twój organizm potrzebuje cholesterolu, aby utrzymać zdrowie komórek organizmu. Jednak za wysoki poziom cholesterolu we krwi może zwiększać ryzyko udaru mózgu i chorób serca. Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest wynikiem dwóch czynników: ilości cholesterolu wytwarzanego przez organizm, ilości tłuszczu i cholesterolu w jedzeniu oraz rodzaju spożywanego tłuszczu.
Diety bogate w tłuszcze nasycone wiążą się z wysokim poziomem cholesterolu i zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Tłuszcze nasycone mają tendencję do bycia w stanie stałym w temperaturze pokojowej i znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ser, żółtka jaj, masło i lody oraz niektóre oleje roślinne (palmowy, z ziaren palmowych i kokosowy). Ograniczenie ilości tłuszczów nasyconych, które spożywasz z tych produktów, jest kluczem do zapobiegania udarom.
____________________
Autor: Łukasz Jaśkiewicz